Operatív törzs: A háromkomponensű influenzaoltás 83 százalékát már felhasználták

2020. december 15. – 12:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt egy hétben a szennyvízben lévő vírus-örökítőanyag mértéke a legtöbb településen stagnál vagy csökken – mondta az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője.

Galgóczi Ágnes elmondta, emelkedő tendenciát a nagyobb városok közül egyedül Szolnokon mértek, az átlagnál valamelyest magasabb értékek voltak továbbá Eger és Szombathely térségében. Csökken a koncentráció Békéscsabán, Debrecenben és Szegeden. Ezzel Debrecenben és Szegeden ismét alacsony szintre esett vissza ez az érték.

Újságírói kérdésre válaszolva Galgóczi közölte: a koronavírus elleni vakcinák dokumentációja nyilvános lesz.

Vérplazma

Az NNK várja a fertőzésből gyógyultak jelentkezését, hogy vérplazmát vehessenek tőlük. Ennek feltételei a legalább két hete tartó tünetmentesség, hogy az illető ne legyen karanténban, ne legyen súlyos, krónikus betegsége, valamint hogy 18 és 60 év közötti legyen.

A vérplazma segíthet a vírus okozta betegség kezelésében, így nagy segítséget jelenthet a kórházban kezelt betegeknek.

Influenza

Az osztályvezető arról is beszélt, hogy a háromkomponensű influenzaoltásból a rendelkezésre álló mennyiség 83 százalékát már felhasználták. A négykomponensű oltóanyagnak ugyanakkor csak a 36 százalékát adták be eddig.

A 49. héten 7800 ember fordult háziorvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A legtöbb megbetegedés a 15–34 éves, illetve a 35–59 éves korosztályt érintette – mondta Galgóczi.

Keddi adatok

A kedd reggel közzétett adatok alapján az elmúlt 24 órában 1893 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 285 763 főre nőtt a Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 107 beteg, így az elhunytak száma 7237 főre emelkedett. A gyógyultak száma 83 115 fő,

az aktív fertőzöttek száma 195 411 fő.

7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 597-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!