Szombattól egésznapos kijárási tilalom jön Szlovákiában

Legfontosabb

2020. december 16. – 07:29

frissítve

Szombattól egésznapos kijárási tilalom jön Szlovákiában
A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal teli ampullák a George Washington Egyetemi Kórházban. Fotó: MTI/AP/Pool/Jacquelyn Martin

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány legfontosabb szerdai hírei egy helyen.

Kövesse velünk percről percre!

Németországban december 27-től tennék elérhetővé a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett koronavírus elleni vakcinát. Az oltást elsőként az idősotthonok lakói kaphatnák meg. „A szövetségi tartományokban december 27-én megkezdik az koronavírus elleni oltást” – közölte a berlini önkormányzat az egészségügyi miniszterrel, Jens Spahnnal folytatott megbeszélés után. A Süddeutsche Zeitung azt írja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már a jövő héten zöld utat adhat a vakcinának, amit eddig Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában engedélyeztek. (Reuters)

Egy délután alatt beteltek a helyek a fővárosi önkormányzat lakossági koronavírus-szűrésére – írja a Főpolgármesteri Hivatal közleménye. December 19. és 23. között négy helyszínen teszteli a főváros az önkéntesen jelentkező budapesti polgárokat 5000 antigén gyorsteszttel, amire a jelentkezés szerda délután nyílt meg. „Az érdeklődés óriási volt, a helyek mindössze egy délután alatt beteltek. Ebből is látszik, hogy mekkora igény és mekkora szükség lenne egy mindenkire kiterjedő, országos tesztelésre, amire a fővárosnak nincs lehetősége, a kormánynak azonban lenne.” Csütörtökön megvizsgálják, hogyan tudnák a tesztkapacitást növelni, hogy minél több budapesti lakosnak biztosíthassák az ingyenes tesztelési lehetőséget – áll a közleményben. (MTI)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tíz tudósa jövő hónapban a kínai Vuhanba utazik, hogy ott vizsgálják a Covid-19 vírus eredetét, írja a szervezet közleménye. Kína nem ellenezte a független vizsgálatot, bár a WHO már hónapok óta tárgyal arról, hogy tudósaik bejuthassanak a járvány kitörési pontjának tartott városba. A csapat biológusa, a Robert Koch Intézet munkatársa, Fabian Leendertz azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek, hogy a WHO nem bűnbakot akar keresni, hanem a jövőbeni járványok megelőzésére törekszik. A missziójuk várhatóan négy-öt hétig tart majd. (BBC)

Ezt jelentette be szerdán az Európai Bizottság alelnöke, Margarítisz Szkínász. Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden bejelentette, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog döntést hozni az oltóanyagról.

„Amennyiben az ügynökség a jóváhagyását adja, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy gyorsított, kétnapos eljárás keretében rábólintson a végleges engedélyezésre. Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak” – tette hozzá Szkínász. (MTI)

Egésznapos kijárási tilalom lesz érvényben a koronavírus-járvány miatt december 19-étől Szlovákiában – jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter a pozsonyi kormány szerdai ülése után. Az intézkedés reggel öt órától lép hatályba, és egyelőre nem pontosították, hogy meddig tart. A kijárás tiltása nem vonatkozik a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra. A szigorítást az egészségügyi miniszter a „rendkívül komoly” járványhelyzettel indokolta; jelenleg 2105 fertőzöttet kezelnek kórházban, és hivatalos források 1309 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 58-cal emelkedett.

A tervezettnél két nappal korábban, szintén szombattól lép érvénybe az üzletek zárva tartása is, ami az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzletre vonatkozik. Ez az intézkedés az előzetes bejelentés szerint legalább 3 hétig marad érvényben, írja az MTI.

Mint grafikonunkon látszik, november elején lakosságarányosan Szlovákiában másfélszer annyi aktív fertőzött volt, mint nálunk. Mind a két országban nőtt a számuk, a szlovákoknál a csúcsot november 12-én érte el 1044 fővel, nálunk a csúcs ma volt, ennek majdnem a duplájával, 2044 fővel. Szlovákiában aztán 600 alá csökkent, és nagyjából egy hete kezdett ismét enyhén emelkedni, a mai érték 663.

