Továbbra sincs meg a győztes, így áll a szavazatszámlálás szombat délben

2020. november 7. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hat államban továbbra sem dőlt el, hogy ki a győztes. Ezek közül a csupán három elektort adó Alaska a legkevésbé izgalmas. Még mindig csak 47 százalékos a feldolgozottság, Trump győzelme ugyanakkor elég valószínű, hiszen stabilan vezet ebben az államban, ahol mindössze egyszer (1964-ben) tudott demokrata jelölt győzni. A maradék csatatérállamok közül négyben vezet a demokrata jelölt, ugyanakkor több helyen is szoros még az állás.

Pennsylvania (20 elektor): Biden itt pénteken fordított, az előnye pedig azóta folyamatosan nőtt. 0,5 százalékponttal, 28 833 szavazattal vezet Trump előtt. Ahogy korábban is írtuk, ha továbbra is ilyen ütemben nő a különbség, akkor könnyen lehet, hogy a nagy tévék szombaton már behozhatatlannak ítélik Biden előnyét az államban. Ha a demokraták jelöltje itt nyer, azzal a választást is megnyeri, ugyanis elérné a győzelemhez szükséges 270 elektort.

Georgia (16 elektor): Biden itt szintén pénteken fordított, az előnye pedig folyamatosan nőtt azóta, jelenleg 7248 szavazattal vezet. Azonban még levélszavazatok, és az államon kívüli katonák szavazatai is hátravannak. A georgiai választási tisztviselők előre jelezték: annyira szoros lesz a végeredmény 5 millió leadott szavazat után, hogy újraszámolás jöhet. Emiatt még azt sem lehet tudni, mikor lehet meg az eredmény.

A választás eredményeit nézik a tévében az emberek egy washingtoni bárban 2020. november 6-án éjjel. Fotó: REUTERS / Erin Scott
A választás eredményeit nézik a tévében az emberek egy washingtoni bárban 2020. november 6-án éjjel. Fotó: REUTERS / Erin Scott

Arizona (11 elektor): itt Trump jött fokozatosan közelebb Bidenhez, a demokrata jelölt előnye 29 861 szavazatnyira csökkent. A becslések szerint még 173 ezer szavazat megszámlálása lehet hátra, Trumpnak ezeket 59 százalékban kéne nyernie, hogy fordítani tudjon, ennél valamivel kisebb mértékben nyerte a pénteken összesített szavazatokat. A legnépesebb Maricopa megyéből magyar idő szerint szombaton délután ötkor jöhetnek új adatok.

Nevada (6 elektor): Biden előnye megduplázódott pénteken, és már 22 657 szavazat Trump előtt. A FiveThirtyEight szerint még 124 500 szavazat megszámlálása lehet hátra, de ezek főként demokratáknak kedvező helyekről jönnek. Clark megyében magyar idő szerint délután hatkor adhatnak közzé újabb adatokat, és a hétvégén végeznének a szavazatok többségével.

Észak-Karolina (15 elektor): itt nem változott a korábbi állás, Trump 50, Biden 48,6 százalékon áll. Csak a jövő hétre ígérnek végeredményt, mert november 12-ig érkezhetnek be a keddig feladott levélszavazatok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!