Program ide, program oda, nincs mindenhol elég tűzifa, ezért átcsoportosít a kormány

2022. október 1. – 11:05

frissítve

Program ide, program oda, nincs mindenhol elég tűzifa, ezért átcsoportosít a kormány

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely egy szeptember eleji kormányinfón jelentette be, hogy a kormány tűzifa- és barnaszénprogramot is hirdet. A miniszter akkor annyit mondott a programról, hogy közvetlenül az erdőgazdaságoktól lehet majd fát venni, mindezt hatósági áron. Egy héttel később a kormány el is indította a programot, de a kialakult helyzet miatt nem mindenki boldog. Szombaton végül az Agrárminisztérium is úgy érezte, itt az ideje a következő beavatkozásnak: a nagy érdeklődés miatt szeptember végétől vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés, például a főváros térségébe.

Röviden a lényeg: az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifát egységes áron lehet megvásárolni, háztartásonként maximum tíz erdei köbmétert (egy erdei köbméter 1x1x1,7 méteres farakást, azaz egy méter hosszan 1,7 méter magasra pakolt egyméteres farönköket jelent, ami frissen vágott keményfából 11-12 mázsa, a fűtésre alkalmas légszáraz állapotú fából pedig nagyjából 8 mázsa).

Minderre az ország 152 értékesítési pontján van lehetőség, az igényt pedig személyesen, telefonon és emailben lehet jelezni. A tűzifaprogramban három tűzifatípus árát határozták meg: keménylombos fát 30 ezer forintért, lágylombos fát 19 ezer forintért, míg fenyőt 19 ezer forintért lehet erdei köbméterenként vásárolni. Fontos, hogy a megvásárolt tűzifa szállításáról a vevőnek kell gondoskodnia.

Az is fát vesz, aki korábban soha

A program kezdete óta több probléma is felmerült. Az egyik legszembetűnőbb, hogy sokan panaszkodnak arra, hogy hiába telefonálnak, írnak vagy keresik személyesen az erdőgazdaságokat, rendre azt a választ kapják, hogy nagy a várakozási idő, ami van, ahol egy-két hónap, de olyan erdőgazdaság is van, ahol csak januárra ígérik, hogy lesz tűzifa. Nagy István agrárminiszter a program indulásának bejelentésekor azt mondta, hogy a fűtési szezonra elegendő tűzifa áll az ország rendelkezésére. Állítása szerint az őszi termelés a tervek szerint halad, sőt a kormány egy rendeletben azt is megtiltotta, hogy a kitermelt fát külföldre adják el.

Gulyás Gergely az agrárminiszter kijelentéseit a csütörtöki kormányinfón valamelyest árnyalta: akik fával akarnak fűteni, azoknak lesz fa, de a kormány nem mondta, hogy nem kell majd várni. Elismerte, hogy tudnak néhány erdőgazdaságnál fennakadásokról (például a Pilisi Parkerdőnél), de november közepéig, legkésőbb végéig mindenkinek meg kell kapnia a fát – mondta Gulyás. A november közepe, illetve vége azonban már bőven fűtési szezonnak számít, ha például a távfűtési szezon kezdetéből indulunk ki, ami szeptember 15-tel indul, október 15-ig pedig mindenhol be kell kapcsolni a fűtést.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sokan arról számolnak be, hogy valójában nincs elég fa. A gázárak elszabadulása miatt hatalmas méretű felvásárlási láz kezdődött a piacon. Az is igyekszik fából betárazni, aki korábban abszolút nem használt fát, mivel sokan így próbálják kiváltani a hétszeresére drágult gázt. Fűtésre jobb esetben a tavaly vágott fát lehet használni (akad persze kivétel, akácfával például könnyebb nedves, kevésbé kiszáradt állapotában is begyújtani), azonban a korábban vágott famennyiség jelentős részét az előrelátó, sok fát használó kereskedők és magánszemélyek már tavasszal felvásárolták.

Ennek is köszönhető, hogy most, különösen a kormány rendelete után ott sorakoznak az emberek az erdőgazdaságoknál, ahol sok esetben már a telefont sem tudják felvenni, mert az egyik érdeklődőt azonnal váltja a másik, aki pedig személyesen próbál tűzifát szerezni, az vélhetően sorral is találkozik, mint történt a napokban például Monoron.

Mi is megpróbáltunk a 152 kijelölt, állami erdőgazdaságnál érdeklődni, azonban a többség nem vette fel a telefont, aki mégis, azt kérte, hogy emailben vagy személyesen érdeklődjünk. Ezért több erdőgazdaságot írásban is megkerestünk, a cikk megjelenéséig azonban egyikük sem válaszolt megkeresésünkre.

Gulyás Gergely bejelentése a kormány tűzifa- és barnaszénprogramjáról a 2022. szeptember 8-i kormányinfón – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Gulyás Gergely bejelentése a kormány tűzifa- és barnaszénprogramjáról a 2022. szeptember 8-i kormányinfón – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Van, ahol a hatósági ár miatt lett drágább a tűzifa

Azon túl, hogy a kormány a tűzifával kapcsolatos felelősség nagy részét az állami erdőgazdaságokra hárította, sokan annak se örülnek, hogy hatósági árat vezettek be a tűzifára. Bizonyos esetben segít, és nem hagyja, hogy a megnövekedett kereslet miatt elszabaduljon a tűzifa ára, olvasóink azonban arról számoltak be, hogy akadnak erdőgazdaságok, ahol nem mérsékelte, hanem feljebb tornázta a tűzifa árát a központilag meghatározott ár.

Egy délnyugat-magyarországi erdőgazdaságnál alig egy hónapja még 22 ezer forint / erdei köbméter áron lehetett hozzájutni a hengeres keménylombos tűzifához. A hatósági árakról szóló rendelet megjelenése után az ajánlat lekerült az érintett erdőgazdaság honlapjáról, helyette most már az előírt 30 ezer forint / erdei köbméter található meg.

Nem csak a vásárlók oldaláról okoz kellemetlenségeket a tűzifaprogram. Azok a kereskedők, illetve vállalkozások is bajba kerültek, akik eddig az állami erdőgazdaságoktól vásárolták fel a hengeres tűzifát, majd azt feldolgozva értékesítették a vásárlóknak. A rezsicsökkentés-csökkentés bejelentése óta – ebben az esetben különösen a gázár emelkedése volt befolyásoló – a kisebb kereskedőknél, viszonteladóknál is jelentősen megnőtt a forgalom, pedig ők már eleve nehezebben tudtak fát beszerezni azoktól az állami erdőgazdaságoktól, akikkel leszerződtek.

A tűzifaprogram bejelentése óta pedig gyakorlatilag lenullázódott az a készletük, ami az erdőgazdaságoktól érkezett korábban, mivel gyakorlatilag megszűnt a viszonteladók számára az értékesítés. Ez azontúl, hogy vállalkozásokat sodort nehéz helyzetbe, sok olyan tűzifával fűtő embert érint, akinek nincs szüksége tíz köbméternyi fa felvásárlására, csak egy-két köbmétert szereznének be. Nekik megszűnt a biztos tűzifa-beszállítójuk, emellett külön problémát jelent, hogy az erdőgazdaságoktól fel nem dolgozott fát tudnak megvásárolni, másrészt a szállítást is maguknak kell megoldani. Így most már nemcsak bizonyos állami erdőgazdaságoknál van várólista, hanem viszonteladóknál is hiány keletkezett a száraz fából.

Az sem utolsó szempont, hogy a megvásárolt fa elszállításáról és annak feldolgozásáról már a vásárlónak kell gondoskodnia. Ez a hatósági áras tűzifa alapköltségei mellett további terheket is jelent: a feldolgozatlan fa hazaszállítása távolságtól függően változhat, különösen hogy egyszerű személyautóval nem lehet hazavinni több köbméter fát. A fűrészelés, a fa felhasogatása pedig további költséget, illetve munkát jelent.

Az említett témában kerestük az ügyben illetékes Agrárminisztériumot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a minisztérium mit tapasztal, valóban elég lesz-e a tűzifa mennyisége, és mit szólnak a most kialakult pánikvásárláshoz. Azt is megkérdeztük, hogy az erdészeteknek mindenképp alkalmazniuk kell-e a megszabott hatósági árat, vagy értékesíthetik olcsóbban is a tűzifát. A cikk megjelenéséig kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Nagy István agrárminiszter most szombat reggel egy Facebook-videóban számolt be a tűzifaprogram haladásáról. Azt mondta, nagyon nagy az érdeklődés a tűzifa iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről szállítanak faanyagot oda, ahol kevesebb az erdő, vagy többen élnek. A lakossági igények Budapesten és környékén, illetve a Kis- és Nagyalföldön a legnagyobbak, amelyek esetenként elérik vagy meg is haladják a helyi termelési kapacitást. Ezért szeptember végétől vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés.

Nagy István arról is beszélt, hogy jelenleg a MÁV-val együttműködésben új vasúti lerakóhelyek kialakítása zajlik, valamint plusz fakitermelő kapacitás átcsoportosítása történik a főváros térségébe. Emellett egyeztetnek a katasztrófavédelemmel, a büntetés-végrehajtással és az erdészeti oktatási intézményekkel az erdőben 2-4 méteres hosszban termelt tűzifa feldarabolásáról.

A miniszter beszámolója szerint a tűzifát igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel, és már a következő évre vásárol. „Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány eléri a 70 százalékot. Tőlük türelmet kérünk, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassuk ki, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára (…) Az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog jutni a tűzifához” – mondta Nagy István.

A fakivágások megkönnyítése a kormány egyik legvitatottabb intézkedése volt az energiaválság kezelésében, sok szakértő és környezetvédő szervezet tiltakozott az ellen, hogy védett állami erdőkben is lehetővé válna tarvágást végezni. A kormány végül finomított is a szabályozáson, amit a környezetvédők is üdvözöltek, bár szerintük a veszély továbbra sem szűnt meg teljesen.

A magyar erdők helyzetével és azzal, hogy miért nem a mostani fakivágós rendelet a legnagyobb problémája a hazai erdőknek, korábban videóban is foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!