Amerika legújabb álompárja, akiket legalább annyira könnyű imádni, mint utálni

2024. február 11. – 22:21

Amerika legújabb álompárja, akiket legalább annyira könnyű imádni, mint utálni
Travis Kelce és Taylor Swift ünnepel, miután a Kansas City Chiefs legyőzte a Baltimore Ravens-t az AFC Championship Game-ben 2024. január 28-án Baltimore-ban – Fotó: Patrick Smith / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenki nyugodjon meg, Taylor Swift oda fog érni tokiói koncertjéről a Super Bowlra, hogy szurkoljon a barátjának, Travis Kelcenek! – az elmúlt héten ezzel az erősen megkérdőjelezhető hírértékű hírrel volt tele a világsajtó. Még a Telex is. De mégis miért érdekel mindenkit ennyire, hogy Amerika aktuálisan legmenőbb popsztárja ott lesz-e Amerika aktuálisan legmenőbb sportolójának a meccsén? Hát azért, mert ennél jobb Disney-mesét rég termelt ki magából a szürke valóság, a mindenféle gazdasági pokoljárás és háború közepette pedig mindenki szomjazza a happy endet.

Ennek ellenére – ahogy az a mesékben lenni szokott – most is vannak, akiknek egyáltalán nem jön be, amit látnak. Gyorstalpaló arról, hogyan lett Taylor Swift és Travis Kelce Amerika egyik felének álompárja és a másik páriája. És mi a bajuk a zöldeknek?

És akkor a pomponcsapat kapitánya összejött a focicsapat nagymenőjével

A romantikus vígjátékoknak befellegzett, a stúdiók egyre silányabb végtermékeket tukmálnak a vicces-szerelmes limonádéfilmekre szomjazó közönségre, és lassan már az is nagy szónak számít, ha valami nézhető. De semmi baj, ami a vászonról hiányzik, kitermeli maga az élet: Taylor Swift, aki nagyjából olyan népszerűségnek örvend az amerikai közéletben, mint az átlag amerikai átlaggimi átlagpomponcsapatának kapitánya (röviden: ő most a legmenőbb csaj) összejött az átlag amerikai átlaggimi átlagfocicsapatának legmenőbb csávójával (azaz Travis Kelcevel, a Kansas City Chiefs játékosával).

Taylor Swiftről sok mindent lehet gondolni és mondani is, de azt nehéz lenne tagadni, hogy az elmúlt években – és különösen 2023-ban – megkerülhetetlen popkulturális ikon lett. Eddig 10 albumot (és négy újrakiadást – hogy ez mi, arról itt írtunk bővebben) adott ki, 52-szer jelölték Grammy-díjra, amiből 14-et haza is vihetett. Idén rekordot is döntött (meg belekeveredett egy kisebb botrányba), elsőként kapta meg ugyanis negyedjére is a legjobb albumnak járó szobrot. Ezt a Midnights című albummal söpörte be, amitől ugyan a kritikusok nem voltak elájulva, de ennek ellenére is összejött neki a bravúr: a megjelenése után az amerikai kislemezlista top 15-jében rajta volt mind a 13 dal az albumról. Így aztán a díj se volt nagy meglepetés. Swift ki is használta az alkalmat, és bejelentette az új albumát, aminek a címe The Tortured Poets Department lesz.

De történt vele más is idén: elindult az Eras Tour, ami akkora globális hírverést kapott, hogy az se nagyon tudta elkerülni, aki 1. egy kő alatt él, 2. azt se tudja, ki az a Taylor Swift, 3. nem is érdekli, ki az. Swift kitartóan adja a koncerteket, egy kicsit felturbózta velük az amerikai gazdaságot, aztán a koncertekből csinált egy mozifilmet, közben ő lett az év embere, a Harvardon tananyag lett, újra kiadta (saját verziójában) a 2014-es 1989 című albumát, és csak úgy mellesleg megdöntött pár rekordot. A nettó vagyona pedig szépen gyarapodott a sikerekkel párhuzamosan, jelenleg nagyjából 1,1 milliárd dollárból gazdálkodhat.

Swift karrierje gyakorlatilag összefonódott a magánéletével, a dalaiban rendszeresen utalgat aktuális és volt pasijaira, miközben a rajongói árgus szemmel követik, hogy éppen ki lesz a szerencsés, aki meghódíthatja kedvenc énekesnőjüket és a múzsája lehet, és ki lesz a szerencsétlen, aki a dalaiban találja magát, amint megbántja valamivel.

