„A szocializmusba nem érdemes visszamenni” – megvan a hangfelvétel Matolcsy György kormánykritikájáról

Legfontosabb

2022. december 5. – 17:36

„A szocializmusba nem érdemes visszamenni” – megvan a hangfelvétel Matolcsy György kormánykritikájáról
Matolcsy György – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Matolcsy György nagyon éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt, de az RTL által a Telex rendelkezésére bocsátott teljes hangfelvételből az derül ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint a válságból van kiút, és a magyar gazdaság egyáltalán nem omlik össze.

A Matolcsy által elmondottakat eddig főként Tordai Bencének, a Párbeszéd képviselőjének leírásából ismerhettük meg, aki részt vett az ülésen, és a főbb megállapításokat az Instagramra posztolta. Tordai hitelesen idézte Matolcsyt, ezt a Telexnek más képviselők is megerősítették, de most bővebben és pontosabban is megismerhetjük a bizottsági ülésen elhangzottakat.

„Van kiút. Szembe kell nézni azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van” – mondta a hangfelvétel szerint Matolcsy György a gazdasági bizottság előtt, majd így folytatta:

„Szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatóink az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak. Jövőre már a legrosszabb lesz, mert a 15–18 százalék között várható infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban. Szembe kell nézni azzal, hogy ha Magyarország nem változtat a gazdaságpolitikáján, ha nem hajt végre kétharmados gazdaságpolitikai fordulatot, akkor elveszíti az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik. Ez most még visszafordítható, jövőre már nem.”

Az RTL hangfelvétele szerint Matolcsy arról is beszélt, hogy a kormány jövőre „igen jelentős külföldi hitelfelvételt” tervez, de szerinte ennek csak abban az esetben van értelme, ha az így szerzett pénzt energiahatékonysági programokra költjük, mert azok megtérülnek.

Ugyanakkor a jegybankelnök szerint a „25 milliárd vagy 50 milliárd forintos energiahatékonysági programok olyanok, mintha nem lennének”, nem ilyenekre, hanem „több ezermilliárd forintos” programokra van szükség.

Egyebekben viszont a jegybankelnök belső forrásból finanszírozná a kievickélést a válsághelyzetből, hiszen

„ahogy a hibákat belül követtük el, úgy a megoldás is belül keresendő”.

Matolcsy szerint kb. 20 ezer milliárd forint a magyar családok megtakarítása,

„ezt most eszi, rágja, harapja az infláció”.

Ugyanennyi pénz van a magyar üzleti szektorban likviditási tartalékként, ezeket a pénzeket kormányzati programokkal meg lehetne mozdítani – állította. Az, hogy most ilyen sok a tartalék, „a megnyert 2010-es évtized eredménye”, és az egész EU-ban kiemelkedő, ezt fel is lehetne használni a válságkezelésben.

Matolcsy elismerte, hogy a ma tapasztalt infláció a kormánypropaganda állításaival szemben nem háborús infláció, hiszen „2021 második felében kezdődött az energiaárrobbanás, ami a magyar infláció 80 százalékát okozta”. Arról is beszélt, hogy az októberi jelentős forintgyengülésnek sokkal súlyosabb következményei is lehettek volna, de végül ezt a jegybanknak sikerült megakadályoznia.

Ugyanakkor „a devizatartalékok szintje megfelelő” – nyugtatott meg mindenkit. A devizatartalékok szintje annyira jó, hogy az MNB stabilan „vállalhatta és vállalja is az energiaszámla kiegyenlítését”. Összességében tehát

„a magyar gazdaság egyáltalán nem omlik össze”

– mondta. Az igaz, hogy bajban vagyunk, de egész Európa bajban van, és vannak olyan országok, amik – ha nem is pénzügyi mutatók tekintetében, de – még nálunk is rosszabb helyzetben vannak.

Ezzel együtt Matolcsy visszautasította azokat a vádakat, miszerint fizetésképtelenség fenyeget, szerinte

„fizetésképtelenség semmilyen kockázattal, hacsak nem 0 kockázattal említhető”.

