A legfontosabb szerdai hírek a koronavírus-járványról

2020. december 9. – 09:02

frissítve

A legfontosabb szerdai hírek a koronavírus-járványról
A Semmelweis Egyetem szakembere adatokat egyeztet a koronavírus-teszthez szükséges mintavétel előtt – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról szerdán.

Kibertámadás érte az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), a hackerek hozzáférhettek a Pfizer/BioNtech vakcinával kapcsolatos adatokhoz is, jelentette be a két cég szerdán. A Pfizer és a BioNTech szerint a tesztalanyok személyes adatai nem szivárogtak ki, s az EMA biztosította őket, hogy a történtek nem lesznek kihatással az engedélyeztetési folyamat ütemtervére. Egyelőre nem világos, hogy miként zajlott le a kibertámadás, ki a felelős azért, és milyen egyéb információkhoz férhettek hozzá az elkövetők. (MTI)

Újabb szigorítását és kiterjesztését jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő, írja az MTI.

Az új intézkedések több lépcsőben lépnek életbe már e hét péntektől kezdve, és legalább három hétig maradnak érvényben. Matovic szerint azért volt szükség a szigorításokra, mert nem sikerült megvalósítani az országos tesztelések újabb – decemberre tervezett – köreit, amelyeket a szigorítások alternatívájának szántak.

  • Az első, december 11-én hatályba lépő szigorítás szerint az éttermeket és más vendéglátóhelyek (melyek eddig kültéren nyitva lehettek) bezárnak és elvitelre állnak át;
  • A második lépcső a szállodákat, más szállásadó helyeket és síközpontokat érinti. December 14-től lép életbe, eszerint ezek a helyek csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi, negatív tesztet tudnak felmutatni;
  • December 21-től pedig az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és a drogériák kivételével minden üzletet és szolgáltatásnyújtó helyet bezárnak, illetve ekkortól szünetet rendelnek el az oktatási intézményekben is.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet posztolta Facebookra szerdán ezeket a képeket, amiken egy házaspár szerepel. Szilágyi Péter és felesége, Ágnes 40 éves házasok, a férfi szívműtéten esett át, de a korlátozások miatt egészen december 24-ig nem találkozhattak volna. De az intézetben elkészült a „szívek kamrájá”-nak nevezett szoba, ami még az aula területén van, ahova a látogatók beléphetnek, annak ellenére, hogy a kórházakban tilos látogatókat fogadni.

„A szívelégtelen betegek, a szívműtéten, érműtéten átesett betegek, szívtranszplantáción, műszívbeültetésen átesett betegek, és már vannak olyan jó állapotban, hogy le tudnak ide jönni, vagy le tudjuk őket ide hozni. Ők azok, akiknek igazán számít ez a kamra” – mondta a Euronewsnak még kedden az intézet főigazgatójam, Andréka Péter.

Ha megérkezik a vakcina Magyarországra is. Az oltás az egészségügyi dolgozóknak is önkéntes lesz majd, akik 25 kórházban – Budapesten hat helyen, illetve minden megyében a központi kórházban érhetik majd el a védőoltást. Cikkünk a témában.

Sürgős segítséget kér a svéd tiszti főorvos a kormánytól, miután a koronavírus-járvány második hulláma alatt megteltek a stockholmi kórházakban az intenzívosztályok koronavírusos betegekkel. Björn Eriksson főként szakápolók és más kórházi személyzetet kért.

„Elég volt ebből. Egyszerűen nem érhet annyit a munka utáni italozás és a tülekedés a karácsonyi ajándékokért... A következmények borzalmasak” – fakadt ki Eriksson a fegyelmezetlen lakosság miatt. Stockholm és a környező régió Svédország legerősebben sújtott térségei közé tartozik 2836 halálesettel. A fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt a kormány szerdán bejelentette: felhatalmazást fog kérni a parlamenttől, hogy karantén intézkedéseket vezethessen be, így például bezárathassa a bevásárlóközpontokat és az edzőtermeket. (MTI)

Koronavírus-szűrőállomás Svédországban – Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP
Koronavírus-szűrőállomás Svédországban – Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

A kormány egészségügyi hatósága ugyanis engedélyezte a Pfizer/BioNTech vakcinát.