Taylor Swift hat évig volt együtt Joe Alwyn brit színésszel, ez alatt az idő alatt annak rendje és módja szerint meg is kapták „a show-biznisz álompárja” címet. Aztán derült égből jött a villámcsapás: tavaly áprilisban szakítottak. Bár a jól értesült bulvárlapok szerint a szakítás „nem volt drámai”, a rajongók már most azt találgatják, hogy a Grammyn bejelentett új album címével Swift vajon Alwynnak üzen-e.

Swift nem sokáig búslakodott a szakítás után – mondjuk ideje se volt, hiszen közben berobbant a turnéja –, tavaly szeptemberben összejött Travis Kelcevel. A rajongók most tűkön ülve várják, hogy Kelcenek vajon milyen fejezet jut majd Swift (nem csak) zenei életművében. Most éppen mindenki abban reménykedik, hogy boldog.

A pár egyébként a kapcsolat hivatalossá tételét sem aprózta el, a Saturday Night Live október 14-i élő adásába ugrottak be egy-egy cameó erejéig. Aztán az afterpartira is együtt mentek.

Taylor Swift és Travis Kelce október 14-én New Yorkban – Fotó: Johnny Nunez / Getty Images
Taylor Swift és Travis Kelce október 14-én New Yorkban – Fotó: Johnny Nunez / Getty Images

Kicsoda Travis Kelce? A legújabb sztárpárról felreppenő hírek után rövid időre trend lett a közösségi médiában azzal viccelődni, hogy „Taylor Swift tette fel a térképre Travis Kelcet”. Ami részben igaz, aki nem Amerikában él és nem követi az amerikai sportot, simán lehet, hogy nem hallott még róla. Amerikában viszont teljesen más a helyzet: Kelce a Kansas City Chiefs amerikaifutball-csapat tight endje, az NFL egyik legismertebb játékosa, aki emellett a testvérével, Jason Kelcevel együtt sikeres podcastot is nyomat – ha a swiftiek eddig nem is hallottak róla, az amerikaiak nagy része azért igen. A csapat ráadásul most bejutott a legfontosabb amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjébe, a Super Bowlra, ami azt jelenti, nemcsak Swift, de Kelce is újabb karriercsúcsot ünnepelhet. Főleg, ha meg is nyerik.

Röviden: tény, hogy a kapcsolatban Swift a globális szupersztár, de Travis Kelce sem szégyenkezhet, kettejük teljesítménye együtt pedig már simán kiadja azt a szuperpárost, amire az amerikai közvélemény (de főleg a swiftiek és az NFL-fanatikusok) a jelek szerint már nagyon szomjazott. Ezért vannak velük tele a lapok, és mindenki Facebook-feedje is, akkor is, ha akarja az ember, akkor is, ha nem.

A bidenisták ellopták az amerikai álmot!

Egy tökéletes világban itt véget is érne a cikk, de a világ egyáltalán nem tökéletes, így ez a történet is folytatódik: vannak ugyanis olyanok, akik egyáltalán nem szívelik sem Taylor Swiftet, sem Travis Kelcet, sem a kettejük kapcsolatát.

Kik ezek? A republikánusok.

A „kedves szomszéd lány”, aki hosszú szőke hajjal, egy szál gitárral a kezében robbant be a countryzenébe 2006 körül, könnyen lehetett volna a republikánusok rég áhított fiatal csillaga, akin keresztül végre elérhették volna a párttól egyre jobban távolodó fiatal választókat. Ez végül nem jött be, Swift fokozatosan maga mögött hagyta a countryt, és évekig teljesen elzárkózott a politikai megnyilvánulásoktól.

Hiába nőtt tehát egyre nagyobbra a rajongótábora – és ezzel az általa elért fiatal választók száma –, sokáig egyik politikai oldal sem könyvelhette el támogatóként.

Trump 2016-os győzelme viszont benne is elindított valamit. Először 2018-ban fogalmazott meg nyilvános politikai állásfoglalást: akkor Tennessee korábbi demokrata kormányzóját, Phil Bredesent és Jim Cooper demokrata szenátort biztosította a támogatásáról az időközi választásokon.

