Mostantól lehet regisztrálni a koronavírus-oltásra

2020. december 7. – 21:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő este elindult a kormány hivatalos oldala, ahol regisztrálni lehet a koronavírus-oltásra. A vakcinainfo.gov.hu-n is megismétlik, hogy az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A regisztrálásnál különféle adatokat kell beírni, név, lakcím, életkor, elérhetőségek, tajszám. A 60 év feletti nyugdíjasok levélben is regisztrálhatnak postai úton, nekik ehhez űrlapot küldenek ki.

Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy az oltás nem jelentkezési sorrendben fog történni. Az operatív törzs felállított egy sorrendet: egészségügyi dolgozók kapják meg először, aztán a súlyos állapotban lévők, utána mindenki más. A hivatalos regisztrációs oldal azt is írja, a magyar lakosságot tömegesen várhatóan 2021-ben kezdik el beoltani. Az oltásokat kijelölt oltópontokon fogják beadni. Azt is írják, az engedélyezett vakcina típusától is függ majd, hogy hány oltásból áll majd az oltási sorozat, és meddig tart a védettség.

Orbán és a kormány többi tagjai azt is többször elmondták, hogy a koronavírusra a végső megoldást csak a vakcina jelenti majd, ami már belátható távolságban van. A kormányoldal ehhez azt is írja, Magyarország már eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le több tízmilliárd forint értékben, van köztük oxfordi és amerikai vakcina is, de a kormány emellett izraeli, kínai és orosz fejlesztőkkel is tárgyal.

Pár napja írtunk arról, hogy már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy világszerte megkezdődjenek a tömeges oltások, több vakcina is engedélyt kapott az élesben történő használatra. A Pfizer és a BioNTech közös vakcináját 95 százalékos hatékonyságúnak mutatták a tesztek, hasonló eredményeket ért el a Moderna oltóanyaga is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 5-én beszélt arról először, hogy decemberben kis mennyiségű orosz oltóanyag érkezik vizsgálatra Magyarországra, és Oroszország január második-harmadik hetétől tudja vállalni a nagy mennyiségű szállítást. Oroszországban három vakcináról tudni, a legelőrehaladottabb állapotban a Szputnyik V fantázianevű jár, amelyet a moszkvai Gamaleja Intézet fejlesztett, erről részletesebben ebben a cikkben írtunk. A Telex által megkérdezett virológus, Kemenesi Gábor szerint az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, de az azokkal kapcsolatos transzparencia problémát okozhat. Kockázatosnak tartja, hogy se az oroszok, se a kínaiak nem várták meg a vakcina bevetésével a klinikai tesztek harmadik fázisának eredményeit. A kínai és orosz oltóanyagot előbb kezdték el élesben alkalmazni, és csak utána indították el a harmadik fázisú teszteket.

Az EU-s jogszabályok szerint csak olyan vakcinát lehet forgalomba hozni az unió 27 tagállamában, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagot kifejlesztő szervezet vezetője azt mondta, hogy Oroszország készen áll arra, hogy megossza a vakcina adatait az Európai Gyógyszerügynökséggel.

A nagy vakcinaharcról itt írtunk részletesen.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!