Súlyos allergia mellé egyelőre nem adnak vakcinát a britek

2020. december 9. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem engedélyezik a koronavírus elleni Pfizer-BioNTech vakcina beadását a britek olyan személyeknek, akik korábban komolyabb allergiás tünetet tapasztaltak bármi miatt, miután két egészségügyi dolgozónál is erős allergiás reakciót váltott ki a védőoltás beadása.

A briteknél kedden kezdődött el a Pfizer-BioNTech vakcina használata, így két nap alatt találták a két esetet, ami miatt most felfüggesztették az allergiával küzdők oltását.

Mindkét egészségügyi dolgozónál ismert volt, hogy erős allergia léphet fel náluk, így mindkettőnél volt adrenalin. Mindkettejüknél úgynevezett anafilaktoid reakciót tapasztaltak, ami nem összekeverendő az akár halált is okozó anafilaxiás sokkal: előbbi leginkább bőrirritációt, légzési nehézséget és néha alacsony vérnyomást okoz. A BBC cikke szerint mindkét érintett állapota gyorsan javul.

Ennek ellenére elővigyázatosságból úgy döntött a brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozási Ügynöksége (MHRA), hogy ideiglenesen felfüggesztik az allergiások esetében az oltást.

A BBC cikke hozzáteszi, hogy több ezer beoltott személy közül lépett fel kettőnél az allergiás reakciót kiváltó mellékhatás, így nincs ok aggodalomra, főleg, hogy a vakcina előzetes tesztelése során is kimutatták, hogy átlagosan ezer emberből egynél kiválthat hasonló reakciót.

A CNN-nek nyilatkozó vakcinaszakértő, dr. Paul Offit annyival egészítette ki a friss tapasztalatot, hogy az általános felfüggesztés helyett érdemes lenne megvizsgálni, mi a hasonlóság a két, allergiás reakciót tapasztaló beoltottnál, hogy abból kikövetkeztethessék, a vakcina mely eleme válthatta ki a reakciót.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!