Már megkapták a Pfizer-vakcinákat az első brit kórházak

2020. december 7. – 08:56

frissítve

Már megkapták a Pfizer-vakcinákat az első brit kórházak
Ápoló és orvos az ellátáshoz szükséges eszközöket készítik össze a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról hétfőn.

A koronavírus elleni vakcina nem jelent majd teljes védettséget, de megfertőződés esetén is meggátolja a súlyos tünetek kialakulását, mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa, Kis Zoltán hétfőn. Kis szerint a vakcinák soha nem nyújtanak százszázalékos védettséget, de a 90 százalék is nagyon jó eredménynek tekinthető. Mivel a koronavírus-fertőzést többször is el lehet kapni, Kis szerint a vakcinát várhatóan azoknak is többször be kell majd adni, akik már átestek a fertőzésen. Hétfőn indult a regisztráció a vakcinára. (MTI)

A koronavírus-fertőzéssel kórházban ápolt betegek száma három hete fokozatosan csökken Franciaországban, a napi esetszám viszont néhány napja stagnál, és várhatóan nem fog december 15-ig 5 ezer alá, azaz arra a szintre süllyedni, amelyet a kormány célul tűzött ki a járványügyi korlátozások feloldásához, mert most naponta átlagosan tízezer körül mozog, mondta hétfőn a francia járványügyi igazgató. Kórházakban jelenleg 26 365 fertőzöttet ápolnak, ebből 3198 ember van intenzíven. A modellezés szerint december 15-re ez a szám 2600-ra csökkenhet, ami megfelel a kormány kitűzött célszámának. A halottak száma hétfőre 366-tal 55 521-re emelkedett. A járványügyes szerint a követező napokban fog eldőlni, hogy az általános karantén feloldható lesz-e december 15-én a kormány előzetes terveinek megfelelően, a francia miniszterelnök erről csütörtökön tart tájékoztatót.

Franciaországban október 30-án rendeltek el általános karantént, ezt november 28-án kezdték el feloldani: újranyithattak üzletek, tarthatnak újra miséket, igazolással három órára 20 kilométeres körzetben el lehet hagyni az otthonokat. A karantén feloldását december 15-én a színházak, a mozik és a múzeumok újranyitása mellett tervezi a kormány, aznaptól már csak este 9 és reggel 7 óra között lesz érvényben lakhelyelhagyási tilalom, a vendéglátóhelyek, a sporttermek és az éjszakai szórakozóhelyek viszont leghamarabb január 20-tól fogadhatnak vendégeket. (MTI)

Hétfő este elindult a kormány hivatalos oldala, ahol regisztrálni lehet a koronavírus-oltásra. A vakcinainfo.gov.hu-n is megismétlik, hogy az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A regisztrálásnál különféle adatokat kell beírni, név, lakcím, életkor, elérhetőségek, TAJ-szám. A 60 év feletti nyugdíjasok levélben is regisztrálhatnak postai úton, nekik ehhez űrlapot küldenek ki.

Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy az oltás nem a jelentkezési sorrendben fog történni. Az operatív törzs csinált egy sorrendet: egészségügyi dolgozók kapják meg először, aztán a súlyos állapotban lévők, utána mindenki más. A hivatalos regisztrációs oldal azt is írja, a magyar lakosságot tömegesen várhatóan 2021-ben kezdik el beoltani. Az oltásokat kijelölt oltópontokon fogják csinálni majd. Azt is írják, az engedélyezett vakcina típusától is függ majd, hogy hány oltásból áll majd az oltási sorozat, és meddig tart a védettség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján azt írta: Egerben emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja leginkább, de az átlagnál magasabb értéket mértek Szombathelyen és Békéscsabán is. A vizsgálatok szerint Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron csökkenő, a többi vizsgált településen stagnáló a tendencia a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. (MTI)

Annak érdekében, hogy megfizethető oltóanyagok és teszteszközök álljanak rendelkezésre a koronavírus-járvány leküzdéséhez, a tagállamok a vakcinák és tesztkészletek ideiglenes áfa-mentességéről állapodtak meg – közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Ez csak az Európai Bizottság vagy a tagállamok által engedélyezett koronavírus-vakcinákra, valamint az uniós jogszabályoknak megfelelő vírusteszt-készletekre vonatkoznak. Az ideiglenes áfamentességre vonatkozó intézkedést 2022. december 31-ig lehet alkalmazni – írja az MTI.