A járvány elleni védekezés miatt az 1-es metró vonalán lévő jegyvásárlást egy időre felfüggeszti a BKK, a jegyértékesítő peronfülkéket bezárják.

A közleményben kitértek arra, hogy a peronfülkékben általában a turisták szoktak inkább jegyeket venni, azonban számuk csökkenésével az ottani jegyeladás is csökkent. Az intézkedés visszavonásáig a jegyautomatákból, a pénztárakban, és az ügyfélközpontokban lehet jegyet, vagy bérletet vásárolni.

A BKK emellett azt is közölte, hogy a a veszélyhelyzet idején lejáró, magyar hatóságok által kiállított okmányokat a veszélyhelyzet megszűnését követően még 60 napig elfogadják, azaz a december 15-én lejáró diákigazolvánnyal vagy már lejárt személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel és kártyaformátumú vezetői engedéllyel is lehet utazni. A diákigazolvány-matricákból a 2019/2020 első féléves matricák és az azután kiadottak is érvényesek.

Az ambient nagymestere, Brian Eno gyakori alkotótársa 84 éves korában, koronavírus-fertőzésben meghalt. A hírt egy másik a Cocteau Twins egyik tagja, Robin Guthrie osztotta meg a Facebookon, vele is gyakran dolgozott együtt Budd.

A minimalista kompozíciókkal hírnevet szerző Budd akkor lett ismertebb szélesebb körben, amikor az 1978-as, The Pavilion of Dreams című albuma megjelent, Brian Eno produceri munkájával. Eno és Budd aztán az 1980-as, Ambient 2: The Plateaux of Mirror című lemezen is közreműködtek, majd később, az 1984-es The Pearl című lemezen szintén.

Budd egyébként utálta, hogy ha ambient zenésznek nevezték, azt nyilatkozta egyszer, hogy nem tudja elviselni, hogy egyáltalán bármilyen cédulát aggassanak rá. (The Guardian)

A dedhami templom papja elmondta az AFP-nek, hogy minden évben olyan látványt raknak össze, ami reflektál a valóságra, és hát mi más reflektálhatna most arra, mint hogy Betlehemben is maszkokat kell viselni a koronavírus miatt.

Egy friss kutatás szerint a habár a férfiak és a nők egyenlő mennyiségben fertőződnek meg a koronavírussal, a férfiak nagyobb eséllyel kerülnek az intenzív osztályra, írja a CNN. A Nature Communications nevű folyóiratban publikált kutatás során 3 milliónál is több fertőzéses esetet vizsgáltak, ebből 1,57 millió férfi és 1,53 millió nő esete volt terítéken. A 3 millió betegból 12 ezren kerültek intenzív osztályra, 8000 férfi és 4000 nő. Az elhalálozásoknál is sokkal több volt a férfi, 120 ezer halott a 91 ezer nőhöz képest. A kutatás szigorúan a statisztikákat vizsgálta, azt nem, hogy az intenzív osztályhoz, vagy egyes esetekben a halálhoz milyen tényezők vezettek. (CNN)

Óriási az érdeklődés a vakcinára – áll a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban, amiben Dömötör Csaba országgyűlési képviselő beszél arról, hogy mennyien regisztráltak már az oltásra a hétfő este óta elérhető vakcinainfo.gov.hu oldalon. Elmondta azt is, amiről már többször lehetett hallani, hogy a kormány több mint 17 millió oltóanyagot foglalt le különféle gyártóknál. A tömeges oltások akkor kezdődhetnek, ha az egészségügyi hatóságok engedélyezték a vakcinát vagy vakcinákat. (Magyarország Kormánya / Facebook)

