A Mol hétfőig nem tud szállítani a partnereinek

2022. december 6. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délutántól vasárnap éjfélig csak akkor adhatnak le új rendelést a Mol nagykereskedelmi partnerei, ha meg tudják oldani a szállítást – derült ki a birtokunkba jutott levélből, amit kedden küldött ki partnereinek az olajtársaság.

„A magyarországi ellátási helyzet kritikus: az importhiány és a pánikvásárlás nagyon komoly fuvarszervezési és ütemezési kihívást jelent számunkra” – áll a levélben. Kevesebb üzemanyagot kell szétosztaniuk több partner és fogyasztó között, a kieső importot pedig a pozsonyi finomítóból kell pótolni, amely ugyancsak igénybe veszi a Mol szállítási kapacitásait. Azt írják, a Dunai Finomítóban elhárították a műszaki problémákat, de időre van még szükségük ahhoz, hogy elérjék a teljes gyártási kapacitást, és a logisztikában is utolérjék magukat.

„Ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a már beérkezett, regisztrált megrendeléseket, és az ország minden pontjára tudjunk az alapvető működéshez szükséges üzemanyagot szállítani, átmeneti intézkedést kell bevezetnünk” – írják.

Kedd 17 óra és vasárnap éjfél között csak saját szervezésű szállítással fogadnak be üzemanyag-rendeléseket.

Ez azt jelenti, hogy a partnereknek maguknak kell elmenniük a Mol valamelyik telepére az üzemanyagért, ha még nem adtak le rendelést, és hamarabb szeretnének hozzájutni. Legközelebb hétfő 0 órától lehet leadni új rendelést, ha valaki mégis azt szeretné, hogy a Mol szállítása ki az üzemanyagot.

Az eddig leadott rendeléseket folyamatosan teljesíti a társaság, de türelmet kérnek a partnerektől. Azt is kérik, hogy késői időpontban is biztosítsák az áru átvételét, ha csak éjszakai időpontban ér oda a tankerautó. „Amennyiben az áru lefejtése meghiúsul, nem tudjuk, mikor lesz lehetőségünk a szállítást ismételten megkísérelni” – fogalmaznak a levélben.

Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója kedden arról beszélt, hogy soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban:

a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés.

„A Mol minden tőle telhetőt megtesz: a tankerautóink éjjel-nappal szállítanak, a munkatársaink folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereink pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon” – fogalmazott. Bacsa György közölte, hogy a termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött –, de a vállalat elérte a logisztikai kapacitásának határát. „Ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni” – írta.

Ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt napokban beindult a pánikvásárlás a benzinkutakon, miután több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag, majd az autósok felvásárolták a drágább fajtákat is. Tapasztalataink szerint furcsa dominóhatás alakult ki Budapesten: azok a kutak viselik az extra terhelést, ahová a máshonnan elküldött autósok áradata zúdul, így viszont ez utóbbiaknál is gyorsabban merülnek ki a készletek.

A szakértők a hatósági ár felfüggesztésében látják a megoldást az üzemanyaghiányra. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nemrég azt nyilatkozta:

„A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk, vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban.”

A hatósági ár szabályozása azóta többször változott, a kormány 2022. február 28-tól, vagyis az orosz invázió kezdete után négy nappal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árára is kiterjesztette az árkorlátozást, miután a hónap közepén további három hónapra meghosszabbította a 480 forintos árlimitet. Június 24-től 50 literben korlátozták a hatósági áras benzin és gázolaj eladását a Mol és az OMV kútjain, július 30-án tovább szigorították a hatósági áras üzemanyagok forgalmazását. Azóta csak a Magyarországon, magánszemélyek által üzemben tartott járművek, illetve a taxisok vásárolhatnak a literenként 480 forintos benzinből és gázolajból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!