Az eredményt a kormányülés alatt jelentették be, így a tanácskozás megszakadt – írja az MTI. A belügyminiszterhez legközelebb ülő Luigi Di Maio külügyminiszter, valamint az igazságügyi tárcát vezető Alfonso Bonafede karanténba vonult. Az olasz kormány tagjait minden tizedik napon tesztelik.

Olaszországban az aktív fertőzöttek száma 748 ezer, fokozatosan csökken a kórházban kezeltek száma, ami jelenleg valamivel több mint 30 ezer. Az elmúlt 24 órában 528 beteg halt meg, a járvány kezdete óta már több mint 60 ezer.

A kamerákat buszmegállókban szerelik fel, Trabzon városában, a képüket egy nagy, tükörnek tűnő kijelző mutatja a buszmegálló oldalán. A trükk annyi, hogy ha a kamera arcfelismerő szoftvere maszk nélküli, vagy maszkot rosszul viselő (például orra alá húzott) arcot lát, a képen rajzfilmszerű vírusokat jelenít meg az illető körül. A helyieknek állítólag tetszik a rendszer. (Newsweek)

Nem kell korlátozni a közlekedést az oroszországi régiók között a koronavírus miatt, nem kellenek az eddigieknél újabb egészségügyi intézkedések, mondta a Kreml szóvivője hétfőn arra, hogy az egészségügyi miniszter felvetette a mozgáskorlátozást az egyes régiók között. Oroszországban a hivatalos adatok szerint 2 488 912 fertőzöttet regisztráltak, ebből 488 727 aktív eset. A járványnak eddig 43 597 halottja és 1 956 588 gyógyultja van. (MTI)

Müller Cecília hétfőn is ismertette a napi járványügyi adatokat, miszerint 3870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 254 148 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 116 beteg, így az elhunytak száma 5984 főre emelkedett. Egy húsz éves, krónikus megbetegedéstől szenvedő fiatal is elhunyt, ismertette Müller, hozzátéve, 98 éves volt a legidősebb vasárnapi érintett. A tisztifőorvos szerint a kórházakra nehezedő nyomás továbbra sem enyhül, a betegellátó-rendszer rendkívül túlterhelt. Bővebben itt írtunk erről.

Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e a koronavírus ellen létrehozott orosz vakcina klinikai vizsgálatába – közölte Kásler, Miklós, az emberi erőforrások minisztere a hétfői online sajtótájékoztatóján. Kásler elmondta: „a nagyvonalúan felkínált lehetőséggel élve három-ötezer magyar állampolgár juthatna védőoltáshoz. A múlt héten Oroszországban járt magyar szakértői delegáció szerint az orosz vakcina fejlesztése nagyon modern, a WHO által által előírt körülmények között zajlik.” – mondta a miniszter. Bővebben erről itt.

A koronavírus-járvány miatt munkaszünetté nyilváníttatná december 24-től december 31-ig, azaz szentestétől szilveszterig tartó időszakot a Jobbik. Erről Nunkovics Tibor, a párt képviselője nyújtott be határozati javaslatot. A Jobbik szerint ezekre a munkaszüneti napokra a fizetendő béreket és a munkáltatót terhelő közterheket a központi költségvetésnek kéne átvállalnia. Álláspontjuk szerint a járvány terjedésének leghatékonyabb kezelése, ha csökkentik az emberi érintkezések számát. Ez esetben a két ünnep között többen maradhatnának otthon. (ATV)

