Mol-vezető: Az üzemanyag-ellátási helyzet kritikus

2022. december 6. – 12:18

Mol-vezető: Az üzemanyag-ellátási helyzet kritikus
Leürült kút egy budapesti Mol-kúton – Fotó: Zách Dániel / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatunkban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaink negyedében volt teljes leürülés – közölte Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója. Azt mondta, hogy a napi forgalom a benzin esetében a normális piaci szint kétszerese, a dízelnél pedig közel a másfélszerese. Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus, a kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, beindult a pánikvásárlás – írta Bacsa György.

„A Mol minden tőle telhetőt megtesz: a tankerautóink éjjel-nappal szállítanak, a munkatársaink folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereink pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon” – tette hozzá. Bacsa György közölte, hogy a termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött – de a vállalat elérte a logisztikai kapacitásának határát. „Ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni” – írta.

A Mol korábban a BÉT honlapján közölte, hogy megkezdte a termelési szint növelését a Dunai Finomítóban. A közlemény szerint befejezték a karbantartási munkákat, ezután újraindították az MHCK-HDS üzemet, és ennek eredményeként a Mol megkezdte a kőolaj-feldolgozás szintjének fokozatos növelését, de a maximális kapacitás elérése várhatóan néhány hetet vesz igénybe. A társaság közleményében kitért arra, hogy ezzel piac teljes ellátása nem lehetséges az import volumenek szintjének növelése nélkül a jelenlegi környezetben.

Információink szerint hétfőn 71 benzinkútnál egyáltalán nem volt üzemanyag, most pedig, kedden 401 kútnál legalább egyfajta üzemanyag hiánycikk.

Ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt napokban beindult a pánikvásárlás a benzinkutakon, miután több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag, majd az autósok felvásárolták a drágább fajtákat is. Tapasztalataink szerint furcsa dominóhatás alakult ki Budapesten: azok a kutak viselik az extra terhelést, ahová a máshonnan elküldött autósok áradata zúdul, így viszont ez utóbbiaknál is gyorsabban merülnek ki a készletek.

A Mol hétfőn a Telex kérdésére még azt válaszolta: a töltőállomásai továbbra is nyitva tartanak, a tartálykocsik folyamatosan úton vannak, a Dunai Finomító karbantartásán pedig szintén dolgoznak, és a terveknek megfelelően haladnak.

Üzemanyagot szállító tartálykocsi érkezik egy budapesti Mol-töltőállomásra 2022. december 6-án este – Fotó: Zách Dániel / Telex
Üzemanyagot szállító tartálykocsi érkezik egy budapesti Mol-töltőállomásra 2022. december 6-án este – Fotó: Zách Dániel / Telex

Korábban írtunk arról, hogy szakértők a hatósági ár felfüggesztésében látják a megoldást az üzemanyaghiányra. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nemrég azt nyilatkozta: „A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk, vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban.”

A hatósági ár szabályozása azóta többször változott, a kormány 2022. február 28-tól, vagyis az orosz invázió kezdete után négy nappal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árára is kiterjesztette az árkorlátozást, miután a hónap közepén további három hónapra meghosszabbította a 480 forintos árlimitet. Június 24-től 50 literben korlátozták a hatósági áras benzin és gázolaj eladását a Mol és az OMV kútjain, július 30-án tovább szigorították a hatósági áras üzemanyagok forgalmazását. Azóta csak a Magyarországon, magánszemélyek által üzemben tartott járművek, illetve a taxisok vásárolhatnak a literenként 480 forintos benzinből és gázolajból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!