Kedden 27 millió dél-kaliforniai kapott figyelmeztető SMS-t, hogy a járvány terjedése miatt maradjanak az otthonaikban. A szöveges üzeneteket a kaliforniai készenléti szolgálat küldte ki az állam déli részén és a San Joaquin-völgyben élőknek. Korábban az Egyesült Államok más részein, például New Yorkban és Utah államban is kaptak már hasonló figyelmeztetéseket az emberek a hatóságoktól a telefonjaikon keresztül. A koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az elmúlt hét napban rekordot döntött az államban. Kaliforniában 169 354 új esetről számoltak be az elmúlt hét napban, ami a legmagasabb, amit Kalifornia a járvány kitörése óta jelentett. Kedden a húszezret is átlépte a fertőzés eddigi halálos áldozatainak száma az államban. (CNN)

Ismét robbanásszerű emelkedésnek indulhat a fertőzöttek száma Németországban, ezért még az eddigieknél is jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni – mondta Angela Merkel kancellár szerdán a szövetségi parlamentben. Merkel egyetért a tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften) keddi rendkívüli állásfoglalásával, miszerint a járvány második hullámának megfékezéséhez az eddigi enyhe, részleges zárlat helyett az ország életét teljesen befagyasztó, kemény zárlatot kell elrendelni. Drámai hangú beszédében a kancellár sürgette, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, találkozások számát.

Angela Merkel a Bundestagban 2020. december 9-én, Berlinben – Fotó: Tobias Schwarz / AFP
Angela Merkel a Bundestagban 2020. december 9-én, Berlinben – Fotó: Tobias Schwarz / AFP

Hangsúlyozta, neki is szívből fáj, hogy az idén mellőzni kell ezeket a találkozásokat, de meg kell érteni, hogy emberek élete forog kockán. A karácsonyig hátralévő tíz napon a legnagyobb fegyelmezettség szükséges. Kifejtette, hogy már december közepén tanítási szünetet kell elrendelni, vagy át kell térni a digitális oktatásra, és december 24-től a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek kivételével fel kell függeszteni a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését. Az első, tavaszi hullám idejéhez hasonlóan szigorú korlátozásokat legalább január 10-ig kell fenntartani – mondta Merkel. (MTI)

A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint a korábban az ünnepek idejére tervezett enyhítések ötletét azóta már több szövetségi tartományban részben vagy teljesen egészében elvetették. A tartományok a korlátozások tekintetében eltérő utakat választanak, így más és más szabályok lesznek érvényesek a különböző tartományokban.

  • Baden-Württembergben a korlátozásokat csak december 23. és 27. között enyhítik, míg Bajorországban az érintkezési korlátozások enyhítését csak december 23. és 26. között engedélyezik.
  • Szász-Anhalt kormánya bejelentette, hogy valószínűleg szilveszterkor sem enyhítenek a korlátozásokon, Brandenburgban pedig csak december 23. és 27. közötti időszakra vonatkozik az enyhítés.
  • A berlini intézkedéseket egyáltalán nem enyhítik, ahogy Türingiában sem. A járványhelyzet Szászországban a legsúlyosabb, ott már hétfőtől teljes lezárást akarnak elrendelni.
  • Ugyanakkor Brémáben, Hamburgban, Mecklenburg-Nyugat-Pomerániában, Alsó-Szászországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Saar-vidéken és Schleswig-Holsteinben a jelenlegi állapot szerint az ünnepek alatt bizonyos fokig enyhíteni fognak a korlátozásokon.

Az állam és a tartományok megállapodtak abban, hogy december 23. és január 1. között legfeljebb tíz fő részvételével engedélyezik a családi összejöveteleket. A Leopoldina Tudományos Akadémia azt is javasolja, hogy karácsonytól zárják be az üzleteket, és Németország január 10-ig nagyrészt legyen „tétlen”.

