Nincs cukor

2022. november 29. – 10:15

Nincs cukor
Üres cukros polcok egy budapesti üzletben – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Fogjon meg gyorsan két csomaggal, mert lehet, hogy aztán napokig nem lesz!”

Ezt az egyik budapesti Sparban mondta az eladó, amikor a hatósági áras kristálycukor iránt érdeklődtünk. Egyetlen csomag árválkodott a polcon, de az utolsó pillanatban azt is elhappolták előlünk. A piaci áras kockacukorból és nádcukorból bezzeg nem volt hiány, még válogathattunk is a márkák között. Az eladó készségesen előhozott nekünk a raktárból egy tízes pakk kristálycukrot, ekkor kaptuk az előbb idézett jótanácsot. Ennyi kristálycukrot kaptak legutóbb, és kiszámíthatatlan, hogy mikor jön legközelebb áru. „Ha kitesszük, 10 perc alatt elkapkodják az emberek” – panaszolta az eladó.

A Mammutban lévő nagyobb Sparban is üres polcok fogadtak minket a cukros részlegnél.

„Megdöbbentő, tisztára mint a szocializmusban! Az a háború utáni vicc jut eszembe, hogy a zsír óráról órára drágult, ahogy egyre kevesebb volt belőle”

– jegyezte meg egy idősebb vásárló, aki szintén cukrot szeretett volna venni.

A boltokat elnézve az elmúlt hónapokban teljesen új értelmet nyert a jól ismert mondás, miszerint viszik, mint a cukrot. Pontosabban csak vinnék, mert a budapesti és a vidéki üzleteket járva az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor. Nemcsak arról van szó, hogy épp nincs cukor a boltban, hanem nem is tudják, mikor kapnak legközelebb árut. A cukorínség nemcsak a kisboltokat érinti, hanem a nagyobb üzletláncokat (Aldi, Lidl, Tesco, Spar, Penny) is. Az eladók egyértelműen a február óta érvényben lévő árstopot és az annak nyomán bevezetett mennyiségi korlátozást okolják az áruhiányért. A jelenség egyáltalán nem új, de a karácsonyi sütési láz miatt még feltűnőbbé válhat.

Ha lenne, már nem lenne

Az egyik Pennyben sem volt jobb a helyzet, mint a két Sparban. „Talán ha holnap reggel nyitásra jön, akkor lesz. Ha nem, akkor ne is jöjjön, mert 30 perc múlva úgysem lesz” – magyarázta az eladó. Az egyik belvárosi Tesco Expresszben csak rezignáltan legyintettek, amikor a cukor felől érdeklődtünk. „Ja hát cukor az nincs, de liszt van! A XVI. kerületben lakunk, a fiamat leküldtem cukorért, de csak a harmadik boltban kapott. Ez borzasztó! Persze a kínai boltban van, csak hétszázért adják” – tette hozzá.

A Lidl esetében vegyes volt a kép. A Csalogány utcai üzletükben egy raklapnyi cukor állt, amikor ott jártunk, míg a Király utcai Lidlben csak kedvesen mosolyogtak, amikor megkérdeztük, hol találjuk a cukrot. Klasszikusan az a helyzet állt elő, hogy ha lenne is cukor, már nem lenne. Vagyis ha kapnának is cukrot, úgyis olyan gyorsan elkapkodnák a vásárlók, mintha nem is lett volna. Azzal biztattak a Lidlben, hogy nézzük meg a kisboltokat, talán náluk még lesz cukor.

Cukorhiány budapesti boltokban – Fotó: Olvasói fotó / Telex Cukorhiány budapesti boltokban – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Cukorhiány budapesti boltokban – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Hát, nem volt. Egy közeli Reálba mentünk be, de a hatósági árat hirdető árcédula mögött csak porcukrot és nádcukrot találtunk. A pénztárnál azt mondták, hogy hiába rendelnek, nem kapnak árut, szóval később se próbálkozzunk. Hasonló tapasztalatokról számoltak be egy belvárosi non-stopban is. Egy ideje már egyáltalán nem kapnak cukrot a beszállítótól, pedig náluk is sokan keresik a terméket, főleg így, az ünnepek előtt.

„De legalább nem bukunk rajta, nem úgy, mint a tojással meg a tejjel. Hát ugye kinek mit intéztek”

– magyarázta a boltos.

Persze nem csoda, hogy több boltban is hiány alakult ki a kristálycukorból. Az árstopok kritikusai már a bevezetésükkor arra figyelmeztettek, hogy a hatósági ár idővel áruhiányhoz vezet, lásd üzemanyag. A cukor esetében is így történt, már szeptemberben arról lehetett hallani, hogy sok helyen elkezdték felvásárolni a cukrot, áruhiányt okozva. Erre reagálva több üzletlánc is mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre, a kristálycukorból például csak 2 kilót lehet egyszerre vásárolni.

Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke is arról beszélt néhány hónapja, hogy pusztán az alacsonyabb ár miatt több cukrot vesznek az emberek, a megnövekedett kereslettel pedig nem tudják tartani a lépést a boltok. Úgy tűnik, azóta sem javult a helyzet. Más kérdés, hogy mit kezdenek ennyi cukorral az emberek, miért nem elég az a 2 kiló, amit egyszerre tudnak venni. Mintha a Covid alatt látott helyzet ismétlődne meg, amikor mindenki vécépapírt és élesztőt kezdett el halmozni otthon. Valószínűleg arra számítanak a vásárlók, hogy később lényegesen drágább lesz, de a felhalmozás mellett szólhat az is, hogy a cukor egyébként korlátlan ideig eláll.

