A brit külügyminiszter harci gépeket ígért Ukrajnának, kormánya sietve pontosított

2022. április 28. – 00:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Liz Truss egy szerdai londoni beszédében kifejtette, hogy az orosz erőket „Ukrajna teljes területéről” (azaz a 2014-ben megszerzett Krím-félszigetről és a kelet-ukrajnai szakadár területekről is) ki kell szorítani, és ennek érdekében a Nyugatnak nehézfegyvereket, harckocsikat és repülőgépeket is biztosítania kell Ukrajna számára – vagy az országok saját készleteiből, vagy pedig a fegyvergyártás felpörgetésével. A NATO és Oroszország közti konfliktus eszkalációjának esélyét jelentősen növelő ígéretet Truss a BBC tudósítása szerint azzal magyarázta, hogy „Ha Putyin győz, akkor elmondhatatlan szenvedést hoz egész Európára, és az egész világ megérzi majd a szörnyű következményeket. Soha többé nem érezhetjük biztonságban magunkat”.

Az Ukrajnának több ezres tételben szállított brit NLAW vállról indítható páncéltörő rakéta az amerikai Javelinhez hasonlóan egyszerű fegyverből csapásmérő mémmé vált Fotó: Hannes P. Albert / AFP
Az Ukrajnának több ezres tételben szállított brit NLAW vállról indítható páncéltörő rakéta az amerikai Javelinhez hasonlóan egyszerű fegyverből csapásmérő mémmé vált Fotó: Hannes P. Albert / AFP

A kormány Truss felfegyverzésre tett ígéretét később úgy finomította, hogy Nagy-Britannia „nem tervezi harci gépek küldését, de kész együttműködni olyan országokkal, melyek biztosítják Ukrajna számára a kívánt eszközöket”. A brit diplomácia vezetőjének kijelentéseit nem először kellett korrigálni; a háború korai szakaszában például akkor, amikor Truss kijelentette, támogat minden brit civilt, aki Ukrajnába menne harcolni.

Truss kijelentése azonban nem egyszerű elszólás vagy kardcsörgetés; az amerikai védelmi és külügyminiszter Kijevben már nem Ukrajna túléléséről, hanem Ukrajna háborús győzelméről beszéltek, és az Economist cikke szerint az USA diplomáciai manőverei és az egyre komolyabb eszközöket tartalmazó fegyverszállítmányok már ezt az új, ambiciózus célt szolgálják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!