Putyin azt mondta, hogy a Vöröskereszt képviselői körbenézhetnek a hadifoglyoknál

2022. április 26. – 21:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) együtt kész biztosítani a civilek evakuálását Mariupolból az általuk választott célállomásra – írja António Guterres főtitkár nyilatkozata alapján az MTI. A főtitkár kedden találkozott az orosz külügyminiszterrel (akkor is beszélt az evakuálásról) és Vlagyimir Putyinnal is.

Mint mondta, az ENSZ az ICRC-vel együtt kész lesz minden erőforrását felhasználni arra, hogy az orosz és az ukrán hatóságokkal együttműködve garantálja evakuálásukat Mariupolból Oroszországba vagy az ukrán hatóságok által ellenőrzött területre.

A főtitkár megismételte azt a javaslatot, hogy hozzanak létre egy ENSZ–Oroszország–Ukrajna kapcsolattartó csoportot a humanitárius folyosók megszervezésére.

Az elnök szerint Mariupolban a helyzet „tragikus”, de kijelentette, hogy a városban már nem folynak harcok, még az Azovsztal területén sem. Azt mondta, hogy az orosz hadsereg 130-140 ezer embert evakuált az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosból. Ukrán tisztségviselők korábban azt mondták, hogy ezek az emberek sok esetben nem dönthették el, hogy merre akarnak menekülni az orosz inváziós hadsereg elől.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!