A kormány kedd 23 órától megszüntette a benzinárstopot, 641 és 699 forintos árak jönnek

2022. december 6. – 22:25

frissítve

A kormány kedd 23 órától megszüntette a benzinárstopot, 641 és 699 forintos árak jönnek
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2022. december 6-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este rendkívüli kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér, hogy 23 órától véget ért a benzinárstop.

  • A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig. A Mol eddig bírta – mondta Hernádi Zsolt. A Mol hétfőn levélben tájékoztatta a kormányt, hogy nem biztosítható tovább az ellátás.
  • A Mol-vezér szerint már rövid távon érezhető lesz a benzinárstop eltörlésének hatása, de egy-másfél hónapon belül áll helyre a stabilitás.
  • A Mol-kutakon 641 és 699 forintos piaci árak jönnek, és nem lesznek kivételek.
  • Gulyás Gergely elismerte, hogy az ársapka eltörlése után nőni fog az infláció.
  • A miniszter szerint nem kormányzati felelősökről, hanem érdemekről kell beszélni. Holnaptól látszik, mekkora dolog, hogy az ország 13 hónapon keresztül kiemelkedően olcsón adta a benzint és a dízelt.
  • Arról még nem döntött a kormány, hogy január 1-től is fennmarad-e az élelmiszerárstop.

Hetek óta nem szállít üzemanyagot több száz kisebb benzinkútra a Mol. A cég ezt eredetileg az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta, hozzátéve, hogy hetente felülvizsgálják a döntést. Meg is tették: hétről hétre újra meghosszabbították a szállítási szüntet, hiszen a probléma csak tovább súlyosbodott.

Kedden aztán levelet küldött ki a Mol a nagykereskedelmi partnereinek is, amelyben arról tájékoztatta őket, hogy kedd 17 óra és vasárnap éjfél között csak saját szervezésű szállítással fogadnak be üzemanyag-rendeléseket.

Ez azt jelenti, hogy a partnereknek maguknak kell elmenniük a Mol valamelyik telepére az üzemanyagért, ha még nem adtak le rendelést, és hamarabb szeretnének hozzájutni. Legközelebb hétfő 0 órától lehet leadni új rendelést, ha valaki mégis azt szeretné, hogy a Mol szállítása ki az üzemanyagot. A már leadott rendeléseket folyamatosan teljesíti az olajtársaság.

Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója kedden arról beszélt, hogy soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés.

„A helyzet kritikus, a megoldás viszont kézenfekvő: lehetővé kell tenni, hogy a magyarországi üzemanyagkészletet importforrásokból építse vissza a piac”

– mondta, és ezzel arra utalt, hogy el kell törölni a benzinárstopot.

Arról beszélt, hogy a Mol minden tőle telhetőt megtesz: a tankerautóik éjjel-nappal szállítanak, a munkatársaik folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereik pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!