Új rekord: 22,5 százalékos a novemberi infláció, élelmiszerért majdnem másfélszer annyit fizetünk, mint tavaly ilyenkor

2022. december 8. – 09:04

Új rekord: 22,5 százalékos a novemberi infláció, élelmiszerért majdnem másfélszer annyit fizetünk, mint tavaly ilyenkor
Tojások árcímkéje egy élelmiszerboltban 2022. november 11-én, miután életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop – Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

22,5 százalék volt az infláció novemberben, ami újabb több mint húszéves rekordot jelent. Az előző hónapokhoz hasonlóan ismét az élelmiszerek és a háztartási energia drágult leginkább, de ebben az adatban még nincs benne a benzinárstop megszüntetése, amelynek hatása majd csak januárban látszik. Elemzők szerint a következő hónapokban még gyorsulhat a drágulás, de 2023 közepétől már várhatóan lassulni fog.

2022. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – írta gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,8 százalékkal nőttek, azaz ennyivel lettek magasabbak az októberi értéknél, ami szintén rekord volt.

A friss inflációs adaton belül az élelmiszerárak drágulása a legjelentősebb, 2021 novemberéhez viszonyítva

43,8 százalékos.

  • A tojás 102,9,
  • a kenyér 81,8,
  • a tejtermékek 79,
  • a sajt 78,8,
  • a vaj és vajkrém 77,3,
  • a száraztészta 70,8,
  • az édesipari lisztesáru 69,1,
  • a margarin 60,3,
  • a baromfihús 54,4,
  • a péksütemények 54,0,
  • a tej pedig 52,9 százalékkal kerül többe.

Az élelmiszerek között a liszt (8,7%) és az étolaj (3,2%) ára nőtt a legkisebb mértékben.

A háztartási energia 65,9 százalékkal emelkedett. Ezen belül a vezetékes gáz ára 124,3, a tűzifáé 60,1, a palackos gázé 52,1, az elektromos energiáé 28,3 százalékkal lett magasabb mint tavaly ilyenkor.

Bár sokan azt várták, hogy novemberre lassul majd már a drágulás üteme, ez közel sem történt meg. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a benzinársapka eltörlése decemberben és januárban együtt 2,5 százalékkal növeli majd az inflácót. Kiss szerint 2022-ben így az 25 százalék lesz a teljes éves árnövekedés.

Az élelmiszereknél fáj a legjobban

Az utóbbi egy év drágulásából a legtöbbeknek a rezsicsökkentés átalakulása és az élelmiszerárak jelentős növekedése fájhat. De míg az új rezsiárak nem mindenkit érintenek, az élelmiszerek árváltozásával mindannyian találkozunk. Az élelmiszerek egy sor okból drágulnak, a legfontosabb közülük az energiaárak növekedése, a háború miatti termeléskiesés és az egész kontinenst sújtó aszály.

Az Európai Unióban viszont messze Magyarországon nőtt leginkább az élelmiszerek ára, ennek az okaival nemrég egy hosszú cikkben részletesen foglalkoztunk. A legfontosabb okok:

  • a forint értékvesztése;
  • az ársapkák és a választások előtti pénzosztás miatti keresletnövekedés;
  • a magyar élelmiszeripar alacsony termelékenysége;
  • korábban elmaradt áremelések hirtelen pótlása;
  • valamint az, hogy az ársapkák és a különadók költségeit a többi terméken hozzák vissza a boltok.

Az élelmiszerek páratlan drágulását mi is dokumentáltuk: egy hétvégi nagybevásárlást modellező vásárlói kosarunk december és szeptember között, azaz 9 hónap alatt 39 százalékkal drágult. Az árak növekedése sokak megélhetését fenyegeti, jótékonysági szervezetek szerint az ételosztásaikon mostanában a hajléktalanok mellett megjelentek fix jövedelemből élő dolgozók és nyugdíjasok is.

Több mint egy éve tart, nem látszik a vége

Az infláció az egész világon 2021-ben kezdett el felpörögni, amikor hirtelen sok helyen egyszerre oldották fel a koronavírus-járvány miatti lezárásokat. Ekkor a gyorsan meginduló gazdaság miatt számos termékből hiány alakult ki, az égbe lőttek ki az energia- és alapanyagárak, és akadozni kezdtek a globális ellátási láncok.

Az európai helyzetet idén februártól az orosz–ukrán háború hatásai is rontották. A visszatartott orosz energiahordozók és a szankciók miatt leálló kereskedelem az EU keleti felében szinte mindenhol a 10-20 százalékos sávba lökte az inflációt.

Magyarországon a kormány sokáig piaci beavatkozással igyekezett mérsékelni az inflációt, a rezsicsökkentésen túl így ársapkát raktak az üzemanyagra és először hat, majd később nyolcfajta élelmiszerre. Az élelmiszerárstop hatásairól vita van, hiszen a kieső bevételt a kiskereskedők a többi terméken igyekeznek visszahozni.

A benzinárstop és a rezsicsökkentés fenntartása viszont sokáig tényleg mérsékelni tudta az inflációt, a régióból nyárig Magyarország lefelé lógott ki a drágulás ütemét tekintve. A rezsicsökkentés részleges megszüntetésével és a benzinárstop többlépcsős kivezetésével ezek az előnyök elolvadtak.

Vannak olyan hatások, amelyek jelentősen növelik a magyar inflációt a környező országokhoz képest. Ilyen:

Ezek miatt mostanra a magyar infláció már a negyedik legnagyobb Európában, csak a balti államok előznek meg minket. Jövőre viszont már Matolcsy György szerint is nálunk lesz a legmagasabb az infláció az unióban.

A jegybank feladata lenne

Az infláció normális mértéken tartása minden országban a központi bank feladata. Ez nálunk a Magyar Nemzeti Bank, ők tavaly először a fékezés érdekében kamatemelésbe kezdtek, mostanra pedig számos pénzügyi intézkedést hoztak a drágulás megállítása érdekében. Más kérdés, hogy ez nem ér sokat, a nálunk érvényes 18 százalékos irányadó kamat nemzetközi összehasonlításban rendkívül nagynak számít, az infláció mégis tovább nő.

Nem véletlen, hogy december 5-én hétfőn egy parlamenti meghallgatáson Matolcsy György jegybankelnök hevesen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Azt mondta:

„Szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatóink az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak. Jövőre már a legrosszabb lesz, mert a 15–18 százalék között várható infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban. Szembe kell nézni azzal, hogy ha Magyarország nem változtat a gazdaságpolitikáján, ha nem hajt végre kétharmados gazdaságpolitikai fordulatot, akkor elveszíti az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik. Ez most még visszafordítható, jövőre már nem.”

Matolcsy finoman már korábban is szembement a kormánnyal, nyilatkozataiból eddig is az derült ki, hogy úgy érzi: az MNB döntéseivel folyamatosan a kormány hibáit kell korrigálni. Hogy az általa várt döntések megszületnek-e, az még nem világos, de ma már egészen biztos, hogy 2023-ban is két számjegyű lesz az éves infláció.

Nemrég egyébként Orbán Viktor is szokatlanul őszintén beszélt a helyzetről, szerinte először 2023 decemberében várható 10 százalék alatti éves drágulás.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!