Háborús bűnökért áll bíróság elé egy svéd olajvállalat vezetése

2021. november 19. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd ügyészség vádat emelt a Lundin Energy nevű olajtársaság és annak két vezetője ellen, mert ténykedésük Szudánban háborús bűnök elkövetéséhez vezetett.

A második világháború után először, vagyis pontosabban a háborút követő nürnbergi per óta először egy vállalat ellen hivatalosan vádat emeltek háborús bűncselekmények segítése miatt – erről a rendkívül érdekes témáról írt a 444.hu.

A vád szerint 1997 és 2003 között a svéd Lundin, a maláj Petronas és az osztrák ÖMV cégekkel konzorciumban próbált olajat kitermelni Szudánnak egy vitatott hovatartozású vidékén. A Lundin volt a főnök, neki voltak emberei a helyszínen, a másik két cég csak amolyan befektetőtárs volt.

2003-ban a sztori lezárult, mert a konzorcium komoly haszonnal túladott a mezőn. A háborús bűn gyanúját az veti fel, hogy a Lundin cég úgy kért katonai segítséget a szudáni polgárháborúban az egyik oldaltól, vagyis a kormánytól, hogy közben tudták, hogy az olajmezőik megvédésének népirtás, tömeges nemi erőszak és falvak felperzselése az ára.

Rögtön érezhető, hogy ez egy vitatott helyzet. Adott egy vállalat, amely pénzt fizet egy kormánynak (a szudáninak) azért, hogy megvegyen egy koncessziót. Kérheti-e utána azt, hogy a kormány biztosítsa a munkálatokat, ha tudja, hogy a szudáni helyzetben ez akár falvak felperzselésével is járhat.

A cég szerint ez nevetséges, de a svéd ügyészség a cég elnökét, és igazgatótanácsának volt elnökét börtönnel fenyegeti, míg a cégre 1,39 milliárd korona (50 milliárd forint) pénzbüntetés is kiszabható, ha a bíróság bizonyítottnak látja a vádat.

A cikk szerint a vádemelés hírére a Lundin Energy részvényei 5 százalékpontot estek.

A feljelentéshez szükséges anyagot több évtizednyi munkával egy holland jogvédő szervezet, a PAX rakta össze. A munkát Egbert Wesselink, a PAX főtanácsadója vezette, a 444.hu vele készített interjút.

Fontos állításai:

  • 21 évvel ezelőtt kezdtünk foglalkozni ezzel az üggyel, mert a szervezetünk akkoriban már aktív volt a szudáni konfliktus feltárásában.
  • 2000-ben felszólítottuk a térségben érdekelt olajvállalatokat, hogy amíg nincs béke, addig ne foglalkozzanak a kitermeléssel. Az európai cégek közül a svéd Lundin és az osztrák ÖMV nem hallgattak ránk, és folytatták a munkát.
  • Elhatároztuk, hogy ezúttal nem olyan jelentést készítünk, mint a jogvédő szervezetek általában, hanem rámutatunk arra, hogy van egy jogilag érvényes békeszerződés, amiben szerepel az áldozatok kártérítése.
  • Felhívtuk a figyelmet, hogy vállalatok is elkövethetnek emberiesség elleni bűncselekményeket és háborús bűnöket.
  • A kutatásaink szerint a Lundin által koncesszióba vett területen 12 ezer ember halt meg a harcokban, és 160 ezer embernek kellett elmenekülnie az otthonából, és sokan közülük azóta sem térhettek vissza.
  • Azt is tudjuk, hogy a kormányerők egyeztették a hadműveleteiket a Lundin olajtársasággal.
  • A kormányerők teljes falvakat égettek fel, megerőszakolták a nőket, a gyerekeket elvitték rabszolgának, helikopterrel lőtték a civil lakosságot, bombázták őket.

Az izgalmas per biztosan elhúzódik, de ha elmarasztalással zárul, akkor precedensértékű lehet, igaz a beperelt cég jogászai mindezt teljesen kizártnak tartják.

Külön érdekessége az ügynek, hogy egy vállalat számára milyen kockázatot jelent, ha hazája jogérzékenysége fejlettebb. A jogvédő szervezet ugyanis azért is a Lundint perelte be, mert a svéd jogrendszerben látott reményt arra, hogy komolyan veszik a keresetét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!