Újabb szigorításokat jelentett be a horvát válságstáb szerdán a koronavírus-járvány terjedése miatt, korlátozzák az üzletek látogatóinak számát. A korlátozás szombaton lép hatályba, egészen január 10-ig tart, és a lényege, hogy a 2000 négyzetméternél kisebb üzletekben minden 16 négyzetméterre juthat egy vásárló, az ennél nagyobb üzletekben pedig 20 négyzetméterre. A horvátoknál a legutóbbi adatok szerint egy nap alatt 4520 új fertőzöttet találtak, jelenleg 2703 beteg van kórházban, közülük 280-an lélegeztetőgépen. (MTI)

Az Egyesült Királyság hatóságai egyelőre nem engedélyezik az erős allergiás tünetekkel rendelkezőknek az új Pfizer-BioNTech vakcinát- írja az AP News, mert két olyan mellékhatást vizsgálnak, amelyek az ország tömeges oltási programjának első napján jelentkeztek.

Stephen Powis professzor, az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) orvosigazgatója elmondta, hogy az egészségügyi hatóságok egyelőre a megfelelő orvosi ajánlások szerint járnak el.

Az új oltások esetében ez a hatóság elővigyázatosságból azt tanácsolja, hogy a jelentős allergiás reakcióval rendelkező emberek ne kapják meg ezt az oltást, de az biztató, hogy az erős mellékhatásokat produkáló két beteg szerencsére szépen gyógyul. Bővebb cikkünk a témában itt.

A szingapúri Quantum of the Seas nevű óceánjáró hajó közel 1700 utas már több mint 14 órája van bezárva a kabinjába, mert a fedélzeten megjelent a koronavírus. A négynaposra tervezett hajókirándulás hétfőn kezdődött, ami előtt legalább 72 órával az összes utason PCR-tesztet végeztek el. Később azonban egy 83 éves férfi hasmenéses tünetekkel jelentkezett a hajó orvosi központjában, a vizsgálatok pedig kiderítették, hogy elkapta a koronavírust. Az óceánjáró ezután megszakított az útját, és szerdán ért vissza a szingapúri kikötőbe, a férfit pedig kórházba szállították. Ez a hajó volt a Royal Caribbean társaság egyik első útnak indított óceánjárója a márciusi leállás óta. Az utasokat és a több mint ezerfős személyzetet várhatóan szerda este engedik ki hatóságok. (Reuters)

A Quantum of the Seas óceánjáró a szingapúri kikötőben 2020. december 9-én – Fotó: Edgar Su/Reuters
A Quantum of the Seas óceánjáró a szingapúri kikötőben 2020. december 9-én – Fotó: Edgar Su/Reuters

96 órán belül megkezdődhet a koronavírus elleni oltás a legsérülékenyebbek körében – írta a CNN. A Pfizer és Moderna vakcinája egy gyorsított eljárás nyomán a remények szerint csütörtökig megkapja a hatósági jóváhagyást. Először az idősek és az egészségügyi dolgozók kapnak belőle, szélesebb körben 2021-ben lesz elérhető az ellenszer – ez összhangban van a januárban hivatalba lépő elnök, Joe Biden nyilatkozatával, amely szerint elnöksége első száz napján – nagyjából április végéig – százmillió adag vakcinát biztosítanak az oltást igénylőknek.

Az Egyesült Államokban az új fertőzések száma ismét csúcson, a napi átlag 200 ezer felett volt az elmúlt hét napban. Az eddig regisztrált összes fertőzés száma elérte 15,1 milliót a 330 milliós országban. A halottak száma a Johns Hopkins University adatai szerint meghaladja a 286 ezret.