Korán kell kelni az olcsó cukorért

Nem csak a fővárosban találkozni cukorhiánnyal. Szegeden is hónapok óta beszédtéma, hogy ritkán van a boltokban cukor. Ezért aztán az emberek többet vesznek belőle, mint máskor, ha valahol sikerül kapniuk, számolt be az ottani tapasztalatokról a Telex tudósítója. „Hiszen már hónapok óta így megy: néha van, de sokszor nincs. Nem tudom, mikor kapunk megint, kiszámíthatatlan az érkezése” – mondta az eladó az egyik szegedi Coopban, ahol múlt héten még egyetlen zacskónyi cukor sem volt, hétfőre viszont már feltöltötték a polcokat. A Sparban is elfogyott a hatósági áras cukor, miközben a Szegedtől 20 kilométerre lévő mórahalmi CBA-ban bőven volt belőle. Egy helyi kisboltban ugyanakkor arra panaszkodtak, hogy hetente csak 20 kiló cukrot kapnak, amit hamar felvásárolnak az emberek. Szerencsére szegedi tudósítónknak még pont jutott egy kilós csomag.

A 800 fős Kisbajcs gyakorlatilag összenőtt Győrrel, a faluban működik Szabó Tamás kisboltja.

„Hatósági áras cukrunk most nincs. Volt egy, azt elvitték, korábban pedig mi bontottunk meg egy zacskóval, mert a kávéhoz kell”

– mondta a Telex győri tudósítójának.

Szabó Tamás, a kisbajcsi bolt üzemeltetője – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Szabó Tamás, a kisbajcsi bolt üzemeltetője – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Azt is elmagyarázta, hogy miért van ez így. „Ha kereskedőként rendelek, hatszáz és hatszázötven forint között hoznak nekem árut, ehhez képest én 390 forintért adhatom. Darabonként ezért legalább 250 forintot bukok,

a kérdés csak az, hogy gyorsan vagy lassan véreztetem ki magam. Én maradok a lassabbnál.”

A mennyiségi korlátozás miatt az sem megoldás, hogy a nagyobb boltokból töltse fel a készletet, mert egy csomaggal tudna venni, azt pedig percek alatt elvinnék. Az egyik közeli forgalmas győri szupermarketben viszont volt az ársapkás cukorból is, még ha nem is álltak kartonszám a csomagok.

Pécsi tudósítónk négy különböző boltban próbált cukrot venni hétfőn, egyik helyen sem kapott. A Pennyben azt tanácsolták neki, hogy keljen korán, mert reggel hatkor még általában van belőle. A Lidlben csak néhány szakadt, üres zacskó, na meg az árcédula jelezte, hogy hol szokott lenni a cukor. Aznap valószínűleg nem is kaptak újabb szállítmányt, mert a kamion már korábban járt az üzletnél.

Pécsi tudósítónknak azt jelezték olvasók, hogy a napokban a mohácsi Aldiban és Pennyben is hiány volt az ársapkás cukorból.

Annyi cukor fogyott nyárig, mint máskor egész évben

Az üzletláncokat is megkérdeztük, hogy miért nincs elég cukor a boltokban, mi okozza az áruhiányt. A Spar azt írta: akadoznak a beszállítások, ezért kevesebb kristálycukor érhető el a Spar boltjaiban, mint tavaly ilyenkor. Van olyan árstopos termék, amiből a korábbiakhoz képest háromszoros mennyiséget értékesítenek,

a kristálycukor esetében a tavalyi egész éves mennyiség már idén nyárra elfogyott.

A Tesco szerint folyamatos az ellátás a hatósági áras élelmiszerekből, így a cukorból is, de előfordulhat, hogy egy-egy áruházban átmenetileg, egy adott napon belül nem a megszokott mennyiségű áruval találkoznak a vásárlók. Az áruházlánc ezt azzal magyarázza, hogy az árstop extra keresletet generált a cukor esetében is.

A Penny válaszában azt írta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan most is előfordulhat átmeneti készlethiány a cukor esetében is, de ez nem hosszabb és tartósabb, mint a máskor. A karácsonyi időszakban arra számítanak egyébként, hogy általánosságban kevesebb termék fogy majd tavalyhoz képest, az előzetes számítások szerint 5-7 százalékkal. Ennek az infláció az oka, mivel októberben például 34 százalékkal nőtt a forgalmuk, viszont az értékesített áruk mennyisége 8-10 százalékkal csökkent.

„A megnövekedett fogyasztói kereslet eredményezhet időszakosan üres polcokat, de az üzletekbe a beszállítás folyamatos és biztosított” – írta megkeresésünkre a Lidl. Náluk is többszörösére nőtt a kereslet az árstopos termékek, így a cukor iránt is. A megnövekedett igények miatt jelentősen több cukrot tartanak az üzleteikben, mit amennyit a jogszabályban előírt mennyiség lenne.

A cikk elkészítésében Gűth Ervin pécsi tudósítónk, Sudár Ágnes győri tudósítónk és Móra Ferenc Sándor szegedi tudósítónk is részt vett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!