Jön az új Prémium lakossági állampapír: a befektetés, ami még infláció idején is vonzó

2022. április 22. – 08:05

Jön az új Prémium lakossági állampapír: a befektetés, ami még infláció idején is vonzó
Nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt mutat egy munkatárs a belvárosi 5-ös számú postán, ami sokáig a legnépszerűbb lakossági befektetési forma volt – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar lakosság bámulatosan gyorsan ismeri fel a saját pénzügyi érdekeit, most az inflációkövető papírokat fogyasztjuk, a korábbi „csodapapírok” elvesztették szexepiljüket.

Ismerjük az alapproblémát, mostanában nagyon nehéz megőrizni a pénzünk értékét. A pénzünk leginkább azért van, hogy abból mindenféle jót vegyünk, vagyis fogyasszunk. Ám ha a későbbi, az elhalasztott fogyasztás jutalommal jár, akkor érdemes megtakarítanunk, félretennünk.

Ez így egy nagyon egyszerű állítás, hiszen a megtakarításnak ezer egyéb oka is lehet, mint a későbbi fogyasztás biztosítása (öngondoskodás), azért is elhalaszthatjuk a fogyasztásunkat, mert a gyerekeknek gyűjtünk, vagy nagyobb beruházásra készülünk (autó, lakás).

Na de ebben mi az alapprobléma? Ebben semmi, abban van, hogy mostanában nem könnyű megőrizni ezt a bizonyos értéket. Szaknyelven: az elérhető hozamok alacsonyabbak, mint az infláció, nincs, sőt negatív a reálhozam.

Szűk a jó lehetőségek kínálata

A bankbetétek alig 3 százalékot hoznak, miközben a nem rögzített árú termékeknél (vagyis ami nem gáz, áram, benzin, alapvető élelmiszerek) már két számjegyű inflációt észlelnek a háztartások. Hiába, a bankoknak nincs igazán szükségük most forrásra, nem adnak többet a pénzünk után.

A „hagyományos” lakossági állampapíroknál kicsit jobb a helyzet, ott már 4-5 százalékos éves hozamokkal is találkozhatunk. És van ugye egy olyan termékcsalád is, ahol már a nevében is megoldás villan a problémára, ezek az

inflációkövető államkötvények.

Ezen régi termékcsalád új elemét mutatta be a Portfolio.

Még mindig a megoldandó feladatokról!

Az inflációkövető termékcsaládban is elkelt ugyanis a reform. Mi volt itt korábban a megoldandó feladat? Képzeljük el, hogy a magyar pénzromlás szépen lassan, de olykor igencsak vehemensen felfelé tart.

Előbb 3-assal kezdődik a százalékos változás, majd 4-essel, aztán „átmenetileg” 5-össel, és bár az ígéret arra vonatkozna, hogy utána megint lefelé indul, de az „átmenetiség” úgy teljesül, hogy beérünk a 6-os, a 7-es, a 8-as régiókba is (ezek a számok a pénzromlás éves százalékos ütemét mutatják.)

És itt jön a baj, ha az inflációkövető kamat, amit az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) fizet a lakossági állampapír után, csak egy évvel követi az inflációt, akkor mire kifizetik, emelkedő infláció mellett már az sem olyan vonzó.

Semmi baj, gondolhatnánk, hiszen, ha egy évvel később is, de majd a mostani magas infláció után igen magas kamatokat is fogunk kapni. És itt jön az utolsó probléma (ígérjük, hogy ez az utolsó mára), ha a kamatkövetés elcsúszik egy évet, de az egész állampapír csak 3-3,5 éves, akkor mire jönnének a jó kamatok, már meg is szűnt az állampapír. Na ezeket a kérdéseket kellett kezelni.

És sikerült…

Jó sok kérdést felsoroltunk, értékállóság, inflációkövetés, futamidő, ezekre adott az ÁKK mostanában egy elég jó választ. Ez pedig a hosszabb futamidejű és gálánsan inflációt követő magyar állampapírok családja.

Jövő szerdától jön ezekből egy újabb, a 2028/J (az évszám a lejáratot jelzi) 5 éves Prémium Magyar Állampapír. Elemi matematikai hibát vétettünk? Hiszen a 2028-as lejárat és a 2022-es rajt arra utal, hogy ez inkább egy 6 éves papír? Nem tévedtünk, de önök sem, ezek a sorozatok valóban inkább 6 évesek, de mivel nem hat teljes évről van szó a lejáratig, csak 5 évről és még egy maradék év jelentős részéről, 5 évesnek hirdetik a papírokat.

Az értékesítés tehát április 27-én kezdődik (akkortól az előző ilyen sorozatot, a 2028/I-t már nem lehet kapni), ez a papír továbbra is az infláció felett 1,5 százalékot fizet. Vagyis, ha idén 7,5 százalék lesz az átlagos infláció, akkor majd jövőre 9 százalékot.

Ám az első kamatperiódusban még nem ekkorák a számok, hiszen tavaly 5,1 százalékos volt az infláció, így az idén 6,6 százalék a kamat. Ez is alatta marad a jelenlegi inflációnak, de a versenytársait „veri”, és az öt év során reményeink szerint lesz majd olyan is, hogy már csökken végre az infláció, akkor nagyon vonzó lesz ez a rendszer. Képzeljük el, hogy lemegy az infláció 7 százalékról, 5 százalékra de a mi befektetésünk még 8,5 százalékos kamatot fizet, joggal mondhatjuk, hogy hatost dobtunk, vagyis a 3,5 százalékos akkori reálhozammal „beleültünk a sütibe”.

Nagyon fogy

A magyar ember mindig nagyon racionálisan viselkedik, ha a saját pénzéről van szó, úgyis szokták mondani, hogy tudja:

ahol ingyen osztanak valamit, oda zsákkal kell érkezni.

Ahogy korábban valósággal rárepült a MÁP Plusz Állampapírra, most felismerte, hogy az inflációkövető papírok a legvonzóbbak, így elég hamar el szoktak fogyni ezek a sorozatok.

Eddig az ÁKK ilyenkor gyorsan újat indított, mert a lakossági finanszírozásnak sajnos nagyon is van helye, amikor az év első három havában elfogyott az egész évre tervezett deficit 73 százaléka.

Jó eséllyel a trend folytatódik, a lakosság a MÁP+-ból kijön (vagyis kialakul egy MÁP Plusz mínusz trend), de, hogy ezt a képzavart feloldjuk, a lényeg a másik pénzáramlás, vagyis alighanem ömlik majd még a pénz a Prémium-sorozatba, vagyis az inflációkövető papírokba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!