Németország két tartományában is szigorítják a járványügyi intézkedéseket. Bajorországban szerdától bezárják az iskolákat és az üzleteket, illetve éjszakjai kijárási tilalmat vezetnek be. A helyzet Szászországban a legsúlyosabb, ott az utóbbi hét napon százezer lakosonként 319 új fertőződést regisztráltak. A bankfiókok és a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek – szupermarketek, benzinkutak, gyógyszertárak – kivételével minden bolt bezár. Szigorítják az ellenőrzéseket a lengyel és a cseh határon. Kedden írtuk, hogy az ország teljes lezárását sürgeti a német tudományos akadémia december 14-től. (Euronews)

Kedden is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs. Először Kiss Róbert alezredes sorolt részletes adatokat arról, hogy a rendőrök hányszor, miért intézkedtek az elmúlt egy napban, így arról is, hogy tegnap egy vendéglátó helyet zárattak be, ahol „az előtérben egy személy szeszes italt fogyasztott”.

Az adatok elhadarása után Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője következett, aki lényegében felolvasta a kedd reggeli adatokat. Ezután egy kis pszichológiai okfejtés következett arról, hogy mit okoz a szorongás és stressz. Galgóczi ezután arra kérte az embereket, hogy csak hiteles forrásból tájékozódjanak a védőoltásokról.

Voltak újságírói megkeresések is, releváns kérdések azonban ezúttal sem hangzottak el. A válaszok:

  • Sajtótájékoztatón tájékoztatják majd a lakosságot a vakcináról.
  • A védelmi intézkedéseket az emberek jelentős része érti, és betartja.
  • Az üzletekben számos típusú maszkot lehet kapni, például az egyszer használatos maszkot is, amit használat után ki kell dobni.

A hivatalos tájékoztató oldal adatai szerint egy 29 éves nő a legfiatalabb koronavírus-fertőzött áldozat az elmúlt 24 órából. Alapbetegségeknél az „agyi infarktust” tüntették fel. A szerdán közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 160 halálesetet és 3221 új fertőzöttet regisztráltak. (koronavirus.gov.hu)

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt sürgősen rendeljék el ismét országszerte és egységesen a közösségi járművek első ajtajának lezárását a sofőrök védelme érdekében – írta az MTI. A szakszervezet felhívta a figyelmet, hogy Debrecenben és Miskolcon ezt helyi szinten már elrendelték, de máshol, így a BKK-nál a vezetés ezt feleslegesnek tartja.

Az előző öt év ugyanakkori, azaz 46. heti adatainak átlagával (2398 fő) összevetve 52 százalékkal emelkedett a halálozás idén a 46. héten, amikor is november 9. és 15. között 3642-en haltak meg hivatalosan. A tavalyi 2359 fős heti értéknél pedig 54 százalékkal magasabb az idei adat – írja a napi.hu a KSH adatai alapján. A 45. héten ez az emelkedés még csak 40 százalékos volt. Bővebben erről itt olvashat.

Módosította a kormány a biztonságos veszélyhelyzeti gyógyszerellátáshoz szükséges egyes intézkedésekről szóló 488/2020. (XI. 11.) kormányrendeletet, és elrendelte, hogy: „A gyógyszerészeti államigazgatási szerv különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekből, a koronavírus feltételezett vagy igazolt terjedésének megakadályozása, a betegek számára történő hozzáférhetővé tétel és alkalmazás érdekében az állami egészségügyi tartalék kezeléséért felelős szerv kérelmére engedélyezheti” EGT-megállapodásban részes államban vagy Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területén a betegek számára elérhető, alkalmazásra engedélyezett gyógyszer behozatalát. (Magyar Közlöny)

Azt javasolja a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa, hogy mindenki, aki teheti, kérje a koronavírus elleni védőoltást. Szlávik János szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, minden oltást pártol, és ha egy betegség ellen kifejlesztenek egy vakcinát, azt mindenkinek érdemes beadatnia. Szlávik János nagyon valószínűnek tartja, hogy a korábban meghozott kormányzati intézkedések hatására javulni fog a járványhelyzet Magyarországon. Szerinte a járvány alakulását érdemes a heti adatok alapján követni, hiszen ebből jobban kirajzolódnak a tendenciák, így majd egy hét múlva látszik, hogy valóban javult-e a helyzet. A főorvos a közelgő ünnepekről azt mondta, ha lehet, több család ne ünnepeljen együtt, mert nem lehet tudni, ki az, aki tünetmentesen, de hordozza a vírust. (MTI)

