Erősen visszaesett az új fertőzöttek száma a statisztikában

2020. december 15. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1893 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 285 763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 beteg, így az elhunytak száma 7237 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 115 fő, az aktív fertőzöttek száma 195 411 fő. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 597-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A hét elején ismét visszaesett az új fertőzöttek száma, hétfőn 3470 esetet jelentettek, miközben vasárnap még 4153, szombaton pedig 5047 új esetről számoltak be. A halálesetek száma is visszaesett a hét első két napján közzétett adatok szerint, hétfőn 165 elhunytról számoltak be, miközben vasárnap 181 beteg haláláról tájékoztatott az operatív törzs, ennél csak három alkalommal volt több haláleset Magyarországon, három egymást követő napon decemberben. Hasonló visszaesést múlt hét elején is fel lehetett fedezni, a hét első két napján csökkenő tendenciák voltak észrevehetőek, majd a hét közepétől visszaugrottak a számok.

Hétfőn az azonnali kérdések órájában kérdezték Orbán Viktort kormányfőt azzal kapcsolatban, hogy az ünnepek előtt miért nem állítanak fel több ezer tesztelő állomást, hogy a karácsonyt biztonságosabban lehessen megtartani. Orbán a kérdést részben kikerülve azt mondta, a védekezésért kapcsolatos összes döntést az operatív törzs hozza meg. A tesztelés szerinte egy orvosszakmai kérdés, ez ügyben rendszeresen kikérik az orvosi kollégiumok véleményét. „Nekünk egy dolgunk van: legyen elegendő lélegeztetőgép, legyen elegendő orvos és ápolónő, legyenek a betegeket befogadni képes kórházak, és minél hamarabb legyen vakcina. Ez a kormány felelőssége, és ennek eleget is teszünk” – mondta a kormányfő.

Orbán azt is bejelentette, hogy december utolsó napjaiban érkezik az első adag vakcina. Az oltás önkéntes lesz, és ingyenes. Először az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók – a védekezés frontvonalában lévők – kapnak az oltásból, utánuk a krónikus betegek.

Több hétig is eltarthat a járvány platózása, az esetszámok lassú csökkenése várható – mondta az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pedig az országos tesztelés harmadik heti adatairól számolt be. Múlt héten a kormányhivatalok, járási hivatalok dolgozóit tesztelték, több mint 62 ezer mintavétel volt, amelyeknek a 1,97 százaléka lett pozitív – ez a kiugrás látható most a grafikonon is:

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Arra a kérdésre, hogy melyik vakcina tömeges megszerzésére van most a legnagyobb esély Magyarországon, nem érkezett egyértelmű válasz az operatív törzs tájékoztatóján, mindössze az hangzott el, hogy a Pfizer vakcinája kapja meg először az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, „és tömeges oltásra felhasználható lesz”.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azt mondta, hogy aki nem regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon, arról nem fogják tudni, hogy szeretné-e megkapni a koronavírus elleni védőoltást, így hátrébb kerül a sorban. „Aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen. Attól még nem kötelező. Ha jelentkezik, meg fogják keresni, amikor itt az oltás, beosztják a megfelelő helyre, és legfeljebb akkor még úgy dönt, hogy mégsem adatja be magának” – mondta Rogán.

A laikus emberek helyett a szakértőknek kellene dönteniük arról, hogy kinek melyik vakcinát adják be Szlávik János infektológus szerint. A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szerint ha az emberek választhatnának koronavírus elleni vakcinát, az olyan lenne, mintha egy daganatos beteg dönthetné el, melyik készítményt szeretné a gyógyulásához. A főorvos szerint ez szakmai döntés, meg kell vizsgálni melyik vakcina legjobb az időseknek, a gyerekeknek, és melyik például a terhes nőknek. Cikkünket bővebben itt olvashatják.

Eddig 34 egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus miatt a kamara szerint, köztük 8 háziorvos és 7 mentős. A lista szerint nőgyógyász, beteghordó, radiológus, nővérek és ápolók is meghalt a járvány miatt. A koronavírusról szóló hétfői legfontosabb híreket itt olvashatja összegyűjtve.

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!