Elfogadta a szenátus, enyhítik a szigorú argentin abortusztörvényt

2020. december 30. – 11:47

frissítve

Elfogadta a szenátus, enyhítik a szigorú argentin abortusztörvényt
Ünneplő tömeg a szavazás után – Fotó: Flor Guzzetti / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az argentin szenátus megszavazta az abortusztörvény módosítását, így a beavatkozás már a terhesség 14. hetéig végrehajtható – írja a BBC. Eddig csak akkor lehetett abortuszt végrehajtani, ha a nő azután lett terhes, hogy megerőszakolták, vagy ha az anya egészsége veszélybe került a terhesség miatt.

Az alsóház egy 20 órás vita után december 11-én szavazta meg a javaslatot, így került a felsőházba. A katolikus egyház tiltakozott az elfogadása ellen. Argentína alapvetően egy vallásos ország, Ferenc pápa is Buenos Airesben született. A döntés az egyház befolyásának gyengülését jelezheti, és a jogvédő szervezetek azt remélik, hogy a törvény elfogadása példaként szolgál majd a régió országainak.,

A szenátus 38-29 arányban fogadta el a javaslatot. Aktivisták már régóta küzdöttek a törvény lazításáért, és 2018-ban majdnem sikerült. Alberto Fernández elnök már akkor is támogatta a javaslatot, és a kampánya során megígérte, hogy ha megválasztják, újra megpróbálkozik vele.

A döntés ellen tiltakozók szomorúan fogadták az eredményt – Fotó: Martin Villar / Reuters
A döntés ellen tiltakozók szomorúan fogadták az eredményt – Fotó: Martin Villar / Reuters

A szavazás estéjén Kongresszus épülete előtti utcák megteltek a javaslat melletti- és elleni tüntetőkkel. A szavazást kivetítőkön követték, és a támogató tömeg hangos örömmel üdvözölte az eredményt. A törvényt ellenzők nem örültek a kimenetelnek, szerintük ezzel életeket vesznek el.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!