Fidesz: Az MNB igenis szerette volna meghosszabbítani a jegybankelnök mandátumát, de a frakció elvetette

2022. december 6. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedd délután „határozottan cáfolta” a kormánypárti médiakonszern gazdasági hírportálán, a Vg.hu reggeli cikkét, mely szerint Matolcsy György egy olyan jogszabály-módosításért lobbizott a kormánypártoknál, mellyel „élete végéig, de minimum 2031-ig” a jegybank elnöke maradhatott volna.

A Vg.hu szerint a kormánypártok elutasították Matolcsy kezdeményezését, aki emiatt megsértődött, és ennek „a személyes sérelemnek” tudhatók be az MNB elnökének hétfői, a kormány gazdaságpolitikáját súlyos kritikával illető mondatai.

Az MNB visszautasította a „sajtópletykákat”, megkeresésünkre a Fidesz-frakció viszont cáfolta a cáfolatot, és a Vg.hu információit erősítette meg:

„Az tény, hogy a jegybanktörvény módosítását előkészítő egyeztetéseken felmerült az MNB részéről a szervezeti átalakítás kapcsán a jegybankelnök mandátumának meghosszabbítása több verzióban.”

„De a frakció ezeket végül elvetette, mert a megbízatás időtartamát meghatározó alaptörvényi korlátot nem kívánta átlépni.”

Az MNB elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki, legfeljebb két ciklusra. Matolcsy 2013 márciusában cserélte le a nemzetgazdasági tárcát az MNB-elnökségre, második ciklusát 2019 márciusában kezdte meg, megbízatása így 2025-ben jár le.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Matolcsy György hétfőn, a parlament gazdasági bizottságának ülésén kemény szavakkal ostorozta a kormány gazdaságpolitikáját. Olyanokat mondott, hogy „Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban csak „hátulról a 4. termelékenységi szintet képviseli”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!