Itt vannak a tűzifaprogram részletei

Legfontosabb

2022. szeptember 18. – 06:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál – írja a tűzifaprogram részleteit ismertető vasárnap reggeli közleményében az Agrárminisztérium.

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. Az igényt személyesen, telefonon és emailben is lehet jelezni.

A tűzifaprogramban hengeres tűzifa: keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa-alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében vásárolható tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifafajtánként, erdei köbméterenként, forintban:

  • keménylombos: 30 ezer,
  • lágylombos: 19 ezer,
  • fenyő: 19 ezer.

Fontos részlet, hogy a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége.

A tűzifaprogram elindulása azt jelenti, hogy az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyei fogadják az igényeket, és ugyanitt el lehet kezdeni befizetni a megrendelt tűzifa árát. Azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifa kezdeti mennyiségével, az átadást is megkezdik. A házhoz szállításról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület listája és további részletes információk a vásárlás helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu oldalon és az állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók – írja közleményében a minisztérium, de cikkünk megjelenésekor a kormany.hu-n még nem találtunk erről semmilyen friss anyagot. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

Frissítés: innen letölthető a kormany.hu-ról, hogy melyik település melyik erdőgazdasághoz tartozik, hol lehet megrendelni a tűzifát, és hol vannak az átvételi pontok.

Nagy István agrárminiszter a program indításának indokaként elismételte a kormányzati mantrát az orosz–ukrán háborúról és az „elhibázott brüsszeli szankciók miatt” kialakult energiaválságról, amely miatt meg kellett teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. A miniszter szerint a fűtési időszakra elegendő tűzifa mennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, a tűzifát az erdészetek a belföldi piacon értékesítik, miután kormányrendelet szabályozza, hogy külföldre nem is adhatják el.

A fakivágások megkönnyítése a kormány egyik legvitatottabb intézkedése volt az energiaválság kezelésében, sok szakértő és környezetvédő szervezet tiltakozott az ellen, hogy védett állami erdőkben is lehetővé válna tarvágást végezni. A kormány végül finomított is a szabályozáson, amit a környezetvédők is üdvözöltek, bár szerintük a veszély továbbra sem szűnt meg teljesen.

Az elszálló rezsiárak miatt volt szükség a fakivágós kormányrendeletre, amivel a miniszter szerint valójában meg akarták óvni az erdőket. De a következő időszak átrendezheti a fakitermelés piacát, megzavarhatja az erdők élővilágát, és a természetvédők szerint a klímaváltozás közepén eleve át kellene gondolni azt, hogyan kezeljük az erdőket. Nagy István agrárminiszterrel, Gálhidy Lászlóval, a WWF erdő program vezetőjével, Halmos Gergővel, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatójával és Erdei Károly Richárd fakitermelővel is beszéltünk a magyar erdők helyzetéről, korábbi videónkat itt nézheti meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!