„A múltban vonakodtam nyilvánosan hangot adni politikai véleményemnek, de az elmúlt két évben az életemben és a világban történt számos esemény miatt most már egészen másképp érzek ezzel kapcsolatban” – írta akkori Instagram-bejegyzésében. Bár azt egyértelműen kijelentette, hogy ő Bredesentre és Cooperre fog szavazni, a követőit csak arra kérte, tájékozódjanak a körzetükben induló jelöltekről, és regisztráljanak időben, hogy szavazhassanak.

Trump elnökségének utolsó két éve alatt Swift a republikánus vezető egyre hangosabb kritikusa lett, 2020-ban, az amerikai elnökválasztás előtt pedig emelte a tétet, és kijelentette, Joe Bidenre és alelnökjelöltjére, Kamala Harrisre fog szavazni. Akkor a V Magazine-nak adott interjúban azt mondta, azért támogatja őket, hogy az ő vezetésük alatt Amerikának esélye legyen arra, hogy „elindítsa a gyógyulási folyamatot, amelyre annyira nagy szüksége van”. Biden meg is köszönte neki a támogatást a Twitteren.

Eltelt négy év, Amerika újabb elnökválasztás elé néz, a republikánusok pedig összeszorított fogakkal várják, hogy Swift mikor tapos bele az állóvízbe a Nagy Bejelentéssel.

Nem alaptalan az aggodalmuk: egy tavalyi felmérés szerint az amerikai felnőttek 53 százaléka Swift-rajongó (vannak köztük nők és férfiak, fiatalok és idősek, sőt republikánusok is). Egy másik felmérés pedig arra jutott, hatból legalább egy felnőtt „nagyobb valószínűséggel szavazna”, ha Swift vagy barátja, Travis Kelce erre biztatná őket. Tavaly szeptemberben az énekesnő egy rövid Instagram-posztban arra buzdította a több mint 270 millió követőjét, hogy regisztráljanak a szavazásra. A Vote.org nevű pártoktól független nonprofit szervezet, ahova Swift a rajongóit irányította, ezután arról számolt be, hogy aznap több mint 35 ezren regisztráltak az oldalukon, ami 2020 óta a legmagasabb szám, ráadásul 2022-höz képest megduplázódott a 18 éves regisztrálók száma. Azt mondjuk nem lehet tudni, hogy a regisztrálók hány százaléka látogatott el az oldalra Swift bejegyzése miatt.

Az énekesnő viszont egyelőre – a regisztrálásra biztatáson kívül – nem nyilatkozott az elnökválasztás kapcsán, hiába készül rá nagy erőkkel mindkét oldal. Ezért a keményvonalas republikánus véleményvezérek jobb híján kedvenc hobbijukkal szórakoztatják követőiket: összeesküvés-elméletekkel.

Az ugyanis teljességgel elfogadhatatlan számukra, hogy Swift csak úgy magától, saját akaratából, mindenféle ellentételezés nélkül lenne demokrata.

A Rolling Stone megfogalmazása szerint Trump szövetségesei „keresztes háborút” indítottak Taylor Swift ellen, és magát Trumpot is foglalkoztatja az énekesnő és Biden lehetséges összefonódása. Bár a lap forrásai szerint Trump és kampánystábja biztosra veszik, hogy az énekesnő idővel be fog állni a demokrata elnök mögé, a republikánus elnökjelölt-aspiráns azzal nyugtatja a munkatársait, hogy „akármennyi A-listás híresség támogatása sem fogja megmenteni Bident”, és egyébként is, „ő sokkal népszerűbb, mint Swift”, és a követői is sokkal elkötelezettebbek. Trump egyébként állítólag azon is megsértődött, hogy nem ő lett az év embere a Time magazinban, hanem Swift.

Trump fejében ugyan a személyes irigység játszhatja a főszerepet, a kampánystábja ennél komolyabban is foglalkozik Swift elnökválasztásban játszott szerepével, és azzal, hogyan lehetne ellene fordítani a közvéleményt. Ennek érdekében jobboldali médiaszemélyiségeket és influenszereket is bevetnek, nem véletlenül harapóztak el az utóbbi időben az internet szélsőjobboldali bugyraiban a Swift-ellenes bejegyzések és összeesküvés-elméletek.

