A merénylettől rettegő Lukasenko rendelkezett, kire szálljanak a jogkörei, ha valami történik vele

2021. május 9. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében jogköreit a nemzetbiztonsági tanácsra ruházza át, ha bármilyen okból nem tudná ellátni hivatali teendőit – közölte az MTI a BelTA állami hírügynökség szombati tájékoztatása nyomán. A rendelet szerint Lukasenko akadályoztatása esetén a miniszterelnök vezetné a nemzetbiztonsági tanácsot.

A rendelet tervezetéről Lukasenko először április végén beszélt, amikor közölte, összeesküvők egy csoportja merényletet tervezett ellene és családja ellen. Állítása szerint a szervezők egyik terve az volt, hogy a hatalomátvétel a május 9-i minszki győzelem napi ünnepségek idején lesz, de lemondtak róla. A második változat az elnöki konvoj elleni támadással számolt, amelyhez gránátvetőket is beszereztek, de megvalósítani mindezt szintén nehéz lett volna, mert a gépkocsioszlop gyorsan mozog, és kicsi a találati esély – közölte Lukasenko. A harmadik variáns szerinte az elnök külvárosi rezidenciája elleni támadást jelentett volna. Az államfő úgy vélekedett, hogy 10 millió dollárt (3 milliárd forint) szántak erre a célra, és ebből a mesterlövész egymillió dollárt kapott volna. Lukasenko szerint az összeesküvők a karhatalom támogatására számítottak, és a hadsereg segítségével lezárták volna Minszket.

A tervek részét képezte volna a minszki áramellátás lekapcsolása is. Lukasenko kijelentette, hogy amennyiben sikerrel jártak volna az összeesküvők, az „a legszörnyűbb polgárháborúba torkollt volna, amilyet még egy ország sem látott”.

Belaruszban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta hatalmas a feszültség, rendszeresek voltak a hatodszor is hatalomra került Lukasenko elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Az ellenzék szerint Lukasenko választási csalással került újra hatalomra. A megmozdulásokon több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Két lengyel újságírót idén februárban ítéltek el két év börtönre, mert tudósítottak a november 11-i tüntetésről, melyen a rendőrök erőszakkal elhurcolták Raman Bandarenka festőművészt (a férfi később a kórházban életét vesztette, a rendőrség tagadta, hogy közük lenne a férfi sérüléseihez). Januárban több mint 33 ezer embert vettek őrizetbe a belarusz hatóságok a tüntetések kapcsán, ekkorra összesen 477 újságírót állítottak elő, 97-et közülük elzárásra ítéltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!