Minden orosz régióban elkezdték beadni a Szputnyik V vakcinákat

2020. december 15. – 08:07

frissítve

Minden orosz régióban elkezdték beadni a Szputnyik V vakcinákat
Védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő keddi hírfolyamunk a koronavírus-járványról.

Jean Castex kormányfő ezt aznap tanácsolta a franciáknak, amikor véget ért az október 30-án kihirdetett általános karantén. Kedden megszűnt az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom, a franciák ismét igazolás nélkül szabadon mozoghatnak az egész országban, de este 8 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lépett életbe. A járvány harmadik hullámának megelőzésére a miniszterelnök azt tanácsolta a szülőknek, hogy a gyerekeket csütörtökön és pénteken ne küldjék iskolába a másnap kezdődő téli szünet előtt, és ezzel is korlátozzák a fertőzés kockázatát.

A kormányfő önkéntes karantént tanácsol mindenkinek egy héttel az év végi családi és baráti összejövetelek előtt.

Az általános karantén feloldáshoz a kormány szerint eredetileg ötezerre kellett volna csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának. Utóbbi célt sikerült elérni, a jelenleg kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2881-en vannak intenzív osztályon. A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltan intenzív osztályon. A napi esetszám 60 ezren tetőzött október végén, és november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé csökkent. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, és a napi átlag azóta is 10 ezer felett van. Az országban közel 60 ezer áldozata van eddig a járványnak. (MTI)

Emmanuel Macron francia elnök az elképzelésről kedden egy munkaebéden tájékozatta a francia nemzetgyűlés frakcióvezetőit. Azt mondta, hogy „minden európai ország az év végén ugyanazon a napon kezdi meg az oltási kampányt”. A dátum ugyanakkor egyelőre nem ismeretes.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség kedden közölte, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről. (MTI)

Joe Biden megválasztott amerikai elnök és Kamala Harris megválasztott alelnök január 20-án a törvényhozás épületének lépcsőjén fogja letenni a hivatali esküt, de a beiktatási ceremóniát virtuálisan tartják meg a koronavírus-járvány miatt. A tervezési bizottság felszólította az embereket, hogy ne utazzanak Washingtonba az elnöki beiktatásra. Az ilyen események általában több százezres tömeget vonzanak, ami most a járványhelyzetben nagyon rossz ötlet lenne. Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig több mint 16,5 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma több mint 300 ezer. Biden az elnöksége első száz napjában százmillió amerikai állampolgárt akar beoltatni a koronavírus ellen.

Fotó: Jim Watson / AFP
Fotó: Jim Watson / AFP

Hogy a hivatalban lévő elnök, Donald Trump, aki eddig nem ismerte el választási vereségét és több államban is pert indított a választási eredmények megváltoztatására, részt fog-e venni Biden beiktatásán vagy találkozik-e vele a Fehér Házban, ahogy azt a hagyományok megkövetelik, egyelőre senki nem tudja. (MTI)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tájékoztatása szerint az elhunyt egészségügyi dolgozók szinte mindegyike rendelkezett krónikus alapbetegséggel. A Magyar Orvosi Kamara szerint 34 egészségügyi dolgozó, köztük 8 háziorvos és 7 mentős halt meg koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon. A járvány kezdete óta az összes igazolt hazai fertőzött 2 százaléka egészségügyi dolgozó, míg a jelenlegi aktív fertőzöttek 0,6 százaléka egészségügyi dolgozó.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről. A döntést a tervezetthez képest több mint egy héttel előrébb hozta az uniós ügynökség. Az EMA hétfőn kiegészítő adatokat kapott a Pfizertől és német partnerétől. „Amennyiben a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatok kellően megalapozottak annak megállapításához, hogy az oltóanyag előnyei felülírják a lehetséges kockázatokat, akkor az EMA engedélyt ad a forgalomba hozatalra” – írja az ügynökség közleménye. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést, és azt reméli, hogy az oltás beadása még az év vége előtt megkezdődhet. „Minden nap számít – teljes gőzzel dolgozunk a koronavírus elleni biztonságos és hatékony vakcina engedélyeztetése érdekében.” (MTI)