A Fox News műsorvezetője, Jesse Watters például január elején arra a megfejtésre jutott, hogy Swift tulajdonképpen a Pentagon embere, aki „egy titkos politikai program fedőembere lehet”, és arról próbálta meggyőzni a nézőit, hogy a Pentagon pszichológiai műveleti egysége négy éve a NATO-nak is felajánlotta, hogy beszervezik Taylor Swiftet „az online félretájékoztatás elleni küzdelembe”. A Pentagon ezt cáfolta, az ő szavaikkal élve „lerázta magáról” a vádakat.

Jack Posobiec szélsőjobboldali összeesküvés-elméletgyártó kijelentette, hogy a Demokrata Párt és más erők „egy olyan hadműveletre készülnek, amelynek célja, hogy Taylor Swiftet felhasználják a választásokon Donald Trump ellen”. „Taylor Swift eszköz. Az egész hamis. Kijátszanak titeket” – írta az X-en egy másik jobboldali médiaszemélyiség, Benny Johnson. Laura Loomer, egy másik trumpista megmondóember szerint ráadásul Swiftet nem csak a választás manipulálására akarják felhasználni Bidenék, de ő lesz az abortuszpárti kampányuk reklámarca is. A legerősebb összeesküvés-elméleteket a CNN is összegyűjtötte.

Ráadásul a radikális Trump-követőknek nemcsak Swifttel van gondjuk, de Kelcevel is, aki miután 2021-ben a Walgreens gyógyszertári üzletlánc reklámjában arra biztatta az amerikaiakat, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen, 2023-ban a Pfizer reklámarca is lett. Innentől kezdve az oltástagadók szemében ő lett a globális gyermekrabló-csipbeültető-autizmustokozó gyógyszergyárak legújabb bábja, és mint ilyen, természetesen maga a megtestesült gonosz. A Pfizer-reklámot ráadásul a Kansas City Chiefs meccse alatt játszották le először, ezzel az NFL is cinkostárssá vált trumpisták szemében.

És ezzel el is érkeztünk az összeesküvés-elméletek újabb szálához. Az NFL az elmúlt hónapokban nevetség és kritika tárgya is lett, amiért a mérkőzések alatt mérték nélkül mutogatták a kivetítőkön a lelátón szurkoló Taylor Swiftet. Ez persze marketing szempontjából remek fogás, de tény, hogy a sportélmény színvonalát nem igazán emeli. A republikánusok viszont ennél sokkal többet látnak a stratégiába: egyes véleményvezérek szerint az NFL ezzel tulajdonképpen arra játszik, hogy tovább növelje Kelce és Swift rajongótáborát, egyrészt azért, hogy növelje a sportág népszerűségét, másrészt, hogy még nagyobbat üssön, amikor a pár bejelenti, hogy Bident támogatja. Tehát az NFL politikai elfogultságból, és nem puszta reklámfogásból mutogatja szupersztárt a közvetítésekben.

Sőt, egyes véleményvezérek szerint az NFL egyenesen manipulálta a játékokat, hogy mindenképp Kelce csapata, a Kansas City Chiefs jusson el a Super Bowlig – hogy a milliók által követett NFL-döntő igazi demokrata kampányesemény lehessen.

Egyes trumpista influenszerek pedig odáig mentek a konteógyártásban, hogy kijelentették: Kelce és Swift tulajdonképpen kamupár, akiket az NFL és a Demokrata Párt kreált egy mélyállami pszichológiai kísérlet keretében. A sportot ugyanis már gyerekkortól kezdve agymosására használják, amikor inkább Jézusra kellene koncentrálniuk a fiataloknak, ezért népszerűsítik a demokraták és az NFL is Kelce és Swift kapcsolata segítségével.

"Hol van Taylor" és "Hajrá, Taylor pasija!" – lengetik a táblákat a Kansas City Chiefs szurkolói a csapat frankfurti mérkőzésén 2023. november 5-én – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
"Hol van Taylor" és "Hajrá, Taylor pasija!" – lengetik a táblákat a Kansas City Chiefs szurkolói a csapat frankfurti mérkőzésén 2023. november 5-én – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Eközben persze a demokraták sem tétlenkednek, a New York Times cikke szerint Biden kampánystábja nagy erőkkel dolgozik azon, hogy megnyerjék maguknak a 34 éves énekesnő támogatását, amivel reményeik szerint népszerűbbé válna a 81 éves demokrata elnök a fiatalok körében. De ha ez nem jön össze, akár azt is bevethetik, hogy barátságkarkötővel a karján elküldik egy Swift-koncertre Bident, hogy ott lőjenek róla kampányfotókat.

