Kolumbiában legális lesz az abortusz a 24. hétig

2022. február 23. – 05:49

Kolumbiában legális lesz az abortusz a 24. hétig
Nők ünneplik a kolumbiai legfelsőbb bíróság döntését 2022. február 21-én – Fotó: Raul ARBOLEDA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kolumbia alkotmánybírósága megszavazta a terhesség első 24 hetében történő abortuszok dekriminalizálását – írja a BBC.

A döntés nem törli az abortuszt a kolumbiai büntető törvénykönyvből, de azt jelenti, hogy senkit sem lehet majd büntetőeljárás alá vonni azért, ha a meghatározott időtartamon belül abortuszt alkalmaz. A bíróság felszólította a kongresszust és a kormányt, hogy dolgozzon ki olyan jogszabályokat, amelyek védik a terhes nők jogait, beleértve a családtervezési szolgáltatások biztosítását, az abortuszellátás akadályainak felszámolását és az örökbefogadások segítését.

Kolumbia 2006-ban részben (nemi erőszak, életképtelen magzat és a nő életét veszélyeztető terhesség esetén) legalizálta az abortuszt, ugyanakkor minden más esetben az abortuszt kérő nők büntetőjogi felelősségre vonást és börtönbüntetést kockáztattak.

A friss alkotmánybírósági döntés egy 2020-as per eredménye, amelyet a feminista és reproduktív jogokkal foglalkozó csoportokat tömörítő Causa Justa koalíció indított. Azzal érveltek, hogy a jelenlegi törvény alkotmányellenes, mert megtagadja a nők egészségügyi ellátáshoz való jogát. A jogvédők szerint ugyanis az abortusz kriminalizálása a nőket a nem biztonságos és titkos alternatívák felé tereli, amelyek veszélyeztethetik az életüket. Arra is felhívták a figyelmet, hogy mivel a törvény bűncselekménynek minősíti az abortuszt, a súlyos társadalmi megbélyegzés miatt sokan akkor is a titkos, nem biztonságos abortuszlehetőségeket választhatják, ha a jogi kivételek hatálya alá tartoznak.

José Luis Rueda érsek a legfelsőbb bíróság döntése után kijelentette, hogy katolikus egyház „továbbra is hirdeti, védi és támogatja az emberi életet a terhességtől a természetes halálig”.

A túlnyomórészt katolikus és konzervatív régiónak számító Latin-Amerikában látványosan változik az abortuszhoz való hozzáállás az utóbbi időben. Argentína 2020-ban engedélyezte az abortuszt a terhesség 14. hetéig. Tavaly szeptemberben a mexikói legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az abortuszok büntetőjogi szankciói alkotmányellenesek. Ezen a héten pedig Ecuador legálissá tette az abortuszt azokban az esetekben, amikor a terhesség nemi erőszak következménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!