„Az ICU (intenzív osztály) csapata készen áll, de még van egy kulcsfontosságú momentum, amit nem felejthetünk el. Először nemet mondott, de aztán bátorítottuk őt. A nővér behozta az iPadet. Végül megviselt tüdejéből az utolsó levegőket préseli, hogy elköszönjön a családjától. Az internet segítségével” – ezt írta Twitteren a kaliforniai Santa Rosa Memorial Hospital egyik intenzív osztályos orvosa. Mark Shapiro arról írt, mennyire fontos szerepük van abban is, hogy a betegek, illetve a hozzátartozóik a korlátozások és látogatási tilalom ellenére el tudjanak köszönni egymástól. Erre a búcsúra sok esetben közvetlenül azelőtt kerül sor, hogy a beteget rákötnék a lélegeztetőgépre. Bővebben erről itt.

A franciaországi Gruffyban, egy 44 fős idősotthonban egy hónap alatt tizenketten haltak meg a koronavírus miatt. A Pierre Paillet idősek otthonában a 20 dolgozó mellett a bentlakók 70 százaléka is elkapta a koronavírust. Az intézmény igazgatója, aki tíz éven át dolgozott Irakban, a Gázai övezetben és Afrikában, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet munkatársaként, most egykori kollégáihoz fordult, hogy segítsenek neki a vészhelyzetben. Michéle Beck szerint olyan a helyzet náluk, mint egy menekülttáborban, zárt környezetben vannak, és a vírus nagyon gyorsan terjed egyik emberről a másikra. A segélyszervezet egyik önkéntese azt mesélte, egy mini-kórházat alakítottak ki az otthonban, „többször is sürgősséggel kellett oxigént kérvényeznünk”. A Pierre Paillet nem az egyetlen ilyen hely az országban, egy hónap alatt több mint ötezren haltak meg a francia idősotthonokban a koronavírus-járvány miatt. (Euronews)

Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentette be, hogy január 11-ig fenntartja a kormány azokat a szigorú korlátozásokat, amiket november 9-én jelentettek be. Ez azt jelenti, hogy addig este 20 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lesz érvényben, ez alól pedig a szilveszter este sem lesz kivétel. Arról, hogy a szenteste kivétel lesz-e ez alól, majd december 21-én döntenek. A teljes bejelentésről szóló cikkünket itt olvashatja el.

A november 17-e óta tartó, a koronavírus-járvány fékezését célzó zárlat után hétfőn kinyitottak az üzletek, és megkezdődött a tanítás az iskolák alsó tagozatain Ausztriában. A hétfőn újra megnyitott kereskedelmi és szolgáltatóipari egységekben a maszkviselésen túlmenően új előírás, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat. Az iskolákban az első 8 évfolyamon újra megkezdődött az oktatás, de a 10 éven felüli gyerekeknek kötelező a maszkviselés a tantermekben is. A 24 órás kijárási korlátozást éjszakaira enyhítették, hétfőtől már csak az este 8 órától reggel 6 óráig terjedő idősávra vonatkozik. De zárva maradnak a színházak, a mozik, a szállodák és az éttermek. Az új szabályokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Új járványkórház nyílt a hét végén a Belgrádhoz közeli Batajnicán, nagy szükség volt az intézményre, ugyanis egyre több a súlyos beteg, és egyre több embernek van szüksége lélegeztetőgépes kezelésre. Belgrád és Nis után Újvidéken is újra járványkórházzá alakították a sport- és vásárcsarnokokat, hogy az enyhébb tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzötteket is el tudják helyezni. A regisztrált fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 5809-cel 219 652-re, a járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 58-cal 1949-re emelkedett. (MTI)

Ugyan az ügyészség nem tér ki rá a közleményben, úgy tudjuk, az egyik járványtagadó orvos-celeb az az orvos végzettségű üzletember, akit egy személy vírustagadás, egy másik pedig ál-ismeretterjesztés miatt jelentett a Magyar Orvosi Kamaránál. A kamara ezután az illetékes kormányhivatalhoz, az pedig a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította a feljelentésnek minősülő bejelentéseket. A rendőrség elutasította a feljelentéseket, de az illetékes ügyészség a határozatot felülvizsgálta, és új döntést kért a hatóságtól. Bővebben erről itt.

