Ez történt vasárnap: Mariupol ellenáll, Ferenc pápa békét akar, újabb orosz tábornok halt meg

2022. április 18. – 07:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Röviden összefoglaljuk, mi történt húsvétvasárnap a háborúban:

  • Az oroszok megadásra szólították fel a dél-ukrajnai kikötőváros, Mariupol utolsó ukrán védőit, akik viszont a város polgármesterének tanácsadója szerint továbbra is ellenállnak a megszállóknak – ezt később megerősítette az ukrán miniszterelnök is. A kijevi kormány külügyminisztere, Dmitro Kuleba szerint az oroszok eldöntötték, bármi áron a földdel teszik egyenlővé a várost.
  • Ferenc pápa ismét békére szólította fel a háborúzó feleket húsvétvasárnapi beszédében. A Rómára és a világra adott Urbi et Orbi áldását idén főképp Ukrajnának szentelte. Roman Abramovics orosz milliárdos Kijevbe utazott, hogy megpróbálja feléleszteni a befagyott tűzszüneti tárgyalásokat.
  • Több ukrajnai városban, így Kijevben is robbanásokat lehetett hallani vasárnap hajnalban, a város északkeleti határán fekvő Brovari polgármestere szerint az ő településüket érte rakétatámadás. Később az oroszok arról beszéltek, hogy megsemmisítettek egy lőszerraktárat Brovarinál.
  • A brit védelmi minisztérium szerint Belarusz felől is átcsoportosítják az orosz erőket Kelet-Ukrajnába, a Harkivhoz és Szeverodonyeckhez közeli területekre is. Igaz, ukrán források szerint a harkivi régió egy részéről fokozatosan kivonulnak az oroszok. Harkivot és Szeverodonyecket is rakétatámadás érte a hétvégén.
  • Újabb 50 millió eurós humanitárius segélyt jelentett be az Európai Unió az ukrajnai civilek megsegítésére. Ezzel párhuzamosan a legutóbbi EU-s szankciók értelmében Bulgária kitiltotta kikötőiből az orosz hajókat, a lengyel–belarusz határnál pedig hosszú órákig tartó kamionsorok alakultak ki. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arra sürgette az Unió tagországait, hogy a lehető leghamarabb juttassák el fegyverszállítmányaikat Ukrajnába.
  • Az ukránok viszont nagyságrendekkel komolyabb, 50 milliárd dolláros (átszámítva közel 17 ezer milliárd forintos) pénzügyi támogatást kértek a G7-ektől. Zelenszkij elnök szerint „világos terveik vannak” Ukrajna újjáépítésével kapcsolatban, és „gyümölcsöző” együttműködésük lesz a Nemzetközi Valutaalappal.
  • Volodimir Zelenszkij a CNN-nek arról beszélt, Ukrajna nem fogja feladni a keleti területeit a háború lezárása érdekében.
  • Eddig 41 holttestet találtak Borogyanka romjai között.
  • Újabb orosz tábornok halt meg a háborúban: Vlagyimir Petrovics Frolov vezérőrnagy a 8. hadsereg helyettes parancsnoka volt. Mind az oroszok, mind az ukránok egymásra licitálnak az ellenfél halálos áldozatainak számában.
  • Harry herceg a hollandiai Invictus Játékok megnyitóján azt mondta, a világ Ukrajnával van – apja, Károly herceg pedig húsvéti beszédében arról beszélt, „megszakad a szíve” azokért a milliókért, akiknek a háború elől kellett elmenekülniük otthonról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!