2804 új fertőzött, 144 halálos áldozat a hivatalos statisztika szerint

2020. december 16. – 08:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2804 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 288 567 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 144 beteg, így az elhunytak száma 7381 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 940 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 246 fő. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7639 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 574-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott szerdán a hivatalos kormányzati lap, a koronavirus.gov.hu. Kedden 1893 újabb fertőzött és 107 halálos áldozat szerepelt a hivatalos statisztikában.

Az új fertőzöttek száma a hét elején esett vissza ismét, hétfőn 3470 esetet jelentettek, miközben vasárnap még 4153, szombaton pedig 5047 új esetről számoltak be. A halálesetek száma is mérséklődött a statisztikában a hét első két napján közzétett adatok szerint: hétfőn 165 elhunytról számoltak be, miközben vasárnap 181 beteg haláláról tájékoztatott az operatív törzs, ennél csak három alkalommal volt több haláleset Magyarországon, három egymást követő napon decemberben. Hasonló visszaesést múlt hét elején is fel lehetett fedezni, a hét első két napján csökkenő tendenciák voltak észrevehetőek, majd a hét közepétől visszaugrottak a számok.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az elmúlt egy hétben a szennyvízben lévő vírus-örökítőanyag mértéke a legtöbb településen stagnál vagy csökken. Emelkedő tendenciát a nagyobb városok közül egyedül Szolnokon mértek, az átlagnál valamelyest magasabb értékek voltak továbbá Eger és Szombathely térségében. Csökken a koncentráció Békéscsabán, Debrecenben és Szegeden. Ezzel Debrecenben és Szegeden ismét alacsony szintre esett vissza ez az érték.

Szóba került az influenzaoltás is, erről azt mondták, hogy a háromkomponensű influenzaoltásból a rendelkezésre álló mennyiség 83 százalékát már felhasználták. A négykomponensű oltóanyagnak ugyanakkor csak a 36 százalékát adták be eddig. A 49. héten 7800 ember fordult háziorvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A legtöbb megbetegedés a 15–34 éves, illetve a 35–59 éves korosztályt érintette.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szerint a családoknak érdemes magukban ünnepelniük ahhoz, hogy a tavasz sokkal telhessen majd. Európában ugyanis nagyon sok országban nem sikerül leszorítani az új esetek számát karácsonyra, Magyarországon pedig egyelőre platón van a járvány, amit azt jelenti, hogy az új esetek, a kórházban fekvők és a halottak száma sem változik. Szlávik szerint amennyiben az emberek továbbra is betartják a szigorú korlátozásokat, akkor remélhetőleg nemsokára csökkenni fog a fertőzöttek száma, a jelenlegi helyzet azonban nem tesz lehetővé enyhítéseket karácsonyra és szilveszterre.

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa ezért arra kérte a családokat, hogy lehetőleg magukban ünnepeljenek az év végén.

A kormány erről majd december 21-én dönt arról, hogy enyhítenek-e karácsonyra a korlátozásokon vagy sem. Kedd reggelig 34 egészségügyi dolgozó halt meg koronavírus-fertőzés miatt, az Emmi szerint többségüknek krónikus alapbetegsége is volt.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A vakcinahelyzetben is vannak friss fejlemények: akár már december 21-én dönthet az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer–BioNTech-vakcina engedélyéről az Európai Unióban, az ismét súlyos lezárásra kényszerült Németországban meg is kezdik ezután 3-4 nappal az oltást. A Moderna vakcináját az Egyesült Államokban találták megbízhatónak, napokon belül kiadhatják a használatára a sürgősségi engedélyt.

Közben tegnap írtunk arról, hogy a koronavírus valóban jelen lehetett Európában már három hónappal az első eset azonosítása előtt is, azaz tavaly decemberben. Ez abból a kutatásból derült ki, amely szerint olasz kutatók kimutatták a Covid-19-világjárványt okozó SARS-CoV-2 koronavírust egy Milánó környéki kisfiú december elején levett mintájában.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!