A kormány kedd 23 órától megszüntette a benzinárstopot, 641 és 699 forintos árak jönnek

2022. december 6. – 22:25

frissítve

A kormány kedd 23 órától megszüntette a benzinárstopot, 641 és 699 forintos árak jönnek
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2022. december 6-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este rendkívüli kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér, hogy 23 órától véget ért a benzinárstop.

  • A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig. A Mol eddig bírta – mondta Hernádi Zsolt. A Mol hétfőn levélben tájékoztatta a kormányt, hogy nem biztosítható tovább az ellátás.
  • A Mol-vezér szerint már rövid távon érezhető lesz a benzinárstop eltörlésének hatása, de egy-másfél hónapon belül áll helyre a stabilitás.
  • A Mol-kutakon 641 és 699 forintos piaci árak jönnek, és nem lesznek kivételek.
  • Gulyás Gergely elismerte, hogy az ársapka eltörlése után nőni fog az infláció.
  • A miniszter szerint nem kormányzati felelősökről, hanem érdemekről kell beszélni. Holnaptól látszik, mekkora dolog, hogy az ország 13 hónapon keresztül kiemelkedően olcsón adta a benzint és a dízelt.
  • Arról még nem döntött a kormány, hogy január 1-től is fennmarad-e az élelmiszerárstop.

Ahhoz képest, hogy 14 percük volt a szerkesztőségeknek, egész sok újságíró vett részt a késő esti kormányinfón. Mostanra elfogytak a kérdések, véget ért a sajtótájékoztató, ahol bejelentették a benzinárstop eltörlését.

El tudja-e képzelni egy üzemanyagárstop későbbi visszavezetését? – hangzott el a Hvg.hu kérdése.

– Soha ne mondd, hogy soha – kezdte Gulyás Gergely, majd egy világpolitikai kitekintéssel oda jutott, hogy az energetikai szankciók milyen károkat okoztak. A piaci árak csökkennének, ha nem lennének elhibázott szankciók.

December 31-én jár le az élelmiszerárstop. A kormány folyamatosan értékeli a helyzetet, figyelik, van-e olyan mértéki hiány, ami miatt ki kellene vezetni az élelmiszerárstopot – mondta Gulyás Gergely. Eddig nem volt olyan hiány, ami indokolta volna a döntést, még nem sérült az ellátásbiztonság.

A miniszter arról is beszélt, a kormány szívesen tárgyal a taxisokkal, hogy más területen tud-e segíteni nekik, de mostantól mindenki – így a taxisok is – piaci áron vehetnek üzemanyagot, nem lesznek kivételek.

Hernádi Zsolt szerint a mostani intézkedések elegendőek. Fontos, hogy a szankciók nem sújtják most azokat, akiknek örökölt infrastruktúrájuk van, így minket. Szlovákia, Csehország és mi küszködünk ezzel, az alternatív beszerzéseket ki kell építeni, fejleszteni kell, ez idő- és költségigényes. Ez 500-700 millió dollárt és 2-4 éves beruházást jelent.

Ismét Matolcsy György kormánykritikájáról kérdezik Gulyás Gergelyt, miután a jegybankelnök az árstopokat is támadta. Azt mondta, nem kellene visszatérni a szocializmusba.

Minden árstop és piaci beavatkozás káros a döntéshozóknak – ismerte el a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mindig mérlegelnie kell szerinte a kormánynak, hogy mivel okoz több kárt. Azért avatkoztak be a piacba, mert a családoknak akartak segíteni.

Gulyás szerint gazdaságpolitikai vita van a közgazdászok között, ennek része Matolcsy kritikája is.

A miniszter az RTL kérdésére megerősítette, hogy a kormány nem tárgyalt arról, hogy meghosszabbítsa a jegybankelnök mandátumát. A Vg.hu cikke szerint Matolcsy azért lobbizott a Fidesz-frakciónál, hogy legalább 2031-ig tolják ki a mandátumát. Matolcsy 2013 márciusában cserélte le a nemzetgazdasági tárcát az MNB-elnökségre, második ciklusát 2019 márciusában kezdte meg, megbízatása így 2025-ben jár le.

Gulyás ugyanazt válaszolja, mint az előbb: mérlegelni kell, mekkora a hiány, és – ahogy az üzemanyagnál – ha országos hiány van, akkor nem érdemes fenntartani. A kormány minden terméknél nézi, mekkora a hiány, és aszerint dönt.

A stratégiai készletekből mennyi volt a felhasználás, és mennyi idő visszapótolni? A visszapótlás folyamatos, az osztrákoknak is adtunk gázolajat, nekik év végéig kell visszapótolniuk. Az ország stratégiai készletei több hónapra elegendőek – válaszolta szintén az RTL kérdésére Gulyás.

Korábban alkalmi jelleggel, néhány benzinkútnál volt hiány, az elmúlt napokban vált szélesebb körűvé a probléma. Az alacsonyabb ár jó döntés volt, 13 hónapon át kitartottunk, ha úgy tetszik, ez siker, kár, hogy vége van ennek a sikernek – válaszolta Gulyás Gergely az RTL Híradó kérdésére, miszerint korábban is voltak már készlethiánnyal kapcsolatos problémák.

