Biden nyerte az elnökválasztást, ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke

2020. november 3. – 18:08

frissítve

Biden nyerte az elnökválasztást, ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke
Joe Biden győzelmi beszéde Wilmingtonban november 7-én – Fotó: Tasos Katopodis / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyar idő szerint szombat délután egymás után hirdették ki az amerikai nagy tévék és hírügynökségek, hogy a demokrata Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást Donald Trump elnökkel szemben.
  • Bidennek 253 elektora volt, Trumpnak 214, miután pedig a CNN, az ABC, az NBC, a BBC sorra ítélte behozhatatlannak a demokrata jelölt előnyét a kulcsfontosságú Pennsylvaniában, Biden 273 elektorral átlépte a győzelemhez szükséges 270-et.
  • Azóta Nevadát is Bidennek adták a tévécsatornák, így már 279 elektornál jár.
  • Biden pénteken tudott fordítani Pennsylvaniában, ahol 0,5 százalékponttal, több mint 34 ezer szavazattal vezet, és a tévék adatelemzői szerint a hátralévő szavazatok többségét is ő fogja kapni.
  • Még több államban is számolnak, és két másikban is Biden vezet, ezért az előnye tovább nőhet később. Trump viszont Pennsylvania nélkül már nem tudott nyerni.
  • Georgiában is átvette a vezetést Biden, és már több mint 9000 szavazat az előnye, de várhatóan újraszámolás jön az államban.
  • Arizonában Trump került közelebb Bidenhez, de az csak a végére derülhet ki, hogy be tudja-e érni.
  • Biden győzelmi beszédében azt mondta, olyan elnök lesz, aki egyesíteni, nem pedig megosztani akar, minden amerikaiért dolgozni fog, Trump szavazóitól pedig azt kérte, adjanak egymásnak esélyt.
  • Trump bejelentette, hogy nem ismeri el Biden győzelmét, szombaton is azt írta ki a Twitterére, hogy ő nyert sok szavazattal.
  • Trump kampánycsapata több szoros államban bírósághoz fordulna, és újraszámolást akar kérni.

Élő, folyamatosan frissülő hírfolyamunk az amerikai elnökválasztásról

„Ez a választás sokkal többről szól, mint Joe és én. Amerika lelkéről szól és arról, hogy hajlandóak vagyunk harcolni érte. Sok munka áll előttünk. Kezdjünk neki.” – írta az USA következő alelnöke a Twitteren.

Hillary Clinton négy éve kikapott Donald Trumptól, Joe Biden és Kamala Harris most viszont legyőzték az elnököt.

„A választók véleményt nyilvánítottak, és ők Joe Bident és Kamala Harrist választották a következő elnöknek és alelnöknek. Történelmi jelölést láttunk, Trump megtagadását, ami új fejezetet nyit Amerika számára. Köszönöm mindenkinek, aki segített ezt megvalósítani. Tovább előre, együtt”

– írta a korábbi elnökjelölt, First Lady.

„Amerika, megtisztelő, hogy engem választottatok nagyszerű országunk vezetésére. Az előttünk álló munka nehéz lesz, de megígérhetem: minden amerikai elnöke leszek – akár rám szavaztál, akár nem. Rá fogok szolgálni a belém fektetett bizalomra.” – írta Joe Biden a Twitteren.

Miután minden vezető amerikai híroldal és hírcsatorna Joe Bident kiáltotta ki a 2020-as elnökválasztás győzteseként, Donald Trump rövid közleményt adott ki, amiben azt írta, nem ismeri el Biden győzelmét, és a bíróságon folytatják. Trump üzenete itt olvasható.

A Joe Biden oldalán alelnökké váló Kamala Harris az első nő, aki a két lemagasabb pozíció egyikét betölti az Egyesült Államokban. Egyben az első fekete és ázsiai származású amerikai is, aki alelnök lesz.

Joe Biden és Kamala HarrisFotó: Olivier Douliery / AFP
Joe Biden és Kamala HarrisFotó: Olivier Douliery / AFP

A Fox News projekciója szerint Joe Biden nyert Pennsylvaniában és Nevadában is. Ezzel az ő projekciójukban 290-214 arányban vezet az elektorok számában (ők már a választás éjszakáján odaadták Arizonát a volt alelnöknek), tehát megnyerte a választást.

A CNN-hez eljuttatták a leendő elnök esti beszédének egy sorát is:

„Sose feledjék: a végeredmények sosem pusztán számok. Ezek szavazatokat és szavazókat, férfiakat és nőket képviselnek, akik azt az alkotmányos jogukat gyakorolták, hogy hallassák a hangjukat.”

