Covid-pozitív: elmúltak százévesek, mégis legyőzték a koronavírust

2020. december 16. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár épp a legidősebbeket, a 65 év felettieket fenyegetik leginkább a koronavírus súlyos, esetenként halálos szövődményei, ám még ebben a korcsoportban is vannak pozitív példák: igaz ez a 107 éves, minnesotai Tillie Dybingra és a 104 éves, spanyol Elenára, akik felépültek a betegségből. A 104 éves spanyol asszony két hetet töltött kórházban, miután a fertőzés miatt tüdőgyulladás alakult ki nála, derült ki a Sky News videójából.

„Elena egy igazi túlélő, múlt évben átesett az influenzán, idén pedig a tüdőgyulladáson, amit a Covid-19 okozott nála” – magyarázta a legtöbb koronavírusos beteget kezelő madridi Gregorio Marañón kórház belgyógyásza, dr. Álvaro Alejandre de Oña, aki az asszonyt gyógyította. Hozzátette: az idős nőnek kora ellenére sem volt szüksége oxigéntámogatásra. Távozásakor az asszonyt tapssal ünnepelték a kórház dolgozói. Elbocsátásakor azt kérte, vigyék az otthonába, ahol egyedül él – írja az Explica.co.

„Megtiszteltetés volt számunkra, hogy egy ilyen asszonyt gondozhattunk, mint amilyen Elena. Nagy öröm számunkra, hogy láthatunk egy ilyen beteget, mint ő, meggyógyulni, és hogy a számos kockázat ellenére még az ő korosztályában si vannak olyanok, akik meg tudnak gyógyulni a betegségből”

– tette hozzá Alejandre de Oña.

Elenához hasonlóan pozitívan zárult a 107 éves Tillie Dybing története is: a minnesotai asszony idén ősszel kapta el a koronavírust – mondták az Ecumen Detroit Lakes szociális otthon munkatársai Dybingról, aki 2015-ben költözött be az otthonba. A CNN cikke szerint nem ez az első pandémia, amit az asszony túlélt: 1913-ban született, így még 5 éves sem volt, amikor a spanyolnátha megfertőzte az ő családját is. Dybing több súlyos veszteséget is átélt a 107 éve alatt: több testvére csecsemőként meghalt, a férje pedig legalább húsz éve hunyt el. Tillie Dybing daganatos beteg is volt: 95 éves korában legyőzte a méhdaganatot is.

Súlyos tünetei nem voltak a koronavírus miatt: láza nem volt, csak nagyon kimerültnek, fáradékonynak érezte magát. Állandóan aludt. A tüdeje rendben volt – nyilatkozta a lánya. A 107 éves asszony néhány hét kihagyás után nemrég térhetett vissza ismét az otthonába, a szociális otthonba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!