Az elnökválasztási évre ráfordulva egyébként mind Biden, mind Trump rendkívül népszerűtlen, az elnök esetében 40 a róla jó, 55 százalék a rossz véleménnyel lévő aránya, az exelnök esetében 42-53 a bontás. Az már most látszik, hogy – ha Trump lesz a republikánus jelölt – szoros verseny lesz közöttük. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy Taylor Swift szava lesz a mérleg nyelve, de érezhető, hogy a demokrata oldal minden morzsányi segítségért nagyon hálás lenne.

Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy Taylor Swift nem minden fiatal szemében testesíti meg a „követendő példát”. Az énekesnő az elmúlt években ugyanis egyre jobban kivívta maga ellen egy egyre gyarapodó csoport haragját: a klímakatasztrófa miatt aggódókét.

Repülök, drágám!

Hogy lehet, hogy Taylor Swift egyik nap még az USA egyik oldalán koncertezik, másnap pedig már Travis Kelcenek szurkol a lelátón az USA másik oldalán? És hogy lehet, hogy két meccs között Kelce is ott tud lenni a back stage-ben, hogy a koncertek után hazavigye a kedvesét? Nem, nem teleportálnak. Repülőre pattannak.

Taylor Swiftet először 2022-ben érte utol igazán a népharag, amikor a pofátlanul sokat magánrepülőzető sztárok toplistájának a tetején találta magát. Az énekesnő abban az évben csak január és szeptember között 170-szer repült a magángépével, összesen 15,9 napot töltött a levegőben, és ezzel 8293,54 tonna szén-dioxid-kibocsátásért felelt egymaga, ami több mint ezer háztartás összes energiakibocsátásának felel meg egy évben az Egyesült Államokban.

Swiftnek egyébként két gépe van, az egyik 12, a másik 16 főt tud szállítani, és mindkettőt évekkel ezelőtt vásárolta. Az egyik típus mai listaára 54 millió dollár (közel 20 milliárd forint), a másiké 44 millió (közel 16 milliárd).

Bár az énekesnő más hírességekkel szemben nem igazán kérkedett azzal, hogy szinte mindenhova privát géppel megy, így is annyian támadták miatta, hogy egy idő már a PR-csapatának is komoly fejtörést okozott, hogy mégis mivel magyarázzák az utakat. Az egyik, nem túl fantáziadús megoldásuk az volt, hogy azt mondták, a számok nem stimmelnek, Swift ugyanis sokszor adja bérbe a gépét, tehát nem csak ő repül vele (ezt mondjuk nem bizonyították semmivel). Ennél sokkal leleményesebb volt, amikor az énekesnőt a stábja egy fekete esernyő alá rejtve próbálta leszállítani a gépéről a Los Angeles-i repülőtéren.

Sokan már előre kérdőre vonták a sztárt, hogy ha ennyit utazgatott a magángépén, akkor, amikor nem is turnézott, mi lesz, ha beindul az Eras Tour. Az énekesnő kommunikációs stábja ekkor közölte: nyugi, „mielőtt a turné 2023 márciusában elkezdődött volna, Taylor több mint kétszer annyi karbonkreditet vásárolt, mint amennyi a turné összes utazásának kompenzálásához szükséges lenne”. Ezt sem igazolták semmivel.

De mi az a karbonkredit, és mire jó? A karbonkreditnek nem túl jó a hangzása, és a sajtója sem, mióta létezik, sokan vádolják az egész piacot azzal, hogy semmi másra nem jó, mint a globális vállalatok és magánszemélyek zöldre mosdatására. A klímaeredmények feljavítására használt karbonkreditek lényegében szabadon adható-vehető elektronikus tanúsítványok. A karbon-ellentételezés lényege, hogy azok a vállalatok, akik saját maguk nem tudják elérni a kitűzött klímacélokat, krediteket vásárolhatnak olyan projektektől, amelyek korábban pénzt költöttek legalább egy tonnányi klímaváltozást okozó gáz csökkentésére. Jobb lesz ettől a bolygónak? Erről régóta vita van, a botrányok zöme az elmúlt években akörül robbant ki, hogy valóban áll-e kibocsátáscsökkenés a projektek mögött, és ha áll is, az nem valósult volna-e meg egyébként is, pluszbefektetés nélkül. A rendszer pártolói szerint viszont ösztönzőleg hatnak a klímavédő kezdeményezésekre a kreditek, ezért ebben a sztoriban mindenki nyer. A karbonkreditek jó és rossz oldaláról Kruppa Márton írt részletes elemzést, ami a Telexen is megjelent.