Egyedül a Fox News nem adta még Joe Bidennek a győzelmet, de valószínűleg ez percek kérdése.

A CNN hírcsatorna magyar idő szerint szombat 17.30 előtt nem sokkal Joe Biden demokrata elnökjelöltnek adta a 20 elektort jelentő Pennsylvania államot – amikor 96%-os feldolgozottság mellett 30 ezer szavazat fölé nőtt Biden előnye az államban –, ezzel már biztosan megvan Bidennek a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat.

A CNN szerint tehát már Joe Biden lesz biztosan az Egyesült Államok következő elnöke.

A CNN után minden vezető hírügynökség és híroldal is Bidennek adta a győzelmet a Fox News kivételével.

Pinal és Maricopa megyékből mintegy 55 ezer feldolgozott szavazat került be a rendszerbe, ezek alapján Donald Trump majdnem 30 ezerről 20 573 szavazatra dolgozta le a hátrányát. Az államban 97%-os a feldolgozottsági arány, még nagyon szoros is lehet a vége így.

Donald Trump szombaton közölte, hogy fontos sajtótájékoztatót tartanak majd – feltehetőleg a kampánystáb tagjai – Philadelphiában. Az elnök a helyszínt is megjelölte a helyi Four Seasons Total Landscapingre hivatkozva. Akkor még úgy tűnt, egyszerű hiba történt, és a Four Seasons hotel helyett véletlenül egy azonos névkezdetű kertépítő cég nevét másolta be.

De nem, a hotel jelezte, hogy nekik nincs közük az eseményhez.

Eközben pedig a felnőtt tartalmú könyveket árusító bolt közvetlen szomszédságában álló telep körül elkezdtek gyűlni az újságírók.

Ezt osztotta meg Twitteren az Egyesült Államok elnöke, amikor megérkezett egy virginiai golfklubba.

Valójában még nincs végeredménye a 2020-as elnökválasztásnak, 6 államban jelenleg is számolják a szavazatokat – ezért a Twitter ezt a Trump-üzenetet is megjelölte mint fals információ.

Az ABC News munkatársa, Ben Siegel szerint a fennmaradó nagyjából 92 ezer szavazólap jelentős mennyisége bekerülhet az állam rendszerébe nagyjából 17.00-kor, amikor az állam legnépesebb megyéje, Maricopa feltölt csomó feldolgozott szelvényt.

Arizonában jelenleg 0,8 százalékpont Joe Biden előnye a zárkózó Donald Trump előtt, szavazatszámban 29 861 a különbség, sok múlhat azon, Trump mennyit szerez meg ebből az adagból.

Többnyire a választási csalás emlegetése miatt kapott speciális figyelmet Trump Twitter-csatornája, leginkább a választásról való félrevezető vagy vitatott információ közlése miatt.

Az Egyesült Államok elnöke a kedd esti urnazárás óta 43 Twitter-bejegyzést tett közzé, ezekből 16-tal volt baj a CNN összesítése alapján. Illusztrációként a ma reggeli állapotok, egy órával azután, hogy Trump telefont ragadott:

Anthony Scaramucci a Trump-kormány egyik legfurcsább szereplője volt, hiszen alig 10 napot töltött kommunikációs igazgatói poszton még 2017-ben, aztán gyorsan ki is rúgták. Azóta szakított korábbi főnökével, és mostanra inkább Trump heves bírálójaként szerepel különböző tévéműsorokban.

Így volt ez a választás másnapján a kanadai CBC televíziónál is, ahol így nyilatkozott a 444 találata szerint.

„A következő 2-3-4 évben nagyon veszélyes helyzet alakult volna ki: magyar típusú autoriter rendszer felé próbálta elvinni az országot. Ezt el kellett utasítanunk, és büszke vagyok arra, hogy a koalíció része lehetettem, ami szembeszállt ezzel.”

Erről az elnök tájékoztatta a nagyvilágot Twitter-oldalán. Eddig ugye nem szolgáltatottak konkrét bizonyítékkal arról, hogy milyen választási csalásról tudnak. Trump azt ígéri, nagyon fontos sajtótájékoztató lesz.

A BBC szerint nagyon keveset, nagyjából 60 ezret a 160 millióból. A lap annak érzékeltetésére, hogy ez mennyire kevés, azt is megírta, hogy a szintén nem nagy párt jelöltjeként induló Jo Jorgensenre (Libertárius Párt) 1,5 millióan, Howie Hawkinsra (Zöld Párt) pedig 339 ezren szavaztak.

