Tudósok szerint egy éven belül új vakcinák fejlesztésére lehet szükség a mutációk miatt

2021. március 30. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Epidemiológusok, virológusok és fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberek egy csoportja szerint kevesebb mint egy év múlva alakulhat ki a koronavírus olyan mutációja, amely ellen nem lesznek hatásosak az első generációs védőoltások. Ezért aztán a globális oltási program fontosságát hangsúlyozzák, hogy a kevésbé fejlett országokat is minél előbb ellássák vakcinákkal – írja a Guardian.

Az Amnesty International, az Oxfam, a UNAIDS és más segélyszervezetekből álló koalíció 28 ország 77 tudósának véleményét kérte ki a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A megkérdezett szakértők többek között a Johns Hopkins Egyetemen, a Yale-en, az Imperial College-ben és az Edinburgh-i Egyetemen dolgoznak.

A válaszadók közel egyharmada mondta azt, hogy kilenc hónap lehet az az idő, amíg nem jelenik meg valahol a világban egy olyan mutáció, amivel szemben már nem lesznek olyan hatásosak az eddigi oltások. 88 százalékuk szerint egy ilyen mutáció nagy valószínűséggel egy olyan országban fog kialakulni, ahol tartósan alacsony az átoltottság.

COVAX-szállítmány 2021. március 28-án Észak-Macedóniában, Szkopjéban – Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
COVAX-szállítmány 2021. március 28-án Észak-Macedóniában, Szkopjéban – Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP

„Hacsak nem oltjuk be a világot, nyitva hagyjuk a lehetőségét az újabb és újabb mutációk megjelenésének” – írta közleményében Gregg Gonsalves, a Yale Egyetem epidemiológusa. A tudósok szerint a modernebb, mRNS-alapú vakcinákat (jelenleg ilyen a Pfizer-Biontech és a Moderna) később könnyebben lehet majd az új variánsokhoz igazítani, ám az ilyen vakcinák gyártása és tárolása is körülményesebb.

A fejlett országokban – mint például az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban – a lakosság egy negyede már legalább az oltás első adagját megkapta, ugyanakkor a világ nagy részén a lakosság 1 százaléka sem kapta még meg az első oltást. A WHO COVAX nevű globális oltási programja azt reméli, hogy 2021-ben az alacsonyabb jövedelmű országok lakosságának legalább 27 százalékát tudják ellátni oltásokkal. Max Lawson, az Oxfam egyik vezetője szerint ez azonban kevés, és arra kéri a vakcinagyártókat, hogy tegyék szabadon elérhetővé a szellemi tulajdonukat, hogy ezzel lendítsék fel a vakcinák gyártását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!