Gulyás Gergely: Az ársapka eltörlése emelni fogja az inflációt

2022. december 6. – 22:52

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország mentesült az uniós olajszankció alól, mivel azonban Magyarország üzemanyag-importra szorul, minket is érint. A szankció hatására ugyanis az európai piac tíz százalékkal csökken, és ez önmagában ellátásbiztonsági kérdést jelent – magyarázta Gulyás Gergely, hogy az olajszankció miként érinti a magyar üzemanyag-ellátást, ha kivételt kaptunk. A benzinár az orosz aggresszió és az arra adott uniós szankciók miatt emelkedett az egekbe a miniszter szerint.

Az ársapka eltörlése valóban emelni fogja az inflációt, ezzel számolt a kormány – ismerte el a miniszter a hvg.hu kérdésére. Hogy milyen mértékben, az függ a benzinár alakulásától.

Hernádi szerint a szankciók miatt alakult ki olyan üzemanyaghelyzet Európában, ami miatt ársapkát vezettek be Magyarországon. Az ársapka következménye, hogy fenntarthatatlan az üzemanyag-ellátást. „Az üzemanyag-ársapka most már inkább diszfunkcionál, mint jól funkcionál” – fogalmazott. Ez a döntés elment addig a pontig, amíg kezelhető volt az ársapkával kialakult helyzet. Az egész európai energiapiacnak rosszat tettek szerinte a szankciók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!