Tableten búcsúzhatnak el szeretteiktől a súlyos beteg koronavírus-fertőzöttek

2020. december 7. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ICU (intenzív osztály) csapata készen áll, de még van egy kulcsfontosságú momentum, amit nem felejthetünk el. Először nemet mondott, de aztán bátorítottuk őt. A nővér behozta az iPadet. Végül megviselt tüdejéből az utolsó levegőket préseli, hogy elköszönjön a családjától. Az internet segítségével” – ezt írta Twitteren a kaliforniai Santa Rosa Memorial Hospital egyik intenzív osztályos orvosa. Mark Shapiro arról írt, mennyire fontos szerepük van abban is, hogy a betegek, illetve a hozzátartozóik a korlátozások és látogatási tilalom ellenére el tudjanak köszönni egymástól. Erre a búcsúra sok esetben közvetlenül azelőtt kerül sor, hogy a beteget rákötnék a lélegeztetőgépre – a sorsdöntő pillanat ugyanis sokak számára valóban az utolsó pillanat, amikor még eszméletüknél vannak, és sokan már nem térnek magukhoz ezután sosem, a szervezetük feladja a küzdelmet – nyilatkozta az orvos a CNN-nek.

Az orvos több bejegyzést is megosztott a Twitteren. Ezek a villanásnyi emlékképek, pársoros napi esemény-felidézések arra nyújtanak leginkább lehetőséget, hogy követői egy kicsit belelássanak az orvosok mindennapjaibaz intenzív osztályon. Azt, hogy mekkora igény van az ilyen búcsúlehetőségekre, mint az online képernyőkapcsolat, jól mutatja az erre a célra elraktározott iPad-állomásokról készült fotó népszerűsége a Twitteren: pár nap alatt közel 39 ezren osztották meg a fotót, és több mint 120 ezer like-ot kapott.

Nem a kalfiorniai kórház az egyetlen, ahol odafigyelnek a betegek, illetve a hozzátartozók lelkére: a houstoni Methodist Hospital is használ tableteket, hogy a családok virtuálisan meglátogathassák szerettüket a kórházban. Korábban ezek a tabletek azért voltak a kórtermekben, hogy a belgyógyászok könnyedén ránézhessenek a betegekre, ha az szükséges volt, azonban a pandémia kezdete óta új funkciókat kaptak az eszközök, és lehetőséget biztosítanak a hozzátartozóknak, hogy szeretteiktől elköszönjenek. „A kórházunkban még mindig nincs látogatást, de így sokkal hatékonyabban kapcsolatba tudnak lépni a szeretteikkel a betegeink” – mondta a kórház egyik illetékese.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!