Addig van értelme az ársapka fenntartásának, ameddig az ellátás biztosítható – mondta Gulyás Gergely. A benzinárstopnál ez hétfőn következett be, amikor a Mol hétfőn félreérthetetlen levelet írt, hogy nem tartható tovább, veszélyben az ellátás.

A miniszter azt is mondta, a kormány bárkivel kész tárgyalni a segítségről, így a taxisokkal is, de a benzinárstop eltörlése tény, nem lesznek kivételek.

Az ársapka nagy veszteséget okozott a Molnak, ez egy fájdalmas időszak volt az olajtársaságnak, de fizetőképes maradt – mondta Hernádi Zsolt. Elismételte, hogy ez a kérdés nem a Molról, az ellátásbiztonságról szól.

A következő napokban folyamatosan növelik a kisbenzinkutak ellátását, de a kisbenzinkutak korábban nem a Moltól, hanem importból fedezték az ellátásukat. Az import pedig az ársapka eltörlése után visszaállhat.

– A pénzügyminiszter úr nyilatkozott érdemben, abban látszott, hogy hol van az a mezsgye, ahol egyetértünk, és hol, amiben nem – válaszolta a jegybankelnökkel kapcsolatos kérdésünkre Gulyás Gergely.

– Igaz-e, hogy a jegybankelnöki mandátumának meghosszabbítását kérte Matolcsy a Fidesz-frakciótól?

– A Fidesz-frakciótól kell megkérdezni – felelte Gulyás Gergely. Majd arra a kérdésünkre, hogy meg tudja-e erősíteni vagy sem ezt az információt, azt mondta, hogy sem, nem tud mit mondani.

A kormány mindaddig fenntartotta az ársapkát, ameddig meg lehetett ezt tenni – mondta Gulyás a Telex kérdésére, hogy a kormányban van-e felelőse valakinek abban, hogy kritikus helyzetbe került az ellátás.

A miniszter szerint a magyar családok védelmét az ársapka bevezetése és fenntartása szolgálta, holnaptól látszik majd igazán, mekkora dolog, hogy Magyarországon 13 hónapon keresztül kiemelkedően olcsón lehetett benzint és dízelt venni. Megjegyezte, hogy még a drágulás után is az alsó egyharmadban leszünk Európában.

Nem felelősökről, érdemekről kell beszélni – mondta Gulyás, amikor ismét a kormányzati felelősökről kérdezett kollégánk.

Az ország polgárai egyben tudják értékelni az egy évet. Ha mérleget kell vonni, hogy az elmúlt néhány nap nehézségei és az előző 13 hónap alacsony árának mi a mérlege, egyértelmű a válasz. Amikor holnaptól már piaci árat fizetünk, látni fogjuk, milyen nagy dolog, hogy eddig ilyen olcsón tankolhattunk – mondta Gulyás Gergely a kérdésünkre.

– Van felelős?

– Érdemes lenne inkább az érdemekről beszélni.

Kérdezte kollégánk, Fábián Tamás. Hernádi szerint a nyári helyzet már elég nehéz volt, de akkor a kormány úgy döntött, hogy a stratégiai készlethez nyúl.

Nem én döntök ebben, ezek nem szakmai kérdések, nem kérdeznek meg – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy egyetértett-e ezzel a döntéssel. Arra a kérdésünkre, hogy a miniszterelnököt próbálta-e meggyőzni, azt válaszolta: minden alkalommal leírták a szakmai véleményüket.

Egy normalizálódott ellátási helyzet egy-másfél hónapon belül tud bekövetkezni Hernádi Zsolt szerint. A pánikvásárlás ma 23 órakor megszűnik, de mire az importőrök is visszaállnak a régi rendszerre, ahhoz még kell pár hét.

A Mol-vezér arra számít, hogy gyorsan érezhető javulást hoz az ársapka eltörlése.

Gulyás: Minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet termékhiányhoz. Ha nem lesz biztosítható tömegesen egy termék, akkor az ársapka értelmét veszti – válaszolta a miniszter egy kérdésre.

A Hvg.hu kérdésére Hernádi azt mondta: normalizálódni fog a piac, bár lehetnek még fennakadások, de a sokkszerű vásárlási kedv nem fog megismétlődni.

Magyarország mentesült az uniós olajszankció alól, mivel azonban Magyarország üzemanyag-importra szorul, minket is érint. A szankció hatására ugyanis az európai piac tíz százalékkal csökken, és ez önmagában ellátásbiztonsági kérdést jelent – magyarázta Gulyás Gergely, hogy az olajszankció miként érinti a magyar üzemanyag-ellátást, ha kivételt kaptunk. A benzinár az orosz aggresszió és az arra adott uniós szankciók miatt emelkedett az egekbe a miniszter szerint.

Az ársapka eltörlése valóban emelni fogja az inflációt, ezzel számolt a kormány – ismerte el a miniszter a hvg.hu kérdésére. Hogy milyen mértékben, az függ a benzinár alakulásától.