A Karma Pécsi Kesztyű a Pécsi Tudományegyetem (PTE) segítségével olyan bőrkesztyűt fejlesztett ki, ami a felhasznált újszerű vegyületkeveréknek és a bőrimpregnálási technológiának köszönhetően a különböző fertőtlenítőszerekkel szemben hosszú távon is antibakteriális hatású marad. A cég eredetileg olyan terméket akar, ami leválthatja a gumikesztyűt, ebből az ötletből született meg később az Invisible Pro nevű kesztyű. A kesztyű prototípusai néhány hónap alatt elkészültek. (Borsonline)

Bár negatív lett a koronavírustesztje, így is önkéntes karanténba vonul Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, miután kapcsolatba került egy fertőzött személlyel. A The Washington Post azt írta, hogy Pompeo lemondta részvételét egy minisztérium által szervezett hétvégi összejövetelen. A beltéri eseményt, amelyre 900 meghívót küldtek ki, éles bírálatok érték az amerikai kongresszusból. Bob Menendez demokrata párti szenátor a múlt héten felszólította Pompeót, hogy mondja le a programot. Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig csaknem 16,7 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig mintegy 304 ezer. (MTI)

A szlovák kormány elfogadta az úgynevezett COVID-automatát, amely egy olyan „riasztórendszer”, ami segít képet alkotni az aktuális járványügyi helyzetről és az egyes régiók, valamint az egész ország fertőzöttségi szintjéről. Az elképzelések szerint a rendszer elősegíti az óvintézkedések hatékony és gyors bevezetését, biztosítva az átláthatóságot és a kiszámíthatóságot. A hét nap alatti átlagos esetszám, a kórházban kezeltek száma és az effektív reprodukciós szám alapján fogják meghatározni az aktuális helyzet súlyosságát. Amíg ezek nem lépnek túl egy meghatározott határértéket, addig a járványt regionális szinten kezelik. Az országos szintű, elsőfokú figyelmeztetés akkor fog életbe lépni, ha az egyhetes átlagos esetszám meghaladja az ezret. (Újszó)

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége Facebook-oldalán közölte, hogy ismét belehalt két kollégájuk a koronavírusba. Az első bejegyzés szerint az egyik áldozat T. Tamás, a körmendi állomás mentőápolója, aki jövőre töltötte volna be a 40. évét, és két kisgyermeke van. Néhány óra leforgása alatt a mentők megkapták a második tragikus hírt: P. István 48 éves berettyóújfauli mentőápoló is elhunyt.

A Magyar Orvosi Kamara anonim listát vezet a járvány egészségügyi dolgozó áldozatairól, eszerint a körmendi és a berettyóújfalui ápoló lehet a koronavírus nyolcadik és a kilencedik mentős áldozata itthon.

A WHO európai irodája maszkviselésre szólít fel a családi karácsonyi összejövetelek idejére is. Mint közleményükben írják, az összejöveteleket – amennyiben erre mód van – kültéren tanácsos megtartani, a résztvevőknek pedig ajánlott a maszk viselése és a kölcsönös távolságtartás. Ha beltéren gyűlnek össze, csökkentsék a résztvevők számát, és gondoskodjanak megfelelő szellőztetésről. December elején a világszervezet vészhelyzeti igazgatója eltanácsolta ez embereket a karácsonyi ölelésektől, leszögezve, hogy a testi kapcsolat mellőzése életmentő lehet a járvány idején. A WHO szerint komoly kockázata van egy harmadik hullám elindulásának 2021 első hónapjaiban, amit csak együttműködéssel lehet megelőzni. (MTI)

Négy helyszínen öt napon át ingyenes önkéntes szűrést biztosít a Fővárosi Önkormányzat. A főváros a belvárosi Városháza parkban, a Széna téren, a Keleti pályaudvarnál és az Etele téri metrókijáratnál szervez ingyenes, önkéntes szűrést december 19-23. között. A Fővárosi Önkormányzat közleménye alapján tisztában van azzal, hogy ez a tesztmennyiség csak mintavevő pálcika a szénakazalban:

Tudjuk, hogy ez a mennyiség megközelítőleg sem elég egy általános teszteléshez. Ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy az első 5000 budapesti lakcímkártyával rendelkező, 18 évesnél idősebb jelentkező még az ünnepek előtt, a mintavételt követő 30 percen belül megtudja, hogy aktív fertőzött-e.

