Teljes zárlatot sürget Németországban a tudományos akadémia

2020. december 8. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdasági és társadalmi életet befagyasztó teljes körű zárlatot kell elrendelni Németországban a koronavírus-járvány második hullámának elhúzódó tetőzése miatt a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina kedden kiadott rendkívüli állásfoglalása szerint.

A legtekintélyesebb német járványügyi szakértők, köztük a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler által jegyzett állásfoglalásban – amit az MTI szemlézett – kiemelték, hogy nem sikerült ellenőrzés alá vonni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedését, és megszüntetni az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének veszélyét.

Ezért elkerülhetetlen, hogy az eddigi enyhe, részleges zárlatot felváltsa az ország életét messzemenően befagyasztó kemény zárlat.

Az állásfoglalás szerint a november elején bevezetett és időközben megszigorított korlátozások révén hozzávetőleg 43 százalékkal csökkent az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezéseinek száma a korlátozások előttihez képest. Ez elmarad a járvány második hullámát sikeresen megfékező európai országokban, például Írországban mért 60 százalék körüli szinttől, és messze elmarad a Németországban az első, tavaszi hullám idején mért 63 százaléktól. Az intézkedések nem is váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a napi új regisztrált fertőződések száma túlságosan magas, és naponta több száz halálos áldozatot szed a járvány.

Ugyanakkor a karácsonyi ünnepi időszak jó feltételeket kínál a trend megfordításához, mert ilyenkor mindig elcsendesül az élet, csökken a gazdasági aktivitás, és szünetet tart a legtöbb állami intézmény, így automatikusan csökken a fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok, találkozások száma.

Ezért egy két szakaszból álló zárlatot kell elrendelni:

  • December 14-től fel kell függeszteni az iskolakötelezettséget, és a feltétlenül szükséges minimumra kell szorítani a személyes találkozásokat. Így minden vállalkozásnál, állami hivatalnál és egyéb szervezetnél a lehető legnagyobb mértékben át kellene állni az otthoni munkavégzésre.
  • A december 24-én kezdődő második szakaszban a mindennapi élethez elengedhetetlen termékeket árusító boltokon kívül minden üzletnek és ügyfélforgalommal működő egyéb szolgáltatónak zárva kell tartania, és a családi élet területén is a szükséges minimumra kell korlátozni az érintkezést, így az idén nemcsak az utazásoktól, kirándulásoktól, hanem a családi összejövetelektől is el kell tekinteni az ünnepek idején.
  • Németországnak ebben a lezárt állapotban kell kitartania január 10-ig ahhoz, hogy a járvány enyhülésének reményével kezdhesse az új évet.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint ugyancsak szigorítást, a kiskereskedelem felfüggesztését, a karácsonyi iskolai szünet meghosszabbítását sürgeti Angela Merkel kancellár is. Tervei szerint rövidesen ismét rendkívüli tanácskozást tart az úgynevezett miniszterelnöki konferenciával (MPK) – a tartományi kormányfők egyeztető testületével –, hogy döntsenek az újabb korlátozásokról.

Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 054 fertőződést szűrtek ki, mintegy 3 százalékkal többet az egy héttel korábbi 13 604-nél. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 423 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az új esetekkel együtt 1 197 709 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 19 342-re emelkedett Németországban.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, hétfői összesítése szerint egy nap alatt 71-gyel, 4179-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék – 2513 beteg – szorul. A kimutatás szerint országszerte 27 291 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5450 ágy szabad.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!