Taylor Swift állítólag perrel fenyegette meg a magángépes utazásait dokumentáló diákot

2024. február 7. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai diák, aki évek óta követi nyomon hírességek magángépeit, azt állítja, hogy Taylor Swift ügyvédei perrel fenyegették meg, amiért online megosztotta a nő repülési adatait – írja a BBC.

Jack Sweeney nyilvánosan elérhető adatok segítségével követi nyomon a gazdagok repülőgépeinek fel- és leszállásait, majd egy nappal később közzéteszi azokat. 2022-ben a Twitter letiltotta Sweeney oldalát, miután Elon Musk azzal vádolta meg, hogy „merényletkoordinátákat” oszt meg. Sweeney a techmogul magángépes útjait is szorgosan dokumentálta.

A Közép-Floridai Egyetem 21 éves hallgatója szerint Swift ügyvédei azzal vádolták meg, hogy amit csinál, zaklatásnak minősül, és követelték, hogy álljon le az énekesnő magángépeinek (Swiftnek két magángépe van) követésével.

A decemberben kézbesített felszólító levélben amerikai médiabeszámolók szerint az állt, hogy a repülési információk „közvetlen veszélyt jelentenek Swift biztonságára és jólétére”, és „élet-halál kérdés” az énekesnő számára, hogy ne legyenek nyilvánosak ezek az adatok, ugyanis a karrierje során számos zaklatóval volt dolga, az adatok pedig „útitervet adnak a bűnözőknek terveik megvalósításához”.

Múlt hónapban egy 33 éves férfit tartóztattak le Swift otthona előtt, az énekesnő szóvivője akkor is azt mondta, hogy részben a magángépeiről szóló posztok tehettek arról, hogy a férfi megjelent a háznál, ugyanis a bejegyzésekből pontosan kiderült, hogy mikor, hol tartózkodik az énekesnő.

Sweeney a BBC-nek azt mondta, nem áll szándékában ártani, és szerinte is van „Swiftnek néhány jó dala”, de hisz az „átláthatóságban és a nyilvános tájékoztatásban”. Hozzátette, a fenyegető levelet pont azután kapta, hogy a média elkezdte vizsgálni Swift szén-dioxid-kibocsátását.

Taylor Swiftet először 2022-ben érte utol a népharag, amikor a pofátlanul sokat magánrepülőző sztárok toplistájának a tetején találta magát. Az énekesnő abban az évben csak január és szeptember között 170-szer repült a magángépével, összesen 15,9 napot töltött a levegőben, és ezzel 8293,54 tonna szén-dioxid-kibocsátásért felelt egymaga, ami több mint ezer háztartás összes energiakibocsátásának felel meg egy évben az Egyesült Államokban.

A tavaly márciusban indult koncertturnéja, az Eras Tour újra felszínre hozta a Swift utazásaival kapcsolatos aggodalmakat. Az énekesnő kommunikációs stábja szerint „mielőtt a turné 2023 márciusában elkezdődött volna, Taylor több mint kétszer annyi karbonkreditet vásárolt, mint amennyi a turné összes utazásának kompenzálásához szükséges lenne”. Igaz, ezt nem igazolták semmivel, és az is kérdéses, hogy a karbonkreditek mégis mennyire kompenzálják a magángépek károsanyag-kibocsátását. Leginkább semennyire.

Azt, hogy Swift utazásaival mennyire van elfoglalva Amerika (és a világ) közvéleménye, jól jelzi, hogy múlt héten a japán külügynek kellett megerősítenie, hogy az énekesnő biztosan oda fog érni a vasárnapi Super Bowlra a tokiói koncertje után, hogy szurkoljon a barátjának, Travis Kelce-nek. Természetesen magángéppel.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!