TASZ: Ellentmondásos a kormány vakcinaregisztrációs kampánya

2020. december 15. – 15:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint nem világos, hogy mi a célja Vakcinainfó honlapnak. A regisztráció pedig súlyos adatvédelmi jogsértés is lehet.

Mivel a következő hónapokban Magyarországra is megérkeznek a koronavírus elleni vakcinák, a kormány bő egy hete elindította a Vakcinainfo nevű oldalt is, amelyen egy regisztrációval lehet jelezni azt, hogy szeretnénk kapni az oltásból, ha elérhetővé válik.

Már maga a regisztráció is adatkezelési aggályokat vet fel, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk, mert nem lehet tudni, hogy a kormány mire használja fel a megadott adatainkat.

A TASZ szerint további gondok is vannak a kormánykommunikációval. Úgy vélik, nem derül ki, hogy az kap-e oltást, aki nem regisztrál. Ha igen, előnyt élveznek-e regisztráltak. Előfordulhat-e, hogy a Vakcinainfón csak általánosságban mérik fel az igényeket.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egy tévéműsorban azt mondta, hogy aki nem regisztrál, arról nem fogják tudni, hogy szeretné-e megkapni a koronavírus elleni védőoltást, így hátrébb kerül a sorban.

A TASZ azt írta, ha a regisztráció nem garantálja az oltást, akkor megtévesztő a személyes adatok megadását regisztrációnak nevezni. Ha viszont tényleg regisztrációról van szó, akkor az adatszolgáltatás nem önkéntes, és ez súlyos adatvédelmi jogsértés. A jogvédő szervezet azt is megjegyzi, hogy pont a veszélyeztetett csoportok kerülnek hátrányba, hiszen jellemzően a szegényebbek és idősebb korosztály nem rendelkeznek internettel. Erre azért van megoldás, a 60 év felettieket postai úton is értesítik a regisztrációról.

A TASZ úgy véli, ennél sokkal egyszerűbb módszerek is lehetnének a felmérésre. Például a háziorvosok adhatnák le az igényeket betegeik kérelme és veszélyeztetettsége alapján.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!