Csomagküldés, látogatás és más gyakori kérdések gyors tisztázására hozott létre egy, a Semmelweis Egyetem központi hívószámán keresztül elérhető (06 1 459 15 00) menüpontot (1-es) az egyetem vezetése, így a hozzátartozók mind itt, mind online kaphatnak erről információk a nap 24 órájában. Hétköznap 8.00 és 16.00 között pedig a hozzátartozók egy adott beteg állapotáról is kérhetnek rövid felvilágosítást, a menüből a nyomógombokkal az érintettet kezelőegység diszpécseréhez kerül az érdeklődő. Telefonon az orvosi dokumentációban a beteg által erre kijelölt hozzátartozó kaphat csak információt. Az egyetem azért azt kéri, ha van rá mód, mindenk a hozzátartozójától próbáljon információt szerezni elsősorban. (semmelweis.hu)

Kiszállították az első adag, magas hatékonyságú Pfizer-BioNTech-oltóanyagokat a brit kórházak egy részébe – Nagy-Britannia 40 millió adagot rendelt előre, és az ő gyógyszerhatóságuk volt az első, amely jóváhagyta a vakcina alkamazását, ezért itt kezdik meg elsőként az oltást. A vakcina szállítása és tárolása körülményesebb az átlagosnál, mínusz hetven fokra van szüksége, hogy az oltóanyag sértetlen maradjon. Nagy-Britanniában elsőként az idősotthonok lakói és dolgozói kapják majd az oltást. (AFP – Twitter)

Ismét fogad hétfőtől nemzetközi repülőjáratokat az ausztráliai Victoria állam fővárosa, Melbourne. Ausztrália márciusban zárta le határait a külföldi állampolgárok előtt, ám az országban tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint ausztrál állampolgárok továbbra is hazatérhetnek. Az ország második legnagyobb városának számító Melbourne-t kiszolgáló repülőterek júniusban álltak le, miután két, karanténná átalakított hotel személyzetéből többen elkapták a vírust. Az államban ezt követően megugrott a fertőzöttek száma, és vesztegzár alá vonták a közel 5 milliós Melbourne-t is. A város csaknem négy hónapon át tartó zárlata – amely időtartamát tekintve az egyik leghosszabb járvány miatti zárlat volt a világon – november elején ért véget. (MTI)

Helge Braun német kancelláriaminiszter, aki orvosként végeztt és korábban maga is dolgozott intenzív osztályon, arra számít, hogy január legelső napjaiban már megkezdődhet a vakcináció Németországban, és úgy tervezi hétvégente, ő is beáll majd oltani. Az európai hatóságok várhatóan legkésőbb december 29-ig döntenek az első vakcina engedélyezéséről, Németország erre már speciális oltóközpontokkal készül. Arra a kérdésre, hogy ő és Merkel mikor kapják meg a vakcinát, azt mondta a Bildnek: akkor, amikor sorra kerülnek. (CNN)

Mindössze 15 újabb koronavírusos fertőzést jegyeztek fel vasárnapról hétfőre Kínában, és senki sem halt meg 24 óra alatt a járvány miatt. Egy nappal korábban is csupán 18 új esetet könyveltek el. A hétfői 15 fertőzött közül 12-en külföldön kapták el a vírust, hárman Belső-Mongóliában fertőződtek meg. A teljesebb képhez tartozik, hogy Kína a tünetmentes fertőzötteket nem sorolja a bizonyítottan fertőzöttek közé. Az előbbiekből hat új esetet jegyeztek fel hétfőre, míg egy nappal korábban még csak kettőt. Kínában – ahonnan tovább terjedt a vírus – eddig 4634-en haltak meg a koronavírus miatt. Magyarországon a mai napig 5984 ember.

