Szombattól kijárási tilalmat vezet be Szlovákia

2020. december 16. – 18:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egésznapos kijárási tilalom lesz érvényben a koronavírus-járvány miatt december 19-étől Szlovákiában – jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter a pozsonyi kormány szerdai ülése után. Az intézkedés reggel öt órától lép hatályba, és egyelőre nem pontosították, hogy meddig tart. A kijárás tiltása nem vonatkozik a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra. A szigorítást az egészségügyi miniszter a „rendkívül komoly” járványhelyzettel indokolta; jelenleg 2105 fertőzöttet kezelnek kórházban, és hivatalos források 1309 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 58-cal emelkedett.

A tervezettnél két nappal korábban, szintén szombattól lép érvénybe az üzletek zárva tartása is, ami az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzletre vonatkozik. Ez az intézkedés az előzetes bejelentés szerint legalább 3 hétig marad érvényben, írja az MTI.

Mint grafikonunkon látszik, november elején lakosságarányosan Szlovákiában másfélszer annyi aktív fertőzött volt, mint nálunk. Mind a két országban nőtt a számuk, a szlovákoknál a csúcsot november 12-én érte el 1044 fővel, nálunk a csúcs ma volt, ennek majdnem a duplájával, 2044 fővel. Szlovákiában aztán 600 alá csökkent, és nagyjából egy hete kezdett ismét enyhén emelkedni, a mai érték 663.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!