Az oroszokra válaszul a NATO is tengeri hadgyakorlatot tart a Földközi-tengeren

2022. január 22. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz olvasni az ukrajnai válság ellentmondásos fejleményei között: bár pénteken az amerikai és az orosz külügyminiszter találkozója az óvatos deeszkaláció felé mutatott, közben az oroszok, majd ezután egy nappal a NATO jelentette be, hogy tengeri hadgyakorlatot tart, az észak-atlanti szövetség a Földközi-tengeren fog előre nem bejelentett gyakorlatot tartani.

A NATO nagyobb tengeri hadgyakorlatot tart a Földközi-tengeren, a 12 napos, Neptune Strike '22 nevet kapó hadgyakorlat hétfőn kezdődik. A tengeri hadgyakorlat decemberben még nem szerepelt a NATO nyilvános tervei között, az feltehetően arra az orosz tengeri hadgyakorlatra adott válasz, amit Moszkva egy nappal korábban jelentett be. Az oroszok az Atlanti- és a Csendes-óceánon, valamint a Jeges- és a Földközi-tengeren, tízezer katona részvételével fogják két hónapon keresztül demonstrálni a hadiflottájuk erejét.

A NATO hadgyakorlatának hivatalos célja a katonai szövetség tengeri haderejének tesztelése és demonstrálása. Az erről szóló amerikai hadügyminisztériumi bejelentés szerint részt vesz benne a USS Harry Truman nukleáris repülőgép-hordozó. Azt, hogy az anyahajó mégsem megy a korábbi tervek szerint a Közel-Keletre, hanem a Földközi-tengeren marad, decemberben döntöttek, jelezve, hogy ezzel is „Európát akarják biztosítani” az Oroszországgal kialakult feszült helyzetben.

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti retorika az elmúlt hetekben már a hidegháború rosszabb éveit idézi. Az USA azt állítja, hogy az oroszok bármelyik pillanatban megtámadhatják Ukrajnát, az oroszok tagadják, hogy ilyen szándékaik lennének, ők a NATO-t tartják felelősnek a helyzet súlyosbodásáért. Moszkva újabban már nemcsak azt követeli, hogy az észak-atlanti szövetség maradjon távol Ukrajnától, hanem a NATO-csapatok és fegyverek egész volt keleti tömbből (így Magyarországról is) való kivonását szorgalmazzák. Blinken amerikai és Lavrov külügyminiszter pénteken személyesen is találkozott, a hangnem arra utalt, hogy a felek kicsit lejjebb tekernék a feszültséget.

A most bejelentett NATO-hadgyakorlatról hozott döntésben szerepet játszott az Ukrajna kapcsán Moszkvával kialakult konfliktus, de az amerikaiak azt állítják, hogy a hadgyakorlatot nem a lehetséges ukrajnai forgatókönyvekre tervezték – bármit is jelentsen ez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!