Jót tesz Taylor Swift marketingjének, hogy (állítólag) bevásárolt karbonkreditekből? Igen. Kevesebbet árt ezzel a bolygónak a magánrepülőzgetésével? Nem.

2023 elején Swift tényleg visszafogta magát. A Business Insider cikke szerint az énekesnő tavaly január és augusztus között 103-szor ült magángépre, de az utak a döntő többségére – 86-ra – csak az Eras Tour márciusi kezdete után került sor. A sztár menetrendje elég szoros, és a repülési adatok alapján sokszor már a koncertek után, késő este repülőre pattant, hogy otthon, Nashville-ben tölthesse az éjszakát, majd másnap repült tovább a turné következő állomására. Sok esetben a két gépe követte egymást, minden jel szerint tehát Swift nemcsak saját magát, de a stábtagjait is hazautaztatta egy-egy koncert után.

Taylor Swift a texasi Arlingtonban lép fel 2023. március 31-én – Fotó: Suzanne Cordeiro / AFP
Taylor Swift a texasi Arlingtonban lép fel 2023. március 31-én – Fotó: Suzanne Cordeiro / AFP

És akkor jött a szeptember, a szeptemberrel pedig az új szerelem, Travis Kelce, aki maga sem szégyenkezhet, ha kettő nem is, egy magángépe neki is van. Azóta Swift gépei nemcsak az otthonai és a koncerthelyszínek között fordulnak meg, de rendszerint Kelce meccseit és Kansas City-beli otthonát is útba ejtik. Ugyanígy Kelce is szorgosan látogatja az énekesnő koncertjeit.

Az énekesnő természetesen a vasárnapi NFL-döntőt sem hagyja ki. Egyes becslések szerint azzal, hogy Swift Tokióból repül majd a Las Vegas-i Super Bowlra, nagyjából 90 tonna szén-dioxidot fog kibocsátani, ami körülbelül 14-szerese egy átlagos amerikai háztartás éves mérlegének.

Az énekesnő egyébként egyáltalán nem örül annak, hogy a nyilvánosság ennyire el van foglalva a magánrepülős utazgatásaival. Tavaly decemberben az ügyvédei állítólag fenyegető levelet küldtek annak az amerikai diáknak, aki évek óta követi a híresek és gazdagok nyilvánosan elérhető repülési adatait és posztolja azokat az oldalán. Swift ügyvédei szerint ez zaklatásnak minősül, és perrel fenyegették meg a fiatalt.

A turné még messze nem ért véget, ráadásul az észak-amerikai körút után Dél-Amerikában is több koncertet adott az énekesnő, rövid szünet után pedig februártól megy Kanadába, Európába, Ázsiába és Ausztráliába is. Aztán ad még pár koncertet az USA-ban is. Szóval lesz hova repülni.

Swift Budapestre nem jön, hiába kérte szépen Karácsony Gergely is, a legelhivatottabb magyar swiftiek viszont elutazhatnak Bécsbe, vagy akár messzebb is, hogy lássák az énekesnőt, már ha olyan szerencsések lesznek, hogy esélyt nyerhetnek a jegyvásárlásra, a vásárlási folyamat ugyanis többlépcsős. A jegyre viszont nem árt jó előre elkezdeni spórolni: a bécsi koncertekre (itt hármat is ad az énekesnő) a legolcsóbb helyek 240 ezer forint körül alakulnak, de lehet venni 1,3 milliósat is, másodkézből pedig ennek akár a sokszorosáért is le lehet csapni egy-egy jegyre. Ez persze nem véletlen, egy olyan szuperprodukció, mint az Eras utaztatása egyáltalán nem olcsó mulatság, de Swift idei vagyongyarapodása alapján az is egyértelmű, hogy nem kell félteni, ha profittermelésről van szó.

A kérdés inkább az, mennyire kell félteni a republikánusok és a klímaaktivisták haragjától.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!