WWF: Jó irány az új erdőszabály, de nem szűnt meg teljesen a veszély

2022. augusztus 16. – 15:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előrelépést jelent a WWF szerint az agrárminiszter Magyar Közlönyben megjelent friss utasítása, ami, mint beszámoltunk róla, több ponton is finomítja a „fakivágás megkönnyítéséről szóló” korábbi rendeletet. Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője szerint úgy tűnik, hogy a kormányzat meghallotta a társadalom felől érkező tiltakozás hangját, ám az utasítással van egy-két probléma.

A szakember szerint ugyanis alapvető gond, hogy egy miniszteri utasítás (ez a friss agrárminiszteri utasítás) nem ír felül egy kormányrendeletet (azaz a „fakivágás megkönnyítéséről szóló” korábbi rendeletet). Ha el is fogadjuk, hogy az utasítás érvényes és be lesz tartva, akkor sem vonatkozik minden erdőtulajdonosra, csak az állami erdőkre és az állami erdőgazdálkodókra (a hazai erdőterület 60 százaléka állami). Nem vonatkozik például a vízügyre sem, ami jelentős természetvédelmi területeket, erdőket kezel a nagy folyók mentén. Azaz a miniszteri utasítás elviekben beszűkíti a „fakivágás megkönnyítő” kormányrendelet alkalmazhatóságát, de a teljes hatályát nem szünteti meg.

Amit viszont üdvözöl a WWF:

  • az állami erdőkben jövő márciustól, azaz a vegetációs időszak kezdetétől nem alkalmazható a vitatott veszélyhelyzeti kormányrendelet
  • a miniszteri utasítás a védett és Natura 2000 erdők kb. felében visszahozza az őshonos fafajú erdők tarvágásának tilalmát (azért csak a felében, mert természetvédelmi és Natura 2000 elsődleges rendeltetést említ az utasítás)
  • előtérbe helyezi a fakitermelést az akác főfajú erdőkben
  • az utasítás szerint a veszélyhelyzeti rendelet számos intézkedését csak akkor lehet alkalmazni, ha a tűzifakeresleti igény indokolttá teszi azt
  • a veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatóságát az erdőgazdálkodó kérelméhez köti

Ebben a cikkünkben mutattuk be az előző rendelet után, hogy az erdészeti és a természetvédelmi szakemberek értetlenül állnak az új rendelet előtt, amellyel több téli tűzifát biztosítana a kormány a lakosságnak: és azt, miért felesleges az erdőirtási rendelet. Ebben az interjúnkban pedig egy szakember arról beszél, hogy nagyon rossz állapotban vannak a hazai erdők, amiknek nagyon nem jönne jól, ha a természetvédelmi területeken, vegetációs időszakban is lehetne fát kitermelni, ahogy azt korábban a kormányrendelet megengedte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!