Az ilyen kijelentéseket udvariatlannak, tapintatlannak és helytelennek tartja, így gondolkodik Jarosław Kaczyńskinek a magyar gazdaság összeomlásáról szóló megállapításáról is.

A kormánypolitika hibáinak sorolásakor kiemelte:

„Megújuló energiaforrásokra valóban 2010-től át lehetett volna szervezetten, tudatosan, lépésről lépésre állni, nagyjából 2000 MW-nyi megújuló energia állt volna rendelkezésre az évtized közepére.”

Ez a kijelentés annak fényében érdekes, hogy Matolcsy György 2010–2013 között a második Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere volt.

A jegybankelnök szerint ugyanakkor néhány területen nagyon szép az előrehaladás, például a napenergiában, de ez csak az induló szint, innen még tovább kell menni.

„Nagy kár, hogy akkor ez a döntés nem született meg, nagy kár, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumból 72 energetikust átvezényeltek másik minisztériumhoz, ez nekünk fájt.”

Matolcsy szerint az energiaátmenet felgyorsítása a válságból való kilábalás egyik legfontosabb eleme.

Matolcsy olyan mutatókat is sorolt, amikre magyar kormányzati politikusok ritkán hivatkoznak. Például hogy

  • Bulgária után az EU második legrosszabb termelékenységű élelmiszeripara a magyar;
  • az EU-tagállamok közül a magyar gazdaság termelékenysége a negyedik legrosszabb.

Ha ezen nem változtatunk, akkor nem jöhet felzárkózás, „nemhogy az öt legjobb ország között nem leszünk, de a legjobb 15 között sem”.

Matolcsy szerint

„a kormány válságkezelése az utóbbi hat hónapban nem találta meg a kulcsokat, hibás volt”.

Ennek pedig az az oka, hogy 2013 óta a jegybank támogatásával a kormány minden válságot sikeresen kezelt, és mostanra elbízta magát. „Kifutottunk úgy a pályára, hogy eddig mindent megnyertünk, azt gondoltuk, hogy automatikusan megnyerjük ezt az energiaárrobbanásos, inflációs válságot is.”

„A szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni. Az árstopokról meg a mindenfajta hasonló, jónak tűnő ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek. Összeomlott a rendszer.”

A jegybankelnök a kormány gazdaságpolitikájának egyik alapját képező autóipart is kritizálta, azt mondta, túlértékelt az ágazat szerepe. Az elektromosautó-gyártási kapacitásainkat ugyan sikerrel bővítjük, de ez csak arra jó, hogy a múltbéli hibáinkat ellensúlyozza, ezek a hibák pedig azok, hogy ennyire kiszolgáltatottak vagyunk az autógyártásnak. Az autógyártással kapcsolatos gazdasági sikerünk pedig „nem is feltétlenül mindig a kormány érdeme, hanem a városainké. Debrecen, Kecskemét, Győr vagy Esztergom is” – sorolta.

„A járműgyártás hozzáadott értéke 18 százalék, a kreatíviparé 70 százalék”

– mondta, és arról is beszélt, hogy a következő hetekben a forint újabb spekulációs támadás elé néz, de a jegybank erre felkészült, „a shortolók sokat fognak veszíteni”.

„A Magyar Nemzeti Bank kéri, követeli azt, hogy a magyar kormány térjen vissza az egyensúlyok helyreállításának útjára, és nyerjük meg újból az évtizedet”

– zárta beszédét Matolcsy.

A jegybankelnök kijelentéseiről az Országház folyosóján megkérdeztük Orbán Viktort. A parlamenti ülésről távozó miniszterelnök helyett a mellette álló Rogán annyit mondott: Varga Mihály már reagált a Matolcsy György által elmondottakra. Szintén a Parlament folyosóján kérdeztük ugyanerről Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert. Ő azt válaszolta, hogy a jegybank független a kormánytól, és ez Matolcsy György véleménye volt.

Varga Mihály pénzügyminiszter Matolcsy szavaira azzal reagált, hogy „a jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat”.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a parlamentben a jobbikos Z. Kárpát Dánielnek adott válaszában röviden annyit mondott Matolcsy délelőtti szavaira, hogy „a Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában”, de a jegybankelnök a véleményét „teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!