A legtöbb szavazatot (10 188 darabot) a republikánusok felé húzó Tennessee-ben szerezte.

A korábban Donald Trumpot támogató, milliárdos rapper idén beállt a George Floyd meggyilkolása miatt kirobbanó tiltakozások mögé, majd július 4-én (a legnagyobb amerikai nemzeti ünnepen, a Függetlenség Napján) bejelentette, hogy elindul az USA elnökségéért. Mivel a legtöbb államban lekéste a benyújtási határidőt, mindössze 12 államban került el a neve a szavazólapokra. A bejelentés óta mindössze egy kampányeseményt tartott, és csak 12 államban került fel a szavazólapra. A közvéleménykutatók előzetesen mindössze 0 és 1 százalék körül mérték a népszerűségét a választás előtt.

West azok után, hogy idén leadta a szavazatot saját magára, már előre tervez, egy amerikai választási térkép előtt állva következő célként 2024-et jelölte meg néhány napja.

Miután Donald Trump amerikai elnök ismét utalt arra, hogy szerinte valami nem stimmel azzal, ahogy a szavazatokat összeszámolták a választás napja után, a CNN megszólaltatta az amerikai Szövetségi Választási Bizottság egyik tisztviselőjét, Ellen Weintraubot.

Weintraub elmondta, nincs bizonyíték arra, hogy választási csalás történt volna, és arra sem, hogy törvénytelen szavazatokat adtak volna le, vagy vettek volna számításba. „A benyújtott panaszok egyike sem szolgált bizonyítékkal arról, hogy választási csalás történt volna” – mondta.

Végül kitért arra, hogy mindenki büszke lehet arra, ahogy ezt a választást lebonyolították, az meg pláne örvendetes, hogy ennyien mentek el szavazni.

A CNN az elnökválasztásról szóló tudósításában foglalkozik azzal, hogy mi a helyzet a pennsylvaniai szavazatszámolással, ugyanis az államban még mindig nem lehet végeredményt hirdetni.

Információik szerint a folyamatot olyan szavazatok hátráltatják, melyeknek a feldolgozása több ideig tart, csak Philadelphiában nagyjából húszezer ilyen levélben beérkezett szavazatról tudnak. Emellett még tizennyolcezer provizórikus szavazaton is át kell rágniuk magukat a szavazatszámlálóknak, szóval még eltarthat egy darabig a folyamat.

Donald Trump az elmúlt napokhoz hasonlóan aktív twitterezéssel indította a napot. A nemrég posztolt szombati posztsorozatban kifejtette, hogy kedd este nyolc óra után több tízezer szavazat be futott törvénytelen módon, és ezek aztán megváltoztatták az állást Pennsylvaniában és az olyan államokban, ahol szoros volt az állás, és odalett a vezetésük, miközben senki nem láthatta, mi történik valójában a szavazatszámláló helyiségekben.

„Elállták a bejáratokat, az ablakokat letakarták, hogy a megfigyelők ne láthassanak be. ROSSZ DOLGOK TÖRTÉNTEK ODABENT! NAGY VÁLTOZÁSOK TÖRTÉNTEK”

– zárja a posztokat. (FRISSÍTÉS: azóta a Twitter az összes lent látható posztot megjelölte, hogy félrevezető információkat tartalmazhat)

Forrás: Twitter
Forrás: Twitter

Pennsylvania (20 elektor, Biden vezet 28 833 szavazattal): a hivatalos állami honlap szerint 89 282 levélszavazatot és 101 421 provizórikus szavazatot kell még megszámlálni. Az állam legnagyobb városában, Philadelphiában a szavazatszámlálóknak még 25 ezer levélszavazatot kell feldolgozniuk, ezeket éjszaka készítették elő és magyar idő szerint szombat délután 1 óra óta számolják. Allegheny megyében pedig szombat délután három órától folytatódik majd a munka.

Georgia (16 elektor, Biden vezet 7248 szavazattal): a CNN szerint nagyjából 12 770 ideiglenes szavazólap lehet hátra. 8400 államon kívüli katona szavazatát nem dolgozták még fel ebben az államban, ezeknek magyar idő szerint pénteken 11 óráig kellett beérkezniük. Fulton megyéből magyar idő szerint szombat délelőtt 9 óra körül a jelentettek az eredményeket, ezeknek köszönhetően Joe Biden előnye nőtt. Gwinnett megyében elvileg ma összeszámolják az összes levélszavazatot és államon kívüli katonai szavazatot is.