Az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) hamarosan jóváhagyhatja a Moderna által fejlesztett koronavírus elleni vakcina használatát az Egyesült Államokban. Az oltóanyag dokumentációját vizsgáló tanácsadó bizottság csütörtökön ül össze, és ők döntenek majd annak elfogadásáról, és engedélyezhetik a széles körű alkalmazását – írja a Wall Street Journal. A Moderna oltóanyaga – hasonlóan a Pfizer vakcinájához – egy mRNS alapú készítmény. A tesztek során rendkívül hatékonynak bizonyult, a súlyos COVID-19 megbetegedést teljes mértékben megelőzte a vizsgálati csoportban. Emellett még tárolni is egyszerűbb, nem szükséges -70 Celsius-fokos ultramélyhűtő hozzá, hanem elég csak -20 Celsius-fokon. Kellő ideig tárolható továbbá sima hűtőszekrény hőmérsékleten is, ami tovább könnyíti a logisztikai kihívásokat – írja Kemenesi Gábor virológus a Facebook-oldalán.

Oroszország összes régiójába kiszállították a Szputnyik V nevű vakcinát, és az oltás az ország egész területén megkezdődött – jelentette be Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedded. Az oltások beadásában 1229 egészségügyi szervezet vesz részt, a helyi elosztást 89 központból végzik. Az egészségügyi minisztérium nyilvántartása eddig mintegy 28 500 beoltott személy adatait tartalmazza. Akik már megkapták az oltást, azok egy telefonos alkalmazás segítségével maguk vezethetik be a hogylétükre vonatkozó adatokat a regiszterbe. Az oltást elsősorban az egészségügy és az oktatás alkalmazottjainak, valamint a szociális munkásoknak adják be, de a régiók a később kiterjeszthetik a jogosultak körét. (MTI)

Az elmúlt egy hétben a szennyvízben lévő vírus-örökítőanyag mértéke a legtöbb településen stagnál vagy csökken – derült ki az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Közölték továbbá: a koronavírus elleni vakcinák dokumentációja nyilvános lesz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ várja a fertőzésből gyógyultak jelentkezését, hogy vérplazmát vehessenek tőlük. A vérplazma segíthet a vírus okozta betegség kezelésében, így nagy segítséget jelenthet a kórházban kezelt betegeknek. A háromkomponensű influenzaoltásból a rendelkezésre álló mennyiség 83 százalékát már felhasználták. A négykomponensű oltóanyagnak ugyanakkor csak a 36 százalékát adták be eddig.

Az észt kormány kedden elfogadta a koronavírus elleni oltási tervet, eszerint első körben az egészségügyi dolgozók, valamint a beteggondozó intézetek lakói és munkatársai kapnak majd a vakcinából. A tervek szerint az oltási kampány során elsőbbséget fognak élvezni bizonyos betegségek fennállása esetén a 70 évesnél idősebbek. A cél a lehető legmagasabb beoltottsági arány elérése a rizikócsoportokban. Végül 2021-ben önkéntes és ingyenes alapon a teljes lakosságot beoltanák Észtországban. Jüri Ratas miniszterelnök azt mondta, hogy már januárban el szeretnék kezdeni az oltásokat. „Ha minden úgy alakul, ahogy azt most joggal feltételezhetjük, úgy a jövő ősz más lesz, nemcsak Észtországban, de mindenütt a világon” – mondta az észt miniszterelnök. (MTI)

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a kormány vakcinakampánya nem világos, nem biztos, hogy regisztrációnak lehet nevezni, ha pedig az, akkor súlyos adatvédelmi jogsértések történnek.

A két legelismertebb orvosi szaklap, a British Medical Journal és a Health Service Journal is óva inti a brit kormányt attól, hogy mérsékelje a korlátozásokat öt napra az ünnepek környékén, lehetővé tegye, hogy három háztartás tagjai is találkozhassanak egymással, ugyanis úgy vélik, a lazításokból fakadó fertőzések később könnyen túlterhelhetik az egészségügyi rendszert. A két lap több mint 100 év alatt csak két alkalommal állt elő közös anyaggal, ez a második. Úgy vélik, a kormány óriási hibát követne el az enyhítéssel, és inkább szogorítaniuk kellene, mint például azt Olaszországban vagy Németországban teszik. Nagy-Britanniában eddig 64 402-en haltak meg hivatalosan koronavírus-fertőzöttként. Londonban tegnap a legmagasabb riasztási szintre emelték a vészjelzést a növekvő esetszámok miatt. (Reuters)

Az átlagos újfertőzöttszámnál (210 201) magasabb, 254 848 fertőzöttről érkezett hír hétfőtől az Egyesült Államokból, ami a CNN tájékoztatása szerint rekordmagas értéknek számít, és még nem is mindenhonnan futottak be az adatok. Az utóbbi két hétben több nap is kiugróan magas volt az új, regisztrált fertőzöttek száma, a járvány kezdete óta az öt legmagasabb értéket is ebben az időszakban regisztrálták. Az Egyesült Államok a legfertőzöttebb ország a világon, hétfőn pedig átlépte a háromszázezret is a halálos áldozatok száma. Az amerikai egészségügyi miniszter, Alex Azar a CNN-nek azt mondta: ez egy borzalmas tragédia. (CNN)

December 16-án lépnek életbe a tavaszi hullám idején is bevezetett, a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó országos korlátozások Németországban, mert nem mérséklődik a járvány. A szakértők tájékoztatása alapján a vakcina hoz majd enyhülést, ezért Jens Spahn német egészsésgügyi miniszter a Pifzer-BioNTech-vakcina elfogadását sürgeti. Európa országai ebben az Európai Gyógyszerügynökségre várnak. „Az a célunk, hogy még karácsony előtt meglegyen az engedély, és elkezdhessük az oltást idén. De végső soron az EMA-nak kell döntenie.” A Pfizer-vakcinával már elkezdtek oltani Nagy-Britanniában. (CNN)

Egy friss felmérés szerint a japánok nagy része jövőre még nem rendezné meg a már eleve egy évvel elhalasztott nyári olimpiát. 32 százalék teljesen lemondana a rendezésről, míg 31 százalék a 2022-re való halasztás mellett van.

Noha a szakértők óvatosságra intik a hatvan év feletti lakosságot az orosz koronavírus elleni vakcinával, a Szputnyik V-vel kapcsolatban annak biztonságossága miatt, a 74 éves amerikai filmrendező, Oliver Stone már beadatta magának az oltást, és tervei szerint hamarosan megkapja a második adagot is. Stone az orosz állami Pervij Kanalnak azt mondta, nem is érti, miért ignorálják ezt a vakcinát nyugaton, miközben szerinte nagyon jó oltóanyag. Stone atomerőműveket látogatott épp Oroszországban egy készülő dokumentumfilmje miatt, amiben a nukleáris energiát is népszerűsíti. A filmes 2017-ben Putyinnal készített interjúsorozatot, amiben az orosz elnök pozitív színben tűnt fel. Oroszországban nemrég kezdték oltani a Szputnyik V-vel az egészségügyi dolgozókat, tanárokat, de csak 18 és 60 év közöttieket. (The Moscow Times)

Az UNICEF szerint a tanároknak is az első körökben kéne megkapniuk a védőoltást. Ez segít megvédeni a tanárokat a vírusfertőzéstől, egyben lehetővé teszi számukra, hogy személyes, jelenléti tanítást folytathassanak, ami végső soron elősegíti az iskolák nyitva tartását is. Az UNICEF szerint az első hullám során az iskolabezárások világszerte megzavarták a diákok közel 90 százalékának tanulását. A szervezet vezetője azt mondta, hogy minél tovább maradnak gyerekek az iskolán kívül, annál kevésbé valószínű, hogy visszatérnek, és annál nehezebb lesz szüleiknek visszatérni a munkába. (MTI)

Nem lehet a karácsonyi összejövetelek biztonságosságát koronavírusteszttel biztosítani, ezért inkább el kell kerülni a találkozásokat – véli a a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa, Szlávik János, aki azt mondta, hogy a tesztek 5-6 napig mutatnak pozitív eredményt, a tünetek megjelenése előtt több nappal még nem, ezért egy negatív teszt nem zárja ki azt, hogy valaki másnap már pozitív tesztet produkáljon. (Kossuth rádió / MTI)

Keddtől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik érkezésük után koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat és negatív leletről kapnak értesítést. A mérséklés így kb. öt-hat napot jelent, mert a szűrést az Angliába érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni, mert a tapasztalatok alapján ha valakiben jelen van az új típusú koronavírus, ennyi lappangási idő után jóval megbízhatóbb eredménnyel jár a szűrővizsgálat. A jelenleg érvényes rendelkezés alapján egyébként 14 helyett már csak 10 tíz napra kell elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Nagy-Britanniába. (MTI)

A vadvilág alaposabb monitorozására lehet szükség, miután az Egyesült Államokban, Utah államban egy vadon élő nyércben is koronavírust találtak a kutatók. Fogságban élő nyérceknél a világ több országában is kimutattak már nyércekből koronavírust, emiatt Dániában 17 millió nyércet le is mészároltak. Vadon élő példányban azonban még nem találtak, eddig. Felmerül a gyanú, hogy a vadon élő nyércek egymástól fertőződtek meg, de erre jelenleg semmiféle bizonyíték nincs. A vadon élő nyércben ugyanazt a vírustörzset találták meg, mint amit a közelben lévő farmon élő példányoknál kimutattak, így nem kizárt, hogy van összefüggés a két eset között. (BBC)

34 név, köztük 8 háziorvos és 7 mentős neve szerepel azon a listán, ahol a Magyar Orvosi Kamara a Covid-19 pandémia egészségügyi áldozatainak névsorát vezeti. A lista szerint nőgyógyász, beteghordó, radiológus, nővérek és ápolók is meghaltak a járvány miatt. A MOK azt írja, honlapjuk „történetének talán a legszomorúbb rovata ez, melyben mély megrendüléssel búcsúzunk a COVID-19 pandémiában elhunyt kollégáinktól, akik hivatástudatukhoz méltóan teljesítették esküjüket, orvosi illetve ápolói kötelezettségeiket, elhivatottan szolgálva embertársainkat.” (MOK)

Világszerte 72 849 650 ember fertőződött meg idáig a koronavírussal, a legtöbben az Egyesült Államokban (16 519 462), Indiában (9,9 millióan) és Brazíliában (6,9 millióan) kapták el a betegséget. A halálos áldozatok száma kedden reggel 1 621 154 volt, a gyógyultaké 41 257 161. A fertőzés továbbra is 191 országban van jelen. (Johns Hopkins Egyetem)

Balás Barbara 35 hetes terhes volt, amikor a koronavírus tipikus tüneteit kezdte produkálni. December 13-ra várta harmadik gyermekét, de a vírus miatt november 11-én az orvosok a császármetszés mellett döntöttek. Az anya tüdőgyulladása ugyanis két életet veszélyeztetett. A szülés után a 30 éves nő állapota viszont olyan gyorsan romlott, hogy lélegeztetőgépre került. Voltak napok, amikor az orvosok minimális esélyt adtak annak, hogy felépüljön, egy hét után mégis sikerült felébreszteni. Egy fontos és viszonylag kockázatos döntésnek köszönhetően pedig gyorsan kezdett gyógyulni. Cikkünket Balás Barbara történetéről itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!