A laikus emberek helyett a szakértőknek kéne dönteni arról, hogy kinek melyik vakcinát adják be Szlávik szerint

2020. december 13. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az emberek választhatnának koronavírus elleni vakcinát, az olyan lenne, mintha egy daganatos beteg dönthetné el, melyik készítményt szeretné a gyógyulásához – mondta Szlávik János infektológus az RTL Híradónak. A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szerint ez szakmai döntés, meg kell vizsgálni melyik vakcina legjobb az időseknek, a gyerekeknek, és melyik például a terhes nőknek.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden az operatív törzs úgynevezett tájékoztatóján azt mondta: nem választhatjuk meg, hogy melyik vakcinát adatjuk be magunknak, azt lehet majd kérni, amit a hatóságok engedélyeztek és a szakemberek hatásosnak és biztonságosnak tartanak.

Müller ezen kijelentése úgy tűnt, szembe megy azzal, ahogyan az oltóanyag választhatóságáról Orbán Viktor korábban beszélt:

„Könnyen lehetséges, hogy elő tudjuk idézni azt az állapotot, hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem kettő- vagy háromfajta vakcina is lesz Magyarországon, és ki miben bízik, tud választani abból, hogyha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje” – mondta a miniszterelnök még októberben, majd novemberben megismételte: „Azért döntött úgy Magyarország, hogy több helyről is beszerez oltóanyagot, hogy a magyarok eldönthessék, melyikben bíznak meg a leginkább.”

A Koronavírus Sajtóközpont később kiadott közleménye szerint azonban az országos tisztifőorvos nem mondott ellent Orbán korábbi állításainak. Azt ígérték, amint megérkeznek a több gyártónál már lekötött vakcinák, lehet majd közülük választani. Szerintük Müller Cecília arról beszélt, hogy mivel a vakcinák még nem érkeztek meg, ezért nem lehet közülük választani. Bár az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos nem ezt mondta, a Koronavírus Sajtóközpont álhírterjesztéssel vádolta meg a Müller nyilatkozatát pontosan idéző 444-et.

Az RTL ismét megkérdezte az Emberi Erőforrásom Minisztériumát (Emmi): fenntartják-e, hogy ha több vakcina is elérhető lesz Magyarországon, akkor az emberek maguk választhatnak, de erre a kérdésre nem kaptak választ. Az Emmi azt válaszolta, hogy „a kormány minden elérhető vakcina gyártójával tárgyal”, illetve elismételték, hogy „az oltás önkéntes és ingyenes lesz”.

Szlávik vasárnap az M1-en is megszólalt, ott arról beszélt, hogy most kell vigyázni azért, hogy a tavasz sokkal jobban telhessen, a családokat pedig arra kérte, hogy lehetőleg magukban ünnepeljenek karácsonykor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!