Arizona (11 elektor, Biden vezet 29 861 szavazattal): az állam tájékoztatása szerint összesen 173 ezer szavazat vár még megszámlálásra az egész államban, beleértve azt a 47 ezer provizórikus szavazatot is, amelyek számlálását keddig nem lehet elkezdeni. Innen magyar idő szerint legközelebb szombat délután 5 illetve vasárnap hajnali 3 óra körül várhatóak friss adatok.

Nevada (6 elektor, Biden vezet 22 657 szavazattal): Még 124 ezer szavazat van hátra a CNN információi szerint, ezek többsége Clark megyéből való. Magyar idő szerint vasárnap hajnali hatkor és kora délután adhatnak közzé újabb adatokat, és a hétvégén végeznének a szavazatok többségével.

Egyre hevesebben tombol a járvány az Egyesült Államokban: péntekre csaknem 130 ezerrel nőtt a bizonyítottan koronavírussal fertőzöttek száma – írja az MTI.

Az elnökválasztással elfoglalt USA-ban 50 tagállamból pénteken húszban jelentettek rekord mértékű emelkedést. Összesen 129 606 új esetet regisztráltak.

Szerdán és csütörtökön országosan szintén 100 ezer felett volt a 24 órán belül regisztrált új esetek száma. Csütörtökön először haladta meg a 120 ezret. Az elmúlt hét nap átlagosan napi 95 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A Covid-19 következtében az elmúlt egy hétben átlagosan naponta 880-an vesztették életüket. Ez 10 százalékos növekedés a megelőző hét nap átlagához képest.

A járvány jelenleg leginkább az Egyesült Államok középnyugati területeit sújtja.

Hat államban továbbra sem dőlt el, hogy ki a győztes. Ezek közül a csupán három elektort adó Alaska a legkevésbé izgalmas. Még mindig csak 47 százalékos a feldolgozottság, Trump győzelme ugyanakkor elég valószínű, hiszen stabilan vezet ebben az államban, ahol mindössze egyszer (1964-ben) tudott demokrata jelölt győzni. A maradék csatatérállamok közül négyben vezet a demokrata jelölt, ugyanakkor több helyen is szoros még az állás.

Pennsylvania (20 elektor): Biden itt pénteken fordított, az előnye pedig azóta folyamatosan nőtt. 0,5 százalékponttal, 28 833 szavazattal vezet Trump előtt. Ahogy korábban is írtuk, ha továbbra is ilyen ütemben nő a különbség, akkor könnyen lehet, hogy a nagy tévék szombaton már behozhatatlannak ítélik Biden előnyét az államban. Ha a demokraták jelöltje itt nyer, azzal a választást is megnyeri, ugyanis elérné a győzelemhez szükséges 270 elektort.

Georgia (16 elektor): Biden itt szintén pénteken fordított, az előnye pedig folyamatosan nőtt azóta, jelenleg 7248 szavazattal vezet. Azonban még levélszavazatok, és az államon kívüli katonák szavazatai is hátravannak. A georgiai választási tisztviselők előre jelezték: annyira szoros lesz a végeredmény 5 millió leadott szavazat után, hogy újraszámolás jöhet. Emiatt még azt sem lehet tudni, mikor lehet meg az eredmény.

A választás eredményeit nézik a tévében az emberek egy washingtoni bárban 2020. november 6-án éjjel. Fotó: REUTERS / Erin Scott
A választás eredményeit nézik a tévében az emberek egy washingtoni bárban 2020. november 6-án éjjel. Fotó: REUTERS / Erin Scott

Arizona (11 elektor): itt Trump jött fokozatosan közelebb Bidenhez, a demokrata jelölt előnye 29 861 szavazatnyira csökkent. A becslések szerint még 173 ezer szavazat megszámlálása lehet hátra, Trumpnak ezeket 59 százalékban kéne nyernie, hogy fordítani tudjon, ennél valamivel kisebb mértékben nyerte a pénteken összesített szavazatokat. A legnépesebb Maricopa megyéből magyar idő szerint szombaton délután ötkor jöhetnek új adatok.

Nevada (6 elektor): Biden előnye megduplázódott pénteken, és már 22 657 szavazat Trump előtt. A FiveThirtyEight szerint még 124 500 szavazat megszámlálása lehet hátra, de ezek főként demokratáknak kedvező helyekről jönnek. Clark megyében magyar idő szerint délután hatkor adhatnak közzé újabb adatokat, és a hétvégén végeznének a szavazatok többségével.