Karácsony Gergely főpolgármester az ingyenes szűrést bejelentő facebook-posztjában a kormányt is arra biztatta, hogy fordítson extra erőforrásokat az átfogó tesztelésre:

Budapestnek általános, mindenkire kiterjedő tesztelésre sajnos sem kapacitása, sem forrásai nincsenek. Magyarország kormánya azonban megtehetné.

Robert Jenrick brit lakásügyi miniszter a karácsonyi járványügyi szigorítások lazítását magyarázva azt mondta, „az embereken múlik a döntés”, de – különösen a koronavírus-szövődmények által kiemelten veszélyeztetett csoportoknak – ő azt javasolja, hogy „legyen a húsvét az új karácsony”.

Egyéni döntés, hogy ha a tágabb család egybegyűlik karácsonykor, vagy pedig úgy döntenek, hogy ez alkalommal kisebb léptékben gondolkoznak, és tavaszra halasztják a nagyobb összejöveteleket – néhányaknak a húsvét lehet az új karácsony.

A legkonzervatívabb becslések szerint is már 65 ezer koronavírus-áldozatnál járó Nagy-Britanniában a múlt héten el is kezdték beadni a megfeszített tempóban kifejlesztett koronavírus-elleni vakciát. A brit oltási programért felelős államtitkár szerdai bejelentése alapján eddig csaknem 140 ezren kapták meg az oltást az Egyesült Királyságban, de a logisztikai kihívások miatt a teljes immunizáció így is csak tavaszra érhető el, szóval a 2021-ben április elejére eső húsvét valóban reális időpontnak tűnik egy családi összejövetelre.

(Reuters)

Szerdán is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs. Elsőként Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár mondta el, hogy jelenleg 146 óvodában van rendkívüli szünet. Az általános iskolák január 4-től, a középiskolák pedig január 11-én nyitnak újra „jelenléti oktatásban”. Januárban is biztosítják az intézmények számára a tisztítószereket, és marad a „testhőmérséklet mérés” is, mondta az államtitkár. A téli szünetben pedig kitakarítják, fertőtlenítik az intézményeket. Januártól folytatódik a pedagógusok tesztelése is, de az másképp folyik majd. Január 2-án és 3-án, azaz egy hétvégén, az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain vethetik alá magukat gyorstesztelésnek. Bővebben itt írtunk a tájékoztatóról.

Kedden 1078 új fertőzöttet jelentettek Dél-Koreában, ami a legmagasabb napi érték eddig az országban – ezzel 45 442-re emelkedett a fertőzöttek száma, a legtöbben helyben fertőződtek meg. A betegek közül 226-an vannak kritikus állapotban, további 12 fő pedig meghalt, amivel 612-re nőtt a halálos áldozatok száma. Szerdán Yoon Tae-ho az egészségügyi minisztériumtól azt kérte a szöuli térségben élőktől, hogy tartsák be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Ez már csak azért is lényeges lenne, mert Szöulban (a régióban él az ország 51 milliós lakosságának kb. fele) mostanra egyetlen intenzív osztályos ágy maradt a koronavírusos betegek számára, ám ezt várhatóan az év végére további 18 ággyal növelik majd. Az országban jelenleg épp azt mérlegelik, hogy a legszigorúbb szintre kell-e emelni a járványfokozatot. (CNN)

592-re emelkedett keddig az intenzív osztályon kezelt páciensek száma Japánban, ami az eddigi legmagasabb adat erről a járvány kezdete óta. A japán egészségügyi minisztérium tájékoztatása alapján 2410 új fertőzöttet (ezzel az eddigi összes fertőzött száma 184 754-re nőtt) és 45 koronavírus miatti halálozást jelentettek a kórházak keddre, ami 2701-re emelte az eddigi halálos áldozatok számát. Tokiói és Oszaka a két legfertőzöttebb terület az országban: Tokióból kedden 460 új esetet és 78 intenzív osztályon fekvő pácienst, míg Oszakából ugyanaznap 306 új esetet és 158 intenzíven fekvő beteget jelentettek. Ez már a harmadik hullám lehet az országban. (CNN)

Bár épp a legidősebbeket, a 65 év felettieket fenyegetik leginkább a koronavírus súlyos, esetenként halálos szövődményei, ám még ebben a korcsoportban is vannak pozitív példák: igaz ez a 107 éves, minnesotai Tillie Dybingra és a 104 éves, spanyol Elenára, akik felépültek a betegségből. Bővebben itt olvashat róluk.