Szakértők szerint biztonságos és hatékony az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyaga. A független szakértői értékelésekkel ellátott vizsgálati beszámoló kedden jelent meg a The Lancet című tekintélyes brit orvosi szakportálon. Andrew Pollard, az oxfordi oltóanyag-fejlesztő csoport igazgatója a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában közölte: a szakfolyóiratban közzétett független vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a kidolgozott vakcina biztonsági és hatékonysági mutatói jók. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) már elkezdte az AstraZeneca/Oxford-vakcina engedélyezési eljárását, és a brit kormány reményei szerint karácsony előtt ez az oltóanyag is forgalomba kerülhet. A kormány ebből a vakcinából 100 millió adagot már megrendelt. (MTI)

Az Oxfordi Egyetem által 2020. november 23-án közreadott képen az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fiolát tart a kezében egy ember. Fotó: John Cairns/MTI/Oxfordi Egyetem/AP
Az Oxfordi Egyetem által 2020. november 23-án közreadott képen az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fiolát tart a kezében egy ember. Fotó: John Cairns/MTI/Oxfordi Egyetem/AP

A karácsony előtti bevásárlások fokozódtak az elmúlt napokban, és további erősödésre számít a boltok látogatottságában az Országos Kereskedelmi Szövetség, amely arra kéri a vásárlókat, hogy maradjanak tudatosak és a karácsonyi bevásárlólista mellett a biztonsági szempontokra is kiemelten ügyeljenek. Az OKSZ emlékeztetett, hogy változatlan formában érvényes az idősek idősávja, vagyis a délelőtti kétórás szakaszokban 65 év alattiak nem tartózkodhatnak az alaptermékeket kínáló egységekben, a 65 év felettiek azonban nem csak akkor vásárolhatnak. A fokozódó év végi szezonban azonban azt tanácsolják az időseknek, hogy a biztonságuk érdekében főként a kizárólagos időpontokban keressék fel az üzleteket. (Magyar Nemzet)

3221 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 259 588 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 160 beteg, így az elhunytak száma 6280 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 177 038. 7945 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 661-en vannak lélegeztetőgépen. Hosszabban erről itt olvashat.

A Magyar Orvosi Kamara rendszeresen frissíti azoknak az egészségügyi dolgozóknak a listáját, akik értesüléseik szerint a koronavírus áldozataként haltak meg, ugyanakkor megjegyzik: „a koronavírus fertőzés tényét illetően nincs jogunk az egészségügyi dokumentációból tájékozódni. Így ha bárkinek a leírtakkal ellentétes információja van, illetve hozzátartózóként bármely okból nem szeretné elhunyt rokona nevét általunk megjelentetve látni, kérjük az alábbi email címen jelezze!” A listán szerdán reggel 32 név szerepelt: a kilenc háziorvos mellett több ápoló és mentős neve állt rajta. (MOK)

Észak-Koreáról sokszor olvasni, hogy a világ leginkább elzárt állama, ugyanakkor az erősen fertőzött délkelet-ázsiai régióban így is nehéz elhinni azt az állami propagandaüzenetet, miszerint az államban egyetlen covidos sincsen. Dél-Korea külügyminisztere még szombaton nyilatkozott erről, kiemelve, hogy láthatóan a kommunista ország minden erőfeszítést megtesz a járvány megakadályozására. Erre reagált Kim Jodzsong, vagyis Kim Dzsongun országvezető húga azzal, hogy szerinte s dél-koreai külügyminiszter kijelentései a két Korea közti feszültség élezését célozzák. Itt írtunk erről hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!