Nem is kérdés, hogy sokaknak szerényebb volt az idei karácsony. Önnek miről kellett lemondania?

2022. december 27. – 10:49

frissítve

Nem is kérdés, hogy sokaknak szerényebb volt az idei karácsony. Önnek miről kellett lemondania?
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

2022 – finoman szólva – nem volt túl fényes év. Az év elején kezdődő orosz–ukrán háború csak tovább tetézte az egyre jobban elszabaduló élelmiszer- és energiaárakat, és a magyar kormány különböző intézkedései inkább kevesebb, mint több sikerrel tudták mérsékelni a már amúgy is válságközeli helyzetet. Ahogy közeledett az év vége, úgy kellett egyre szorosabbra húzni azt a bizonyos nadrágszíjat is is, így sokaknak kellett nélkülözniük még az ünnepek alatt is. Most olvasóink történetére vagyunk kíváncsiak, kik és hogyan élték meg idén a karácsonyt, ami sok családban valószínűleg a tervezettnél szűkösebb és szerényebb volt.

Tavaly karácsonykor úgy érezhettük, hogy a koronavírus-járvány sűrű évei után helyreállt a világ rendje, miután 2020-ban még az emberek többsége egyedül töltötte a szentestét, mások maszkkal az arcukon próbáltak falatozni a karácsonyi menüből, míg sokan egymástól messze, biztos távolságban, az udvaron állva, két fogvacogás között kívántak egymásnak boldog karácsonyt. Bár 2022-ben már kevesebb fejfájást okozott a járvány, idén az ünnepi hangulatot sokkal inkább a gazdasági válság árnyékolta be, ami a Covid–19-ből éppen csak kilábaló társadalmakat újabb egzisztenciális válságba lökte.

Sok, előre nem látott rossz dolog történt 2022-ben, és az ünnepi hangulaton kicsit sem segít, ha belemegyünk ezeknek a fejtegetésbe, néhányat közülük azonban muszáj megemlítenünk, amelyek együttesen azt eredményezték, hogy sokaknak kellett lemondaniuk akár az ajándékozásról, favásárlásról vagy az ünnepi terülj, terülj asztalkámról.

Várjuk olvasóink történetét is: kérjük, írja meg nekünk, ha a nehezebb anyagi helyzet miatt szerényebben teltek idén az ünnepek. Várjuk olvasóink beszámolóit arról mit és miért kellett nélkülözniük, illetve milyen alternatív megoldások születtek a szűkösebb keretből idén karácsonykor az ugyelet+szerenykaracsony@telex.hu címre.

Mikor az év elején Vlagyimir Putyin úgy döntött, inváziót indít Ukrajna ellen, nem csak az ukrán nép életét bolygatta meg. Az orosz–ukrán háború olyan gazdasági bizonytalanságot és energetikai instabilitást eredményezett, amibe az egész világ beleremegett. Sokaknak bizonytalanná vált, hogyan fogják kifizetni a többszörösére nőtt rezsiszámlákat, amin az egész kontinenst érintő energiaválság mellett a kormány által bevezetett új rezsiszabályok sem segítettek.

A szomszédban zajló háború csak az egyik oka az itthon egyre növekvő inflációnak, a forint elértéktelenedése novemberre rekordmagas, 22,5 százalékos inflációt eredményezett. A háztartási energia mellett 2022-ben az élelmiszerek ára drágult leginkább: a hétvégi bevásárlás egyre drágább lett, majdnem másfélszer annyit fizettünk a múlt hónapban az élelmiszerért, mint egy évvel ezelőtt. A kormány megpróbálta mérsékelni a folyamatos drágulást, ezért is került nyolcfajta élelmiszerre ársapka, ami azonban azt eredményezte, hogy bizonyos alapanyagokból az emberek spájzolni kezdtek, és idővel hiány lépett fel az étolaj mellett a cukorból is. Az egyre nagyobb drágulás sokakat késztet spórolásra, tudatos vásárlásra – bár az is kérdéses, hogy csupán akarattal és elszántsággal tudunk-e csökkenteni a kiadásainkon.

Az itthoni közhangulatot nemcsak az ársapka alól kikerülő benzinárak és a december végén fellépő benzinhiány fokozta, hanem az is, hogy az év nagy részében hadilábon álltunk az EU-val, főleg a jogállamiságot illetően nem volt meg az egyetértés. A helyzet év végére olyan szinten eszkalálódott, hogy a közelmúltban kérdésessé vált, hogy az ország megkapja-e a több milliárd eurónyi uniós támogatást. (A 9000 milliárd forintos magyar tervet végül szigorú feltételekkel jóváhagyták.) Ez az örökös bizonytalanság, az egymást követő krízisek az év folyamán nemcsak a pénztárcánkra, hanem a lelki állapotunkra és mentális egészségünkre is hatással voltak. Talán ezért sem meglepő, hogy más gyógyszerekkel egyetemben az egyik legismertebb szorongáscsökkentőből is hiány volt decemberben.

Nem kis problémákkal kellett tehát idén szembenéznünk. Érhető, ha valakinek karácsonykor nem a túl sok mákos bejgli vagy a nagyi halászléje ülte meg a gyomrát, hanem az a borzasztó nyomasztó érzés, hogy mit adjon ajándékba, miből vegyen karácsonyfát, miközben tűzifára is alig telik, vagy honnan lesz majd pénz a karácsonyi menüre és a következő havi gázszámlára is. Természetesen szó sincs arról, hogy az ünnepek csak a materiális dolgokról szólnának, mégis karácsonykor mindenkit kicsit még érzékenyebben érinthet a nélkülözés. Márpedig az elmúlt év eseményeire visszatekintve, sokaknál valószínűleg idén szerényebb és visszafogottabb keretek között valósulhat meg az ünneplés.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!