952 halálos áldozatról érkezett hír kedden Németországból, ami jócskán meghaladta az eddigi legmagasabb adatot, a december 11-én jelentett 598 fős napi halálozási mutatót. A Robert Koch szövetségi szintű egészségügyi intézet ezzel párhuzamosan 27 728 új napi fertőzöttről számolt be. Az intézet figyelmeztetett, hogy az aznapi adatok tovább emelkedhetnek még, mert Németország legfertőzöttebb régiója, Szászország még nem jelentette le a számokat. Az országban szerdától a tavaszinak megfelelő, a gazdasági és társadalmi életet erősen befolyásoló korlátozásokat vezettek be, hogy kordában tartsák a járványt. (CNN)

2084 új fertőzött van, az aktív fertőzöttek száma háromezer híján 200 ezer fő, kórházban 7639-en vannak. Cikkünk a témában>>>

Gulyás Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy a kormány azt szeretné, hogy december 24-re lehessen enyhíteni az általános szabályokon. Erről a hétfői kormányülésen, a hétvégi adatok fényében fognak dönteni. A miniszter szerint hétfőn jelentik be a részleteket, de biztos, hogy szilveszterkor maradnak a szigorú szabályok. (ATV)

A koronavírus-járvány hivatalosan regisztrált fertőzöttjeinek száma 73 475 980-ra nőtt a világban, a halálos áldozatoké pedig 1 635 427-re a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem ma reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 72 850 994 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok összesített száma pedig 1 621 159 volt. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. (MTI)

Bő egy hét alatt több mint 200 ezren regisztráltak az oltásregisztrációt szolgáló vakcinainfo.gov.hu-n – közölte kedden Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Az eddigi felmérések alapján vegyesek a visszajelzések arról, hogy a magyarok oltatnának-e vagy sem, mindenesetre lakosságarányosan a kétszázezer regisztráló nem tűnik igazán soknak. Dömötör a Facebookon közzétett videójában ismét elmondta, hogy a kormány már 17,5 millió darab oltást kötött le, dolgoznak rajta, hogy mielőbb legyenek engedélyek. (Dömötör Csaba / Facebook)

A járvány megfékezésére kidolgozott, háromfokozatú angliai készenléti rendszer legmagasabb szintje lépett életbe Londonban és néhány környező megyében, miután az utóbbi időszakban jelentősen megugrott az új fertőzések száma ezekben a térségekben. Az érintett térségekben szerdától nem nyithatnak ki a múzeumok, a turistalátványosságok, a zárt terű szórakozóhelyek, be kell zárniuk a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést. (MTI) Korábbi cikkünk a témában>>>

A Fosun sanghaji székhelyű gyógyszercég bejelentette, hogy százmillió dózis koronavírus elleni vakcina behozataláról kötött megállapodást a német BioNTech gyógyszergyártóval, amely az amerikai Pfizerrel közösen fejlesztette ki oltóanyagát. A BioNTechkel kedden megkötött megállapodás értelmében a Pfizer/BioNTech vakcina kizárólagos fejlesztője és értékesítője lehet Kína szárazföldi részén, ha erre a kínai hatóságok engedélyét is megkapja. A Fosun előlegként 125 millió eurót fizet ki a BioNTechnek december 30-ig. (MTI)

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke szerint a baloldal politikát csinál egy szakmai kérdésből, amikor egyes vakcinákat kritizál. Ő is elkapta a koronavírust, ezért tapasztalatból mondja, hogy „a legfontosabb az egyéni védekezés szerepe a terjedés lassításában”. Ugyanakkor szerinte az ellenzéki kivonta magát a nemzeti összefogásból, „ők ugyanis a koronavírusra nem veszélyként, hanem lehetőségként tekintenek”. (Magyar Nemzet)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!