Észak-Karolina (15 elektor): itt nem változott a korábbi állás, Trump 50, Biden 48,6 százalékon áll. Csak a jövő hétre ígérnek végeredményt, mert november 12-ig érkezhetnek be a keddig feladott levélszavazatok.

A két elnökjelölt kampánya látványosan különböző prioritások alapján költött hirdetésekre – írja a Guardian a S&P Global elemzéseire hivatkozva. Amíg hagyományos tévéhirdetésekre Biden 249,9 millió dollár költött, addig Trump erre „csak” 174,6 millió dollárt fordított. Ezzel szemben online hirdetésekre az elnök fizetett többet, 201,46 millió dollárt, amíg BIden erre 166,12 dollárt költött.

Nem meglepő módon a legtöbb hirdetési pénzt jellemzően a választást eldöntő kulcsállamokban fizették ki mindketten, az arizonai Phoenix bizonyult a legjelentősebb hirdetési piacnak ebben a kampányban. A a 10 legjelentősebb pic közül három is floridai volt. A 15 legjelentősebb hirdetési piac közül pedig négy található Pennsyvaniában, Michiganban és Wisconsinban pedig kettő-kettő.

A republikánusok szenátusi frakcióját vezető Mitch McConnell, Kentucky szenátora a BBC szerint azt mondta, ha Joe Biden nyeri a választást, természetesen békésen fog zajlani a hatalom átadása.

McConnellt valószínűleg azért kérdezték erről a Kentuckyból tudósító riporterek, mert a jelenleg vesztésre álló Donald Trump még a választás előtt eleinte nem volt hajlandó elkötelezni magát a hatalom békés átadása mellett. Igaz, később arról is beszélt, hogy bár győzni akar és nem akarja átadni a hatalmat, de ha arra kerül a sor, akkor támogatja a zökkenőmentes átmenetet. Az elnök azóta viszont már a választás éjszakáján kikiáltotta magát győztesnek és azóta folyamatosan vádolja bizonyítékok nélkül a demokratákat azzal, hogy megpróbálják „ellopni” a választásokat, és megfogadta, hogy megtámadja a szavazatszámlálást több kulcsfontosságú államban.

Az amerikai elnökválasztás hivatalosan még nem dőlt el, a Fidzsi-szigetek miniszterelnökét, Frank Bainimaramát ez nem tartotta vissza attól, hogy nyilvánosan gratuláljon a demokraták jelöltjének:

Nem Bainimarama volt az első külföldi miniszterelnök, aki az eredmények ismerete nélkül üdvözölte győztesként az egyik jelöltet. A Guardian szerint sort Janez Janša, szlovénia miniszterelnöke nyitotta, ő már három napja gratulációját küldte Donald Trumpnak, szintén a Twitteren.

Ismét előkerült a Twitteren az elnök egy 2012-es posztja, amiben épp ma nyolc éve nevezte az elektori rendszert a demokrácia katasztrófájának. A tweetet a nyolc évvel ezelőtti választás másnapján írta, amikor Barack Obamát másodszor is az USA elnökévé választották. Obama akkor 26 államot megnyerve 332 elektori szavazatot gyűjtött, úgy hogy közel öt millióval többen voksoltak rá, mint a republikánusok jelöltjére, Mitt Romneyra.

Az előző választás után, amikor Donald Trump 30 államban győzve 304 elektori szavazattal győzött úgy, hogy összességében 2,8 millióval több ember szavazott az ellenfelére, Hillary Clintonra, akkor viszont már zseniálisnak tartotta az elektori rendszert:

Pénteken rendeltek el repülési tilalmat Joe Biden delaware-i otthonának hárommérföldes körzetében, ezt most meghosszabbították a titkosszolgálat kérésére. Az ilyesmi rutinintézkedésnek számít, viszont aki ennek ellenére túl közelről leskelődne a levegőből, az akár 12 hónap börtönt vagy 100 ezer dolláros büntetést is kaphat.

Már több mint hétezer szavazatnyival vezet a Demokrata jelölt ebben az államban, ahol pénteken fordított. Az állás 99 százalékos feldolgozottságnál azonban még így is mindössze 0,1 százalékpontnyi különbséget mutat Biden és Trump között. A georgiai választási tisztviselők azt már jelezték: annyira szoros lesz a vége 5 millió leadott szavazat után, hogy újraszámolás jöhet, vagyis nem tudni, mikor lehet eredmény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!