Miniszteri utasítást adtak ki a természetvédelmi és a Natura 2000-es területeken történő tarvágás tiltására

2022. augusztus 16. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus elején jelentette be Gulyás Gergely, hogy az ársapkás benzin vevőkörének szűkítése mellett a tűzifa kivitelének tilalma, illetve a fakitermelés bővítése mellett is döntött a kormány. A rendelet az orosz–ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva hozott könnyített szabályokat, részben felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt.

A korábbi kormányrendelet után kedden érkezett egy újabb jogszabály, egy miniszteri utasítás, amely kimondja az állam tulajdonában álló erdőkben történő fakivágásokra vonatkozólag, hogy

„természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben”

nem végezhető tarvágás. Az augusztus eleji kormányrendelet nem tiltotta az állam természetvédelmi vagy Natura 2000-es területein való tarvágást, hanem könnyítette a természetvédelmi területen a tarvágás végzését, akár nagyobb területre kiterjesztve. Az augusztus eleji rendelettel a magyar és az EU-s szintű védettség (mint a Natura 2000) alatti részeken is könnyítették a fakivágást, így a mostani módosítás természetvédelmi szempontból szigorításnak tűnik a kormány részéről.

Nagy István, az Agrárminisztérium elnöke erre azonban Facebookon és a kormány.hu-n azt reagálta,

„fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása. (…) Természetvédelmi vagy Natura 2000 terület esetében, az őshonos fák tarvágása továbbra is tilos.”

A mostani miniszteri utasítás kitér arra is, hogy

  • a megnövekedett tűzifa-keresleti igényt elsősorban akác főfajú átmeneti erdővel vagy kultúrerdővel kell teljesíteni;
  • a kormányrendeletben a vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki.

Ebben a cikkünkben mutattuk be az előző rendelet után, hogy az erdészeti és a természetvédelmi szakemberek értetlenül állnak az új rendelet előtt, amellyel több téli tűzifát biztosítana a kormány a lakosságnak: és azt, miért felesleges az erdőirtási rendelet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!