Lengyelország megoldja orosz gáz nélkül is

2022. április 27. – 08:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Képes kezelni a helyzetet orosz gáz nélkül is Lengyelország – közölte a BBC szerint Varsó. A lengyel PGNiG földgázimportjának 53 százalékát a Gazpromtól vásárolva fedezte, de állítása szerint képes lesz azt más forrásból pótolni.

Lengyelország egyelőre nem vállalta, hogy Moszkva megváltozott igényei szerint rubelben fizessen a földgázért. (Igaz, a rubelelszámolás inkább elszámolási trükknek tűnik, erről itt olvashatja elemzésünket.) Szerdán egy rövid időre az orosz oldal felől le is állt a gázszállítás, ám azóta ismét zajlik.

A szállítás akár rövid idejű felfüggesztését a lengyel fél a szerződés megsértésének tekinti, amely miatt jogi lépéseket tervez.

Lengyelországhoz hasonlóan Bulgária is mielőbb alternatív forrásokat keres az orosz gázra, amely jelenleg szükségleteinek 90 százalékát fedezi. Bulgáriában is leállt egy időre a gázszállítás. Bulgária a szerződés szerinti fizetési kötelezettségeinek eleget tett, az ország álláspontja szerint az új fizetési feltételek a meglévő szerződés megsértését jelentik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!