Egészségügyi dolgozók koronavírus-tesztre vesznek mintát a kínai Tiencsinben november 21-én. Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Egészségügyi dolgozók koronavírus-tesztre vesznek mintát a kínai Tiencsinben november 21-én. Fotó: MTI/AP/Chinatopix

A koronavírus-járvány hivatalosan regisztrált fertőzöttjeinek száma 67 073 749-re nőtt, a halálos áldozatoké 1 536 072-re, a gyógyultaké pedig 43 103 827-re a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. A legfertőzöttebb ország továbbra is az Egyesült Államokat, itt 14 757 000 fertőzött volt eddig a napig, 282 299-en haltak meg, és 5 624 444-en meggyógyultak. Indiában 9,6 millió, Brazíliában 6,6 millió fertőzöttről tudni. (MTI)

3870 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 254 148 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt pár napinál azonban jóval kevesebb beteg halt meg: a hivatalos tájékoztató oldsal 116 halálos áldozatról ír, így az elhunytak száma 5984 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 74 283 fő, az aktív fertőzöttek száma 173 881. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 22 százaléka, a gyógyultak 24 százaléka budapesti. 7932 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. Részletesebben erről itt olvashat.

27 egészségügyi dolgozó neve szerepelt hétfőn reggel a Magyar Orvosi Kamara honlapján, a COVID egészségügyi áldozatainál. Az olxalon azt írják: „Honlapunk történetének talán a legszomorúbb rovata ez, melyben mély megrendüléssel búcsúzunk a COVID-19 pandémiában elhunyt kollégáinktól, akik hivatástudatukhoz méltóan teljesítették esküjüket, orvosi illetve ápolói kötelezettségeiket, elhivatottan szolgálva embertársainkat.” Korábban leginkább csak monogrammal tették közzé az áldozatokat, most azonban mind teljes névvel szerepelnek az oldalon,. Az áldozatok között van egy hatvani és egy mohácsi radiológus főorvos is, több mentőtiszt és ápolónő is. (MOK)

A koronavírus nem csak a mindennapi életünket, de a makrogazdasági folyamatokat is alaposan felforgatta. Helikopterből öntik a pénzt az emberekre az államok, a központi bankok korábban tiltólistás területekre tévednek, hirtelen áthághatóvá válnak több évtizede berögzült szabályok. És mindez nem feltétlen csak a válság idejére szól, a palackból kiengedett szellemek sokáig velünk maradhatnak. A Telexikon első részét itt találja.

A magyarok kétharmada nem oltatná be magát orosz és kínai koronavírus-vakcinákat, derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felmérésből. Csak minden ötödik megkérdezett vállalná a kínai és orosz vakcinát, de az amerikai és nyugat-európai oltóanyag támogatottsága se sokkal nagyobb. Előbbivel a megkérdezettek harmada, míg utóbbival a résztvevők 36 százaléka oltatná be magát. A magyarok ötven százaléka nem vállalná be a nyugat-európai oltást, 54 százalék pedig nem támogatja az amerikai vakcinát. Erről itt írtunk bővebben.

  • Pozitív lett Rudy Giuliani koronvírustesztje
  • Enyhül a járvány Olaszországban
  • Karácsonyig nem enyhítenek a horvátok és valószínűleg a szlovének sem
  • Veszélyhelyzetet hirdetnek Bajorországban
  • Enyhültek az intézkedések, romlott a járványhelyzet Csehországban
  • Bulgáriában az összeomlás határán van az egészségügy
  • Ukrajnában csak januárban jönnek a szigorítások
  • 355 millió forintnyi összeget sikkasztott a koronavírus-járvány enyhítésére való alapból egy indonéz miniszter
  • Moszkvában megkezdődött a széles körű oltás

Közvetítésünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!