Megjelent a rendelet, az állam felvásárolhatja az exportra szánt tűzifát

2022. augusztus 9. – 23:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Magyar Közlönyben a tűzifakiviteli tilalomról szóló rendelet. Az energiaellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű faalapú nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről szóló 294/2022. (VIII. 9.) rendelet szerint a tűzifakivitelt végző szervezetek és magánszemélyek minden tervezett külföldi értékesítésről bejelentési kötelezettséggel tartoznak.

A bejelentést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH) kell megtenni, ami erről tájékoztatást ad az Agrárminisztériumnak.

Ha a fára a magyar lakosság és a középületek ellátása érdekében szükség van, akkor a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül a hazai közcélokra megvásárolja a mennyiséget.

Nem általános tilalomról, hanem a magyar emberek energiaszükségletét biztosító veszélyhelyzeti szabályozásról van szó, olvasható az Agrárminisztérium közleményében. Nagy István miniszter közlése szerint a rendelkezés értelmében felvásárolt tűzifát szociális célokra vagy az állami és önkormányzati közfeladatok ellátására használják fel.

A minisztérium közleménye szerint a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány „energia-vészhelyzetet” hirdetett és kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. A kormány kontroll alatt tartja az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa exportját, amit szükség esetén korlátozni is tud, és elővásárlási jogával is élhet.

A tárca közleménye szerint a hazai erdőkből évente mintegy nettó 6,5 millió köbméter fát termelnek ki a gazdálkodók. Ez minden évben kevesebb, mint az erdők természetes növekménye, így az ország hosszú távon számíthat a fenntartható módon hozzáférhető faanyagra.

Idén csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel. Ez a veszélyhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető – áll a miniszter közleményében.

Mint beszámoltunk róla, egy másik rendelet védett erdőkben is megkönnyíti a fakitermelést. Az erdészeti és a természetvédelmi szakemberek értetlenül állnak az új rendelet előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!