Operatív törzs: A Pfizer vakcinája lehet az első Európában

2020. december 14. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több hétig is eltarthat a járvány platózása, az esetszámok lassú csökkenése várható – mondta az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pedig az országos tesztelés harmadik heti adatairól számolt be. Múlt héten a kormányhivatalok, járási hivatalok dolgozóit tesztelték, és most zárták le az oktatási-nevelési intézmények, valamint az egészségügyi intézmények dolgozóinak tesztelését is, így ezeknek a szektoroknak az eredménye is beleszámított az összesített adatokba.

Az elmúlt három hétben összesen 429 867 antigéntesztet végeztek ezen intézmények dolgozóinak országos tesztelésén, ebből a harmadik héten több mint 62 ezer mintavétel volt, amelyeknek a 1,97 százaléka lett pozitív. A szociális intézményekben több mint 18 ezer, az egészségügyi intézményekben pedig több mint 24 ezer tesztet végeztek a múlt héten, a kormányablakok, járási hivatalok dolgozói közül pedig több mint 19 ezret teszteltek – sorolta az államtitkár.

A kormányablakokban dolgozók között volt a legkisebb a fertőzöttség, ott a tesztek 1,29 százaléka lett pozitív. Az országos tesztelések folytatásáról az operatív törzs később dönt majd.

Lassú csökkenés várható, a Pfizer lehet az első

Galgóczi Ágnes újságírói kérdésre válaszul közölte: több hétig is eltarthat a járvány platózása, az esetszámok lassú csökkenése várható. A sajtótájékoztatón most is csak néhány kérdést olvastak be, köztük az Újnéplap nevű újságét, ami úgy szólt, hogy melyik vakcina tömeges megszerzésére van most a legnagyobb esély Magyarországon.

Erre nem érkezett egyértelmű válasz, az hangzott el, hogy a Pfizer vakcinája kapja meg először az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, „és tömeges oltásra felhasználható lesz”.

Múlt héten volt már egy kisebb félreértés az operatív törzs sajtótájékoztatójával kapcsolatban, ugyanis Müller Cecília először arról beszélt, hogy nem lehet majd választani a vakcinák között, később azonban a koronavírus sajtóközpont közleményt adott ki, melyben hangsúlyozták: lehet majd választani, ha többféle vakcina áll majd rendelkezésre.

Hétfői adatok

A hétfő reggeli adatok szerint az elmúlt 24 órában 3470 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 283 870 főre nőtt Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 165 beteg, így az elhunytak száma 7130 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 82 546 fő,

az aktív fertőzöttek száma 194 194 fő.

Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. A hétfői napon közölt 19245 tesztszámhoz képest 18 százalékos volt a frissen közölt pozitív tesztek aránya.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!