Az ukránok szerint megkezdődött a háború második szakasza, elindult az orosz offenzíva Donbaszban

2022. április 18. – 07:10

frissítve

Az ukránok szerint megkezdődött a háború második szakasza, elindult az orosz offenzíva Donbaszban
A nyugat-ukrajnai Lviv látképe a hétfő reggeli rakétatámadások után – Fotó: Roman Baluk / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Lvivben robbanásokról számoltak be hétfő reggel, a város vezetői szerint több rakétatámadás érte a nyugat-ukrajnai várost. Hét halálos áldozatról tudni eddig. Megsérült egy menekülteket elszállásoló hotel is. Az ország középső részén fekvő Dnyiprót is rakétatámadások érték, onnan két sérültről számoltak be.
  • Az ukrán vezérkar aztán hétfő este bejelentette, megkezdődött a harc Donbaszért, amire az orosz erők jó ideje készültek.
  • Fotók és egy videofelvétel is előkerült a kigyulladt, füstölő és süllyedő Moszkva cirkálóról a közösségi médiában.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok Mariupolhoz hasonlóan végképp el akarják törölni a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék több városát a föld színéről.
  • Ukrajna fontos lépést tett az Európai Unió felé a csatlakozási kérdőív kitöltésével. Az Európai Bizottság elnöke arra kérte a tagországokat, szállítsanak mihamarabb fegyvereket az országnak.
  • Putyin eközben arról beszélt, hogy „a Nyugat” „öngólt” lőtt a szankciókkal. Moszkva visszaszankcionál a szankciókra.

Hétre nőtt a hétfő reggeli lvivi rakétatámadás halálos áldozatainak száma – ezt a lvivi régió kormányzója jelentette be a nyugat-ukrajnai város polgármesterével közösen megtartott sajtótájékoztatóján, írja a BBC.

Makszim Kozickij megismételte, hogy négy rakéta érkezett a városra, ezek közül három különböző raktárakat talált el, egy pedig egy autószervizt. A kormányzó szerint a rakéták a Kaszpi-tenger felől érkeztek a városra.

Andrij Szadovji lvivi polgármester és Makszim Kozickij megyei kormányzó a hétfői sajtótájékoztatón – Forrás: ТСН / YouTube
Andrij Szadovji lvivi polgármester és Makszim Kozickij megyei kormányzó a hétfői sajtótájékoztatón – Forrás: ТСН / YouTube

Lviv polgármestere, Andrij Szadovji szerint az oroszok népirtást követnek el Ukrajna ellen. „Nekik semmi sem szent” – mondta Szadovji – „Az ellenség el akarja pusztítani a nemzetünket. Csak egy opciónk van: harcolnunk kell.” A polgármester szerint Ukrajna a világot védi egy olyan harcban, ahol a demokráciákat támadja a diktatúra. Szadovji hozzátette, Ukrajna hadserege „40 millió emberből áll”, utalva ezzel, hogy a lakosságban mindenki kiveszi a részét a harcokból.

A lengyel határőrség adatai szerint pénteken és szombaton több ember hagyta el Lengyelországot Ukrajna felé, mint ahányan beléptek az országba, írja a CNN. Ez az első alkalom az Ukrajna elleni orosz agresszió február 24-i kezdete óta, hogy kevesebb a menekült, mint a visszatérő.

A határőrség adatai szerint pénteken 25 100-an léptek be Ukrajnába, és 24 400-an Lengyelországba a két ország határán – szombaton pedig 22 ezer ember utazott Ukrajna, 19 200 ember pedig Lengyelország felé.

Ukrán menekültek tartanak a medykai határátkelő felé – Fotó: Kacper Pempel / Reuters
Ukrán menekültek tartanak a medykai határátkelő felé – Fotó: Kacper Pempel / Reuters

A CNN ehhez hozzáteszi, hogy sok önkéntes naponta jár át Lengyelországból Ukrajnába, így miattuk a számok mindkét oldalon torzulhatnak. Ráadásul az invázió kezdete óta több mint 2,7 millió ukrajnai menekült érkezett Lengyelországba – ezzel a 38 milliós ország számít a legnagyobb befogadónak a szomszédos országok közül.

Lelőttek négy civilt, akik menekülni próbáltak a kelet-ukrajnai Kreminnából, írja a Luhanszk megyei katonai kormányzó közleménye alapján a Sky News. Szerhij Haidai szerint a civilek egy autóban utazva próbáltak kimenekülni a városból, amikor az orosz csapatok tüzet nyitottak rájuk, írja a CNN.

„Négy ember meghalt. Egy súlyosan sérült személy van még a helyszínen, de az orvosok nem tudnak érte menni a folyamatos harcok miatt” – írta Telegramon Haidai. „Jelen pillanatban elvesztettük az irányítást Kreminna felett.”

A CNN arról írt korábban Haidai jelentése alapján, hogy a városba „beléptek az oroszok”, ezzel együtt „beindultak az utcai harcok” is. A katonai kormányzó szerint az orosz csapatok rengeteg felszereléssel érkeztek meg Kreminnába, és ezzel „megindult az offenzíva”.

„Megterveztük az evakuációt, szó szerint erdei útvonalakon, hogy ne vegyék össztűz alá az embereket. De az éjszaka folyamán változott a helyzet”

– mondja Haidai. A kormányzó szerint nemcsak a város különböző pontján lendültek támadásba az oroszok, de a megye több más városában is: Liszicsanszkban hat rendőr sérült meg, amikor az orosz csapatok tűz alá vették a helyi rendőrörsöt, Zolotéban pedig két ember meghalt, négy pedig megsérült a megszállókkal való összecsapásokban.

Ahogy vasárnap, úgy hétfőn sincs hivatalosan nyitva egy humanitárius folyosó sem a kelet-ukrajnai városokból menekülő civilek számára, írja a Sky News. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint nem sikerült megállapodnia Ukrajnának Oroszországgal a civilek kimenekítéséről.

Bár a luhanszki katonai közigazgatás arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyja el a megyét, ez most csak azokon a területeken lehetséges, amelyeket még nem szálltak meg az oroszok.

A nyugat-ukrajnai Lviv mellett az ország középső részén fekvő Dnyiprót is rakétatámadás érte hétfő reggel, közölte a régió katonai közigazgatásának vezetője. Valentin Reznicsenko Telegramon azt írta, a város két kerületét is eltalálta egy-egy rakéta, írja a CNN.

„Két ember sérült meg Szinelnyikiv kerületében. Egy infrastrukturális létesítményt talált el egy rakéta. A kiérkező tűzoltók eloltották a tüzet”

– írta Reznicsenko, hozzátéve, hogy a másik támadás Pavlograd kerületében a vasúti létesítményekben okozott kárt, sérültekről onnan viszont nem számoltak be.

Hat halálos áldozata van a hétfő reggeli lvivi rakétatámadásnak, jelentette be Makszim Kozickij, a nyugat-ukrajnai régió kormányzója. A Guardian arról számol be, hogy a kormányzó szerint három rakétával katonai létesítményeket találtak el, míg egy negyedik támadás egy autógumi-szervizt vett célba.

Andrij Szadovji, a város polgármestere a hat halálos áldozat mellett tizenegy sérültről számolt be, a sérültek egyike ráadásul gyermek. Negyven autó semmisült vagy sérült meg a jelentések szerint, a robbanásban pedig betörtek egy közeli, kelet-ukrajnai menekülteket elszállásoló hotel ablakai.

Az orosz állami hírügynökségek arról írnak, hogy több ukrán katonai célpontot is megtámadott az orosz hadsereg vasárnapról hétfőre virradó éjjel, köztük 16 infrastrukturális létesítményt. A TASZSZ közlése szerint négy ukrajnai fegyverraktárat semmisítettek meg Iszkander rakétákkal – igaz, az orosz híradások hitelességét független forrásból még nem tudták megerősíteni.

Minden civilt arra sürget a Luhanszk megyei katonai közigazgatás, hogy sürgősen hagyja el a régiót, írja a CNN. A közigazgatás vezetője, Szerhij Haidai szerint „nem maradt biztonságos hely” a megyében, és bár hivatalosan nem tudtak megállapodni az orosz csapatokkal humanitárius folyosókról, hétfőn is folytatni fogják több városból is a kimenekítést.

„Mindenhol ott vannak az orosz bombázók. Meneküljetek most, mert még meg tudunk menteni titeket”

– írja Haidai Telegramon. „Akármi is legyen, folytatjuk az evakuálást. Magunkkal visszük az embereket, ahova csak eljutunk. Nagyon nehéz elhagyni már most Rubizsnét, Popasznát, Hirszkét. Ebben a pillanatban nincs már több biztonságos hely a régióban.”

A fent felsorolt városokon kívül Szeverodonyeckből és Liszicsanszkból is próbálják kimenekíteni civiljeiket az ukránok. „Ne várjatok addig, amíg nem marad többé biztonságos kiút. Ukrajnának élve van szüksége rátok!”

Több robbanást is hallottak a BBC tudósítói a nyugat-ukrajnai Lvivben magyar idő szerint 7:30 után, a város vezetői szerint rakétatámadás történt.

A lengyel határhoz közel fekvő nagyvárosban legalább öt robbanásról számolt be a BBC csapata, az egyik tudósító rakétát is látott repülni az égen. A robbanások helyszínéről sűrű szürke és fekete füst szállt fel. A robbanások előtt nagyjából háromnegyed órával légiriadót adtak ki a városra, azonban mivel ez megszokottá vált Lvivben, sokan kint maradtak az utcákon.

A robbanások után a város polgármestere, Andrij Szadovji arról számolt be Twitteren, hogy öt rakétatámadás érte Lvivet. A várost is magába foglaló lvivi régió kormányzója, Makszim Kozickij négy rakétás támadásról számolt be Telegramon, és arra szólította fel a lakosságot, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Továbbra is heves harcokra számítanak az ukránok a Krím-félszigettől északra fekvő Herszon megyében, írja a Sky News az ukrán védelmi minisztérium hétfő reggel kiadott jelentése alapján. Bár a névadó Herszon várost bevették az oroszok, a megye részben még ukrán irányítás alatt áll, ráadásul a napokban több települést is visszafoglaltak az ukrán erők.

A védelmi minisztérium jelentése szerint összesen 87 orosz zászlóalj csapatai vesznek részt az ukrajnai műveletekben, és lassan összeáll az a támadó csoport az ukránok szerint, amivel megindítanák az oroszok a napok óta tervezett kelet-ukrajnai hadműveletet.

Hétfő hajnalban is megszólaltak a légvédelmi szirénák az ukrán fővárosban, írja a Sky News. A hírcsatorna védelmi tudósítója Kijevből tett közzé egy videót Twitteren:

Egy ötszáz kilós bomba által okozott öt méter mély kráterről tett közzé fotót az ukrán védelmi minisztérium, írja a Sky News. A Twitter-bejegyzésben a minisztérium arról ír, a kráter helyén állt Csernyihiv egyik fő látványossága, a város könyvtára.

„Csernyihiv, Harkiv, Mariupol – mindegyik város magán viseli a jelzőt: »Erre járt az orosz világ«” – tette hozzá a képhez a védelmi minisztérium.

Zelenszkij elnök vasárnap késő esti beszédében arról beszélt, hogy eddig 18-an haltak meg és több mint százan sebesültek meg az elmúlt négy napban az északkelet-ukrajnai Harkivban, ahol ismét intenzív az orosz offenzíva. Az elnök azt mondta, Oroszország folyamatosan támadja a várost: „ez nem más, mint szándékos terror”, fogalmazott.

Ukrajna elnöke szerint Oroszország a földdel akarja egyenlővé tenni az egykoron Kelet-Európa egyik legnagyobb ipari központjának számító Donyeck és Luhanszk megyéket. „Szó szerint végezni akarnak a régióval, el akarják pusztítani a Donbaszt. Elpusztítani mindent, ami egykor dicsőséget adott ennek az ipari régiónak. Ahogy az orosz csapatok lerombolják Mariupolt, úgy akarnak még több várost és közösséget is végképp eltörölni Donyeck és Luhanszk megyében” – idézi Zelenszkij szavait a Sky News.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a húsvétvasárnapi késő esti beszédében – Fotó: President of Ukraine
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a húsvétvasárnapi késő esti beszédében – Fotó: President of Ukraine

Az elnök beszédében még több fegyvert kért Ukrajna számára. Mint mondta, „azoknak, akik rendelkeznek fegyverekkel és lőszerekkel, de késleltetik az ellátást, tudniuk kell, hogy rajtuk is múlik ennek a csatának a sorsa”. Azt is mondta, hogy „minden politikai késés engedély Oroszország számára” arra, hogy még több életet kioltson.

Zelenszkij hivatala arról számolt be, hogy kitöltötték azokat a kérdőíveket, amelyeket még Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke adott át Zelenszkijnek. Von der Leyen április elején látogatott Ukrajnába, bucsai látogatása után Kijevbe utazott. Itt találkozott az ukrán elnökkel, akinek egy borítékban adta át a szóban forgó kérdőíveket: mondván, ezeknek a kitöltése jelenti az első komoly lépcsőt az ahhoz vezető úton, hogy Ukrajna EU-s tag lehessen.

A bizottság elnöke ekkor kitért arra is, hogy a folyamat hosszadalmas lehet, de az EU „arra fog fókuszálni, hogy ne évek, hanem hetek kérdése legyen” a folyamat. (Guardian)

Röviden összefoglaljuk, mi történt húsvétvasárnap a háborúban:

  • Az oroszok megadásra szólították fel a dél-ukrajnai kikötőváros, Mariupol utolsó ukrán védőit, akik viszont a város polgármesterének tanácsadója szerint továbbra is ellenállnak a megszállóknak – ezt később megerősítette az ukrán miniszterelnök is. A kijevi kormány külügyminisztere, Dmitro Kuleba szerint az oroszok eldöntötték, bármi áron a földdel teszik egyenlővé a várost.
  • Ferenc pápa ismét békére szólította fel a háborúzó feleket húsvétvasárnapi beszédében. A Rómára és a világra adott Urbi et Orbi áldását idén főképp Ukrajnának szentelte. Roman Abramovics orosz milliárdos Kijevbe utazott, hogy megpróbálja feléleszteni a befagyott tűzszüneti tárgyalásokat.
  • Több ukrajnai városban, így Kijevben is robbanásokat lehetett hallani vasárnap hajnalban, a város északkeleti határán fekvő Brovari polgármestere szerint az ő településüket érte rakétatámadás. Később az oroszok arról beszéltek, hogy megsemmisítettek egy lőszerraktárat Brovarinál.
  • A brit védelmi minisztérium szerint Belarusz felől is átcsoportosítják az orosz erőket Kelet-Ukrajnába, a Harkivhoz és Szeverodonyeckhez közeli területekre is. Igaz, ukrán források szerint a harkivi régió egy részéről fokozatosan kivonulnak az oroszok. Harkivot és Szeverodonyecket is rakétatámadás érte a hétvégén.
  • Újabb 50 millió eurós humanitárius segélyt jelentett be az Európai Unió az ukrajnai civilek megsegítésére. Ezzel párhuzamosan a legutóbbi EU-s szankciók értelmében Bulgária kitiltotta kikötőiből az orosz hajókat, a lengyel–belarusz határnál pedig hosszú órákig tartó kamionsorok alakultak ki. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arra sürgette az Unió tagországait, hogy a lehető leghamarabb juttassák el fegyverszállítmányaikat Ukrajnába.
  • Az ukránok viszont nagyságrendekkel komolyabb, 50 milliárd dolláros (átszámítva közel 17 ezer milliárd forintos) pénzügyi támogatást kértek a G7-ektől. Zelenszkij elnök szerint „világos terveik vannak” Ukrajna újjáépítésével kapcsolatban, és „gyümölcsöző” együttműködésük lesz a Nemzetközi Valutaalappal.
  • Volodimir Zelenszkij a CNN-nek arról beszélt, Ukrajna nem fogja feladni a keleti területeit a háború lezárása érdekében.
  • Eddig 41 holttestet találtak Borogyanka romjai között.
  • Újabb orosz tábornok halt meg a háborúban: Vlagyimir Petrovics Frolov vezérőrnagy a 8. hadsereg helyettes parancsnoka volt. Mind az oroszok, mind az ukránok egymásra licitálnak az ellenfél halálos áldozatainak számában.
  • Harry herceg a hollandiai Invictus Játékok megnyitóján azt mondta, a világ Ukrajnával van – apja, Károly herceg pedig húsvéti beszédében arról beszélt, „megszakad a szíve” azokért a milliókért, akiknek a háború elől kellett elmenekülniük otthonról.

Az április 17. húsvétvasárnapi percről percre tudósításunkat itt tudja elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!