Hernádi szerint a szankciók miatt alakult ki olyan üzemanyaghelyzet Európában, ami miatt ársapkát vezettek be Magyarországon. Az ársapka következménye, hogy fenntarthatatlan az üzemanyag-ellátást. „Az üzemanyag-ársapka most már inkább diszfunkcionál, mint jól funkcionál” – fogalmazott. Ez a döntés elment addig a pontig, amíg kezelhető volt az ársapkával kialakult helyzet. Az egész európai energiapiacnak rosszat tettek szerinte a szankciók.

Hernádi Zsolt: A Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár: 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel.

Ez magasabb, mint a mostani, fél órája a Holtankoljak.hu még azt írta:

Üzemanyagár-változás 2022.12.07-től:

A piaci árak benzin és gázolaj esetében várhatóan nem változnak szerdán, miután a beszerzési árakban nem történt árváltozás. A piaci átlagárak a hét közepén az alábbiak szerint alakulnak: 95-ös benzin: 617 Ft/liter Gázolaj: 681 Ft/liter

Rövid távon már érezhető lesz a benzinárstop eltörlésének hatása, de egy-másfél hónapon belül áll helyre a stabilitás – mondta Hernádi Zsolt.

Ha a pánikreakciók lemennek, a mostani káosz gyorsan el fog tűnni a Mol-vezér szerint.

Ukrajnának nincs elég árama és kőolaja, hogy működtesse a Barátság olajvezetéket. Van alternatív megoldás, de fel kell készülni ezek üzemeltetésére – mondta Hernádi. Vissza kell állítani az importot, vissza kell tölteni a készleteket. Ez nem történik meg egyik napról a másikra. A bizalomnak vissza kell állnia, az importőröknek vissza kell állniuk ebbe az irányba, ez eltarthat egy-két hónapig. Ma kell lépni, hogy év elejére stabil, importtal megtámogatott üzemanyagpiac legyen az országban.

„Nagy lépéseket teszünk, hogy a káosz, ami kialakult az üzemanyagpiacon, elcsituljon” – fejezte be..

Két perccel azután, hogy Gulyás Gergely bejelentette a benzinárstop végét, már meg is jelent a vonatkozó közlöny, mely szerint a rendelet 23 órától lép életbe, azaz negyed óra múlva.

„Minden tőlünk telhetőt megtettünk és megteszünk az ellátásbiztonság biztosításáért. Nem bírunk többet teljesíteni, mint amit eddig tettünk” – mondta Hernádi Zsolt.

Arról beszélt a Mol-vezér, hogy a termelésből hiányzó benzin nagy részét az elmúlt hetekben Szlovákiából hoztak át. Az üzemanyaghiányra és a logisztikai problémákra azonban egyedül az import lehet a megoldás.

Két hónap múlva egy újabb kritikus helyzettel nézünk szembe Hernádi szerint. Az uniós szankciók hatását addigra fogjuk itthon is megérezni. Február 5. után 10 százalék dízel fog hiányozni az európai piacról.

Az elmúlt napok forgalma közel duplája volt az elmúlt évinek. 871 darab olyan nagykereskedelmi rendelés volt, amit nem tudtak kielégíteni. A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig. A Mol eddig bírta – mondta Hernádi.

Teljes leürülés alakult ki a töltőállomások negyedén. Elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül – mondja a Mol-vezér. Mióta a Mol mint Mol működik, ilyen nem történt. A 70-es, 80-as éveket idézték a kutakon kígyózó sorok.

Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbe lépett uniós olajszankció mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában – mondta Gulyás Gergely.

A Mol arról tájékoztatta hétfőn az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását. „A brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos benzinárat már nem tudjuk az ország benzinkútjain a magyar családoknak biztosítani. A kőolaj-szankciók hatálybalépése után két nappal ezért a kormány a Mol javaslatát megfogadva a benzinárstopot megszünteti” – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fotó: Előd Fruzsina / Telex
Fotó: Előd Fruzsina / Telex

A tavaly november 11-i kormányinfón jelentették be, és november 15-től lépett életbe a literenként 480 forintos hatósági ár a 95-ös benzinre és a dízelre. A literenkénti piaci árak most: 95-ös benzin: 617 Ft/liter; gázolaj: 681 Ft/liter.

Akkor a Mol-vezér és Gulyás Gergely miniszter még többek között arról beszélt, hogy marad a benzinárstop, a jövedéki adót literenként 20 forinttal csökkentik, visszaszorítják a benzinturizmust, és mostantól kormányzati utasításra a rendőrök vadászni fognak a rémhírterjesztőkre. Itt olvashatja arról a kormányinfóról az akkori percről percre frissülő tudósításunkat.

Munkatársunk, Zách Dániel hétfőn a fővárosban próbált tankolni. A Mol már akkor arról beszélt: beindult a pánikvásárlás a kutakon, miután több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag, majd az autósok felvásárolták a drágább fajtákat is. Ezek után furcsa, bár érthető dominóhatás alakult ki Budapesten: azok a kutak viselték az extra terhelést, ahová a máshonnan elküldött autósok áradata zúdul, így viszont ez utóbbiaknál is gyorsabban merültek a készletek. Riportunkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!