Ha több féle vakcina áll majd rendelkezésre, akkor lehet választani a koronavírus sajtóközpont szerint

2020. december 8. – 14:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: kedd délután közleményt adott ki a Koronavírus Sajtóközpont, amely szerint amint megékeznek a több gyártónál már lekötött vakcinák, lehet közülük választani. Szerintük Müller Cecília arról beszélt, hogy mivel a vakcinák még nem érkeztek meg, ezért nem lehet közülük választani. Bár az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos nem ezt mondta, a Koronavírus Sajtóközpont álhírterjesztéssel vádolta meg a Müller nyilatkozatát pontosan idéző 444-et.

Nem választhatjuk meg, hogy melyik vakcinát adatjuk be magunknak, azt lehet majd kérni, amit a hatóságok engedélyeztek és a szakemberek hatásosnak és biztonságosnak tartanak, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller kijelentése merőben ellentmond annak, ahogy Orbán Viktor korábban beszélt.

Október végén Orbán még azt mondta: „Könnyen lehetséges, hogy elő tudjuk idézni azt az állapotot, hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem kettő- vagy háromfajta vakcina is lesz Magyarországon, és ki miben bízik, tud választani abból, hogyha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje.” Majd novemberben megismételte: „Azért döntött úgy Magyarország, hogy több helyről is beszerez oltóanyagot, hogy a magyarok eldönthessék, melyikben bíznak meg a leginkább.”

Müller azt is mondta kedden, az orosz vakcinát és a dokumentációját is vizsgálják. A kínai oltóanyag dokumentációja is hamarosan érkezik.

Hétfő este indult el a kormány hivatalos oldala, ahol regisztrálni lehet a koronavírus-oltásra. A vakcinainfo.gov.hu-n is megismétlik, hogy az oltás önkéntes és ingyenes lesz. Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy az oltás nem jelentkezési sorrendben fog történni. Az operatív törzs felállított egy sorrendet: egészségügyi dolgozók kapják meg először, aztán a súlyos állapotban lévők, utána mindenki más. A hivatalos regisztrációs oldal azt is írja, a magyar lakosságot tömegesen várhatóan 2021-ben kezdik el beoltani. Az oltásokat kijelölt oltópontokon fogják beadni. Azt is írják, az engedélyezett vakcina típusától is függ majd, hogy hány oltásból áll majd az oltási sorozat, és meddig tart a védettség. Orbán és a kormány többi tagjai azt is többször elmondták, hogy a koronavírusra a végső megoldást csak a vakcina jelenti majd, ami már belátható távolságban van. A kormányoldal ehhez azt is írja, Magyarország már eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le több tízmilliárd forint értékben, van köztük oxfordi és amerikai vakcina is, de a kormány emellett izraeli, kínai és orosz fejlesztőkkel is tárgyal.

Pár napja írtunk arról, hogy már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy világszerte megkezdődjenek a tömeges oltások, több vakcina is engedélyt kapott az élesben történő használatra. A Pfizer és a BioNTech közös vakcináját 95 százalékos hatékonyságúnak mutatták a tesztek, hasonló eredményeket ért el a Moderna oltóanyaga is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 5-én beszélt arról először, hogy decemberben kis mennyiségű orosz oltóanyag érkezik vizsgálatra Magyarországra, és Oroszország január második-harmadik hetétől tudja vállalni a nagy mennyiségű szállítást. Oroszországban három vakcináról tudni, a legelőrehaladottabb állapotban a Szputnyik V fantázianevű jár, amelyet a moszkvai Gamaleja Intézet fejlesztett, erről részletesebben ebben a cikkben írtunk. A Telex által megkérdezett virológus, Kemenesi Gábor szerint az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, de az azokkal kapcsolatos transzparencia problémát okozhat. Kockázatosnak tartja, hogy se az oroszok, se a kínaiak nem várták meg a vakcina bevetésével a klinikai tesztek harmadik fázisának eredményeit. A kínai és orosz oltóanyagot előbb kezdték el élesben alkalmazni, és csak utána indították el a harmadik fázisú teszteket.

Az EU-s jogszabályok szerint csak olyan vakcinát lehet forgalomba hozni az unió 27 tagállamában, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagot kifejlesztő szervezet vezetője azt mondta, hogy Oroszország készen áll arra, hogy megossza a vakcina adatait az Európai Gyógyszerügynökséggel.

A nagy vakcinaharcról itt írtunk részletesen.

Frissítés: kedd délután közleményt adott ki a Koronavírus Sajtóközpont, ebben azt írják: „Magyarország Kormánya 17,5 millió adag külföldi vakcinát kötött le különböző gyártóknál, de azok még nem érkeztek be az országba. Amint a lekötött vakcinák megérkeznek és azok a hatóság által engedélyezettek lesznek, elkezdődhet a beoltás. Jelenleg Magyarországon nincsen engedélyezett koronavírus elleni vakcina. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani. Erről beszélt mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Változatlanul bízunk abban, hogy jövő tavasszal ott tartunk majd, hogy minden Magyarország által megrendelt külföldi vakcina rendelkezésre fog állni és akár több féle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, amikből akkor majd akár választani is lehet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!