Az oroszok elzárják a Lengyelországba vezető gázcsapokat

2022. április 26. – 19:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel miniszterelnök és az állami gázvállalat is megerősítette, hogy az oroszok elzárják a Lengyelországba tartó gázcsapokat – írja a Wyborcza. A PGNiG energiaipari vállalat kedden kapott egy levelet az orosz Gazpromtól, ami alapján szerda reggel függesztik fel a szolgáltatást. A lengyel vállalat szerint egyelőre még mindenkihez eljut a megrendelt gázmennyiség.

Mateusz Morawiecki egy berlini sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az oroszok valóban elzárják a gázt, szerinte amiatt, hogy a lengyel kormány nem akart rubelben fizetni. Azt mondta, hogy már készültek arra, hogy más forrásból is be tudják szerezni a szükséges gázmennyiséget.

Anna Moskwa klímaügyi miniszter a kormányzati megerősítés előtt néhány órával azt írta a Twitteren, hogy megvannak a kellő tartalékaik és forrásaik, gyakorlatilag évek óta függetlenek az orosz gáztól. A készleteik 76 százalékon állnak, így nem számítanak arra, hogy elfogyna a földgáz.

A lengyel kormány már amúgy is azt tervezte, hogy év végéig leállítanák az orosz gáz importját, a továbbiakban Norvégiából szerzik be az energiaforrást.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!