Szijjártó: A magyar gázellátás nem áll le, és euróban is tudunk majd fizetni érte

2022. április 27. – 07:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Függetlenül attól, hogy Bulgáriába és Lengyelországba nem megy több orosz gáz, a magyar gázellátás nem áll le – mondta el Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon.

A földgáz az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra, de az orosz Gazprom szerdától nem szállít gázt Bulgáriába. Ez azonban nem befolyásolja a Bulgárián keresztül folyó tranzitot – mondta el Szijjártó.

„Természetesen a bolgár partnereinkkel is egyeztetni fogunk majd a holnapi nap folyamán, de egyelőre minden érintett ezt az értesülésünket erősítette meg” – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy sikerült megoldást találni arra, hogy Magyarország euróban fizethessen az orosz gázért attól függetlenül, hogy a Gazprom Export rubelben kéri az